Zo kies je de juiste bruidstaart


Een mooie bruidsstaart is een echte eyecatcher op je grote dag. Maar je wil natuurlijk ook dat hij super lekker is. Met welke belangrijke punten moet je rekening houden bij het kiezen van jullie bruidstaart? Denk bijvoorbeeld aan: smaak, stijl, thema, grootte en budget. Lees hier alles waar je op kan letten.

Zo kies je de juiste bruidstaart

Foto: Eline Nijburg Photography

Belangrijk onderdeel van de bruiloft

De bruidstaart is niet alleen een echte traktatie voor de gasten, maar de bruidstaart kan ook een belangrijk onderdeel zijn van de ceremonie zelf. Het aansnijden van de taart is een symbolisch moment voor het bruidspaar. Het is ook een gelegenheid om foto’s te maken en een moment van verbinding te creëren tussen het bruidspaar en de gasten. De bruidstaart is vaak het middelpunt van de feestlocatie en wordt veel gefotografeerd en gefilmd.

De taart moet mooi zijn, maar het is ook leuk als het past bij het thema en de stijl van de bruiloft. De juiste bakker begrijpt wat je wilt en gebruikt de juiste ingrediënten om de perfecte bruidstaart te creëren. Over het algemeen wordt aanbevolen om de bruidstaart ongeveer één tot twee dagen voor de bruiloft te (laten) maken, om ervoor te zorgen dat de taart zo vers mogelijk is op de grote dag. Houd daarom rekening met de tijd die nodig is voor het bakken, decoreren en eventueel transporteren van de bruidstaart. Bespreek je specifieke planning met de bruidstaart leverancier om er zeker van te zijn dat de taart op tijd klaar is voor de bruiloft.

Als het gaat om de perfecte bruidstaart, moeten jullie natuurlijk ook kijken naar de grootte. Het is fijn dat je het formaat kiest dat past bij het aantal gasten dat je hebt uitgenodigd en dat er genoeg taart is voor iedereen. Laat je hiervoor informeren door degene die de taart bakt, maar je hoeft niet per se voor grote stukken te gaan. Misschien snijden jullie de taart wel aan na het diner: dan zit iedereen toch al bommetje vol van het eten als het goed is.

Het kiezen van de juiste stijl

Smaak en stijl zijn belangrijke aspecten bij het kiezen van een bruidstaart. De smaak moet niet alleen lekker zijn voor het bruidspaar, maar ook voor de gasten die ervan gaan genieten. Populaire smaken zijn vanille, chocolade, aardbei en citroen, maar er zijn genoeg andere opties. Overleg met de bakker om de perfecte smaakcombinatie te vinden. Misschien zijn jullie gek op champagne? Dan mag dit ingrediënt niet missen. Maar misschien kiezen jullie dan ook een meer naturel smaak, zoals vanille of witte chocolade, voor erbij?

Daarnaast is het mooi als de stijl van de bruidstaart past bij het thema en stijl van de bruiloft. Ga je voor een traditionele witte taart met bloemdecoraties of kies je voor een moderne, strakke look met een abstract ontwerp? Bespreek wat de mogelijkheden zijn en wat past bij de persoonlijke stijl. Een goede bakker zal in staat zijn om te helpen bij het ontwerp van de taart en om advies te geven over de stijl die het beste past bij de bruiloft. En willen jullie liever niet één taart, maar een hele taartentafel of zelfs een high tea? Dan kan dat natuurlijk ook. Of ga voor een taart, plus kleine cupcakes voor eventuele kinderen die aanwezig zijn.

Houd bij het bepalen van de smaak en stijl van de bruidstaart ook rekening met eventuele allergieën of dieetbeperkingen van de gasten. Een goede bakker is in staat om alternatieven aan te bieden voor gasten die bijvoorbeeld geen gluten of lactose kunnen eten.

Zo kies je de juiste bruidstaart

Foto: Jola Mulder Fotografie

Originele decoraties voor de taart

Decoraties kunnen de bruidstaart niet alleen mooi maken, maar ook een persoonlijk tintje geven. Je kan kiezen uit talloze opties, van verse bloemen tot eetbare versieringen. Een goede manier om te beginnen met het kiezen van decoraties is door te kijken naar de thema van je bruiloft. Als je bijvoorbeeld een strandthema hebt, kun je overwegen om schelpen en zeesterren op de taart te plaatsen. Als je een klassieke bruiloft hebt, is een ​​eenvoudige maar elegante bloemenkrans rond de taart passend. Of ga voor een seizoensthema.

Het is ook leuk om rekening te houden met de kleuren van je bruiloft. Zorg ervoor dat de decoraties passen bij de rest van de bruiloft versieringen en het kleurenthema. Als je twijfelt over welke kleuren en decoraties het beste werken, kun je advies vragen aan je bakker of een professionele weddingplanner. Het seizoen van je bruiloft heeft misschien ook invloed op je keuzes qua versiering van de taart. Verse bloemen zijn bijvoorbeeld populair in de lente en de zomer, terwijl winterbruiloften misschien beter werken met bessen of seizoensgebonden fruit.

OOK LEUK: Ga voor een ijstaart!

Tot slot, vergeet niet om praktisch na te denken bij het kiezen van decoraties. Sommige decoraties zijn misschien niet geschikt om langere tijd op de taart te blijven zitten bij warm weer of kunnen lastig zijn bij het snijden van de taart. Overleg dit ook even met je bakker.

Hoe bepaal je het budget voor de bruidstaart?

Het budget is uiteraard erg belangrijk bij het kiezen van een bruidstaart. Het is prettig om een ​​duidelijk idee te hebben van wat je wilt uitgeven voordat je op zoek gaat naar een taartenmaker. De prijs van een mooie en lekkere taart varieert enorm aan de hand van de keuzes voor smaken, decoraties en aantal gasten. We hebben alles over het budget voor een bruidstaart uitgezocht, lees het hier!

HANDIG: Download het BRUID Budgetplan. https://www.bruidenbruidegom.nl/inspiration/eten-drinken/juiste-bruidstaart-kiezen/