Balkon in de volle zon? Lees deze tips door


Of je nou een klein of een heel ruim balkon hebt – je kunt er altijd een fijne buitenruimte van maken om te genieten van de buitenlucht. En hoewel het zonnetje op je gezicht erg fijn is, kan een balkon in de volle zon ook nadelig zijn. Het wordt er al snel té warm. Gelukkig zijn er tal van tips die je kunt gebruiken om jouw zonnige balkon aangenamer te maken. Je leest 5 handige tips hieronder!

Tip 1. Kies planten die goed tegen de zon kunnen

Zet niet zomaar een aantal willekeurige planten en bloemen op je balkon. Kies soorten die echt goed tegen de zon en hoge temperaturen kunnen. Op deze manier vergroot je de kans dat ze het overleven. Over het algemeen zijn plantensoorten met dikke bladeren en een wasachtige coating (vetplanten) erg geschikt. Dit type kan vocht goed vasthouden en is bestand tegen felle zon. Andere opties zijn: druivenplanten, lavendel, bepaalde soorten rozen en geraniums.

Tip 2. Maak gebruik van kunstplanten

Verwelken de planten toch sneller dan gehoopt of wil je het balkon graag onderhoudsvriendelijker maken? Koop dan een paar kunstbloemen en -planten. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken over de hoge temperaturen en droge periodes. Onthoud wel dat sommige soorten gevoelig zijn voor verkleuring door de zon. Kies voor kwalitatieve zijden bloemen en planten om zo lang mogelijk te genieten van de levensechte look.

Tip 3. Schaf een schaduwdoek aan

Creëer in de zomer meer schaduw op je balkon door middel van een schaduwdoek. Dit is een zonwerend doek dat daarnaast vochtbestendig is. Je kunt het dus ook bij een regenbui laten hangen. Bevestig het doek stevig en voorkom dat het weg kan waaien. 

Tip 4. Koop meubels van duurzame materialen

Schaf balkonmeubels aan van duurzame en weersbestendige materialen. Onbewerkt hout kan door invloeden van zonlicht en vocht bijvoorbeeld gaan rotten en de stevigheid verliezen. Zet daarnaast niet zomaar stoelen voor binnen op je balkon, maar kies voor speciale tuinstoelen. Plaats een kunststof kuipstoel buiten die uv-bestendig is en hierdoor niet snel zal verkleuren. Dit is een belangrijk aandachtspunt als jouw balkon in de volle zon staat!

Tip 5. Bescherm je stoelen tegen de zon

Probeer tot slot je stoelen te beschermen tegen de zon op het heetst van de dag. Anders kan het materiaal erg gauw opwarmen, waardoor je er niet comfortabel op kunt zitten. Sommige materialen kunnen zelfs brandwonden veroorzaken als ze te lang in de zon blijven staan. Let hier dus mee op! Kies bij voorkeur voor stoelen van kunststof of hout (houtlook), aangezien deze materialen minder gauw opwarmen dan bijvoorbeeld aluminium.https://droomhuis24.nl/inspiratie/balkon-in-de-volle-zon-lees-deze-tips-door/