Hoeveel daggasten moet je uitnodigen?


Bij het plannen van jullie bruiloft zijn er veel beslissingen te nemen, waaronder de keuze van het aantal daggasten. Het aantal daggasten dat je uitnodigt, kan namelijk van invloed zijn op het budget, de locatie en de sfeer van de dag. Genoeg redenen dus om hier goed over na te denken.

Grootte van de bruiloft: Wat is een normaal aantal daggasten?

Het opstellen van de gastenlijst is een van de eerste dingen om te doen wanneer jullie je bruiloft gaan plannen. Aan de hand van deze lijst kun je namelijk op zoek naar een trouwlocatie (of andersom: zoek de trouwlocatie van jullie dromen en pas de gastenlijst daarop aan) en kunnen jullie trouwkaarten versturen. Maar wat een een normaal aantal daggasten om uit te nodigen?

Grootte van de bruiloft

De grootte van de bruiloft is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal daggasten. Over het algemeen wordt een bruiloft met 50 tot 150 gasten als ‘normaal’ beschouwd. Dit aantal kan natuurlijk variëren afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeuren, het budget, de grootte van jullie gewenste locatie, cultuur en tradities.

Jullie budget

Het is belangrijk om rekening te houden met het budget bij het bepalen van het aantal daggasten. Hoe meer gasten er worden uitgenodigd, hoe hoger de kosten zullen zijn voor de catering, decoratie en andere onderdelen van de bruiloft. Het is daarom belangrijk om een realistisch budget op te stellen en dit in overweging te nemen bij het bepalen van het aantal daggasten.

Download gratis ons BRUID Budgetplan

De trouwlocatie

Daarnaast kan de locatie van de bruiloft ook invloed hebben op het aantal daggasten. Sommige locaties zijn beter geschikt voor grotere gezelschappen, terwijl andere locaties juist geschikt zijn voor intiemere bijeenkomsten. Bij het kiezen van de locatie is het belangrijk om rekening te houden met het aantal gasten en de ruimte die nodig is om een comfortabele en veilige omgeving te bieden. Zoals eerder genoemd kunnen jullie op zoek gaan naar jullie droomlocatie en aan de hand daarvan jullie gastenlijst opstellen, óf een gastenlijst samenstellen en met die lijst op zoek gaan naar een geschikte locatie.

Persoonlijke voorkeur

Natuurlijk is het belangrijk omrekening te houden met jullie eigen voorkeuren bij het bepalen van het aantal daggasten. Misschien geven jullie de voorkeur aan een intieme bijeenkomst met een exclusieve groep dierbaren, terwijl anderen ervoor kiezen om een groter gezelschap uit te nodigen. Het is belangrijk om te overwegen wat het best past bij jullie wensen en visie.

Hoe het budget het aantal daggasten beïnvloedt

Een van de belangrijkste factoren om in gedachten te houden is natuurlijk jullie budget! Hoe meer gasten je uitnodigt, hoe hoger de kosten zullen zijn. Je zal moeten bepalen hoeveel geld je beschikbaar hebt voor je bruiloft en hoeveel jullie daarvan willen besteden aan gasten. Over het algemeen zijn de kosten per gast hoger voor daggasten dan voor avondgasten, omdat je ze de hele dag moet voorzien van eten en drinken.

De VIP’s van jullie bruiloft

Start met het opstellen van een realistisch budget voor het aantal daggasten dat je wil uitnodigen. Overweeg om je gastenlijst te beperken tot alleen de belangrijkste mensen in jullie leven, zoals familie en goede vrienden, om de kosten te beperken. Houd er rekening mee dat als je een strak budget hebt, je misschien niet in staat bent om alle mensen overdag uit te nodigen die je zou willen.

Doordeweeks vs. Weekendbruiloft

Een andere manier om kosten te besparen, is om jullie bruiloft op een doordeweekse dag te plannen in plaats van een weekend. Sommige locaties geven namelijk kortingen voor bruiloften die plaatsvinden op een doordeweekse dag. Op die manier bespaar je weer wat geld en kun je eventueel wat extra mensen uitnodigen.

Het aantal daggasten aan de hand van persoonlijke voorkeur

De één geeft de voorkeur aan een intiemere bruiloft met minder gasten, terwijl de ander juist graag zoveel mogelijk mensen willen uitnodigen. Iedere keuze heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Een intiemere bruiloft kan meer betrokkenheid en persoonlijke aandacht voor elk van de gasten betekenen, terwijl een grotere bruiloft meer mogelijkheden geeft om te socializen en een feest te bouwen.

Relatie met jullie bruiloftsgasten

Een belangrijke factor die meespeelt bij persoonlijke voorkeur, is de relatie die je hebt met je familie en vrienden. Hebben jullie een hechte band met familie en willen jullie graag iedereen uitnodigen? Of hebben jullie misschien een beperktere band en kiezen jullie ervoor om een kleiner gezelschap uit te nodigen?

