Een stofvrij(er) huis: reken af met veel stof in huis


Stof. Je vindt het overal in huis. Op de kast, onder de bank en verspreid over heel de vloer. Stof is er altijd, zelfs als je net hebt schoongemaakt. Veel stof in huis levert gezondheidsproblemen op en het is natuurlijk geen fraai gezicht. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen waarmee je stof in huis vermindert. Wij geven je handige tips.

Hoe ontstaat stof?

Stof is een verzameling van flinterkleine deeltjes uit elkaar gevallen materie. Enkele boosdoeners die stof veroorzaken zijn: huidschilfers, stofmijten, huisdieren, invloeden van buitenaf en vezels en pluisjes. Stof is dus eigenlijk een samenstelling van alledaagse dingen. Het ontstaat overal, zowel binnen als buiten.

Zeg vaarwel tegen veel stof in huis: 7 handige tips

  • De stofzuiger is je beste vriend

Een logische oplossing om stof tegen te gaan is stofzuigen. Stofzuig regelmatig de vloeren, tapijten, gestoffeerde meubels en zelfs je matrassen om stof en stofmijten te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een goede filter. Zo wordt het stof goed opgezogen in plaats van dat het stof via de achterkant van de stofzuiger weer door het huis verspreidt wordt.

  • Koop een leuke droogloopmat

Vanuit buiten neem je onbewust veel vuil mee naar binnen. Dit is een van de grote oorzaken van veel stof in huis. Voorkom dit zoveel mogelijk en leg een deurmat neer. Deurmatten zijn verkrijgbaar in vele maten, vormen en met leuke printjes. Zo is de deurmat ook nog eens een leuke accessoire in huis. Mooi meegenomen toch?

  • Droog je kleding in de buitenlucht

Heb je de was gedaan en is het mooi weer? Laat dan je kleren droogwaaien in de buitenlucht. Op deze manier worden veel stofdeeltjes afgeschut. Handig! Je kleding ruikt ook nog eens fris door de buitenlucht. Een win-winsituatie dus.

  • Stof af met microvezeldoekjes

Geef stof geen kans met microvezeldoekjes. Andere doekjes hebben de eigenschap stof te verplaatsen. Microvezeldoekjes nemen daarentegen al het stof op. Een echte aanrader.

  • Verzorg de vacht van je geliefde viervoeter

Heb je huisdieren? Leuk! Maar helaas zorgen ze ook voor veel stof in huis. Borstel met regelmaat de vacht van je geliefde viervoeter. Zo voorkom je dat je kat of hond de haren door heel het huis verspreidt. 

  • Gebruik een luchtreiniger

Wil je minder stof in huis zonder te poetsen? Maak dan gebruik van een luchtreiniger. Een luchtreiniger zorgt voor een schone omgeving waar stof en allergenen geen schijn van kans hebben.

  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Stof ontwikkelt zich zelf in droge lucht. Mede hierdoor is het belangrijk om te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis. Dit is ook nog eens beter voor je gezondheid. De luchtvochtigheid in huis kun je eenvoudig op peil houden met een luchtbevochtiger. Deze zul je voornamelijk in de herfst- en wintermaanden nodig hebben.

Op zoek naar meer handige schoonmaak tips? Lees onze blog Eerst hulp bij poetsen: tips voor de grote schoonmaak!https://www.woonlovers.nl/veel-stof-in-huis/