Dit is de reden dat we het vaakst huilen onder de douche


Breek jij vaak onder de douche? Je bent niet de enige. Voor veel mensen is de douche dé plek om die lang opgehouden tranen eens flink te laten gaan – met al het andere water mee het putje in. Maar wat is nu precies de reden dat we juist hier in huilen uitbarsten?

Volgens neuropsycholoog Amber Johnson is daar een hele duidelijke reden voor.

Douche als voornaamste plek om te huilen

Velen herkennen het: na een lange werkdag stap je ‘s avonds onder de douche en ineens beginnen de tranen te stromen. Soms is dit ook even nodig en stap jij extra opgelucht uit de douchecabine. 74% van de mensen huilt regelmatig onder de douche, volgens recent onderzoek van Showers To You. Maar hoe kan het toch dat we juist op deze plek al onze emoties laten gaan?

“Als we onder de douche staan, is dat een moment om even afstand te nemen van de afleiding van alledag. In een wereld waarin we 24/7 verbonden zijn, is de douche één van de weinige plekken waar we echt alleen zijn. Dit gevoel van privacy helpt om ons op ons gemak te voelen en in contact te komen met onze emoties”, legt Amber uit.

Heet water vermindert spanning

Als je eenmaal onder de warme douche stapt, voel je je lichaam meteen ontspannen. Deze ontspanning maakt stofjes los die ervoor zorgen dat we meer verbonden zijn met onze emoties – wat ook een goede verklaring is voor alle huilbuien onder de douche.

Veel voordelen

Hoewel huilen wordt geassocieerd met verdriet, heeft het ook voordelen waardoor we ons beter voelen. Een goed potje janken verlaagt namelijk je cortisolniveau, het maakt endorfine aan (een natuurlijke pijnstiller) en het stimuleert je zenuwstelsel.

In de ochtend of in de avond douchen: wat is beter voor je?

https://www.nsmbl.nl/reden-huilen-onder-douche/