Als je besluit om een kleinere bruiloft te plannen, is het belangrijk om te overwegen wie je wel en niet uitnodigt. Misschien wil je alleen familieleden uitnodigen of juist alleen de mensen die heel dicht bij je staan. Als je een grotere bruiloft plant, moet je natuurlijk óók nadenken over wie je wel en niet uitnodigt, maar heb je net wat meer speling. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het in kaart brengen van vrienden en familieleden op basis van categorieën, zoals familie, vrienden, collega’s, etc.

Save-the-date versturen

Als je eenmaal hebt besloten hoeveel daggasten je wilt uitnodigen, is het belangrijk om de uitnodigingen op tijd te versturen en de RSVP-datum duidelijk te vermelden. Op deze manier kun je op tijd reageren op eventuele afmeldingen en ervoor zorgen dat je precies weet hoeveel gasten er komen op jullie speciale dag.

Aantal daggasten vanwege praktische redenen

Een belangrijk onderdeel dat meespeelt bij het bepalen van het aantal daggasten is de praktische haalbaarheid van jullie keuze. Controleer of de locatie die jullie op het oog hebben geschikt is voor het aantal gasten dat je wil uitnodigen. Denk ook aan de beschikbaarheid van jullie gewenste trouwlocatie op de dag van de bruiloft. Als je een populaire locatie hebt gekozen, kan het zijn dat je genoegen moet nemen met een andere datum of dat je het aantal daggasten moet beperken om de locatie te kunnen boeken.

Ten slotte moet je ook rekening houden met de praktische kant van het serveren van eten en drinken aan je gasten. Als je kiest voor een buffet of een sit-down diner, moet je nadenken over het aantal gasten dat tegelijkertijd kan worden bediend. Hierbij is het ook belangrijk om te overleggen met de locatie of cateraar over de mogelijkheden en beperkingen.

Bekijk hier de mooiste trouwlocaties bij jullie in de buurt.

Hulp bij stress om de gastenlijst i.v.m. familieruzies

Als of het nog niet lastig genoeg is om een gastenlijst samen te stellen, heb je soms ook nog te maken met ruzies binnen de familie of vriendenkring. Natuurlijk willen jullie de gastenlijst zo compleet mogelijk hebben, om de liefde met zoveel mogelijk mensen te vieren. Dit zijn onze tips om zo’n ruzie aan te pakken:

Stap 1: Identificeer de bron van de ruzie

Voordat je beslissingen maakt over wie je wel of niet uitnodigt voor je bruiloft, is het belangrijk om te identificeren wat de bron is van de ruzie. Is het een tijdelijke ruzie die kan worden opgelost of is het een diep geworteld probleem dat niet zomaar verdwijnt? Als het gaat om een tijdelijke ruzie, overweeg dan om de persoon toch uit te nodigen en probeer het conflict op te lossen voordat de bruiloft plaatsvindt. Als het een diep geworteld probleem is, overweeg dan om deze persoon niet uit te nodigen of om hen op een later tijdstip uit te nodigen om de vrede te bewaren op je trouwdag.

Stap 2: Stel prioriteiten

Bepaal wie de belangrijkste mensen zijn die je wilt uitnodigen voor je trouwdag. Zet hen bovenaan de lijst en nodig hen als eerste uit. Als er ruzie is tussen familieleden of vrienden, kan het helpen om beide partijen apart uit te nodigen, zodat ze elkaar niet hoeven te vermijden op de bruiloft. Wees echter wel voorbereid op eventuele spanningen en zorg dat er iemand is die kan bemiddelen als dat nodig is.

Stap 3: Houd rekening met de locatie en grootte van de bruiloft

Houd bij het opstellen van de gastenlijst ook rekening met de locatie en grootte van de bruiloft. Als je een intieme bruiloft op een kleine locatie plant, moet je wellicht kritisch zijn in het uitnodigen van gasten en familieleden of vrienden die ruzie hebben, niet uitnodigen om de vrede te bewaren. Als je een grotere bruiloft plant, kun je misschien beide partijen uitnodigen zonder dat ze elkaar te veel tegenkomen op de grote dag.

Stap 4: Wees open en eerlijk

Wees open en eerlijk over je keuzes en leg uit waarom je sommige mensen wel of niet hebt uitgenodigd. Als er ruzie is tussen familieleden of vrienden, laat hen dan weten dat je hun aanwezigheid op je bruiloft waardeert, maar dat je begrijpt dat ze misschien niet willen komen vanwege de situatie. Probeer te voorkomen dat je partij kiest of dat je negatieve opmerkingen maakt over anderen.

Stap 5: Vergeet niet waar het om draait

Onthoud dat jullie trouwdag draait om jou en je partner en dat het belangrijk is om te genieten van de dag. Probeer je niet te veel zorgen te maken over eventuele conflicten of problemen met gasten. Focus op de liefde en verbinding tussen jou en je partner, en vier deze speciale dag met de mensen die jullie dierbaar zijn.https://www.bruidenbruidegom.nl/inspiratie/planning/hoeveel-daggasten-moet-je-uitnodigen/