Zo verdeel jij jouw tijd tijdens de feestdagen over verschillende families – zonder je daar schuldig over te voelen


De feestdagen staan voor veel mensen in teken van familie. Maar ben jij iemand met te veel familie en te weinig tijd? Dan kan het maken van het kerstschema een echte breinbreker zijn – die vaak gepaard gaat met een schuldgevoel. Gelukkig zijn er een aantal tips die het makkelijker (en dragelijker) maken om je tijd te verdelen.

Gescheiden ouders, familieruzies, een schoonfamilie: het zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat de verschillende uitnodigingen voor kerstvieringen zich opstapelen. Maar (met kerstavond erbij) heb je maar drie dagen om jezelf overal te laten zien. Wat soms leidt tot teleurgestelde gezichten. Het is een struggle die veel mensen waarschijnlijk herkennen.

Hoe verdeel jij jouw tijd tijdens de feestdagen zonder je schuldig te voelen?

Het is een kwestie van de rust bewaren, lief zijn en vooral goed communiceren.

Stel de verwachtingen op tijd bij

Beginnen de kerstplannen nu al uit de hand te lopen? Dan is dit het moment om alvast aan je ouders en andere familieleden te vertellen dat jij niet overal bij kan zijn. Dit kun je het best zo snel mogelijk doen, in plaats van vlak van tevoren. Zo verklein je de kans op teleurstelling en kan jouw familie aan het idee wennen. Just let it marinade. 

Ga naar de mensen die jou blij maken

Vergeet niet dat het ook jouw feestdagen zijn. Het is belangrijk om aan te schuiven bij de mensen die jou blij maken. Als een deel van de familie meer voelt als een verplichting dan als een gezellige avond, stel dan voor om na de feestdagen af te spreken. En dat brengt ons meteen naar het derde punt.

Spreek andere dagen af

Wie zegt dat de kerstdagen nodig zijn om je familie weer eens te zien? Als het niet lukt om bij een kerstactiviteit te zijn, stel dan voor om op een andere dag samen te komen met de familieleden die je lang niet hebt gezien. Dit toont initiatief en zal zeker gewaardeerd worden.

Splits op met je partner

Als je in een relatie zit, dan wil je de feestdagen waarschijnlijk doorbrengen met je partner – maar soms vraagt de planning om iets anders. Divide and conquer, zeggen we dan maar.

Organiseer het zelf

Zijn er nog geen concrete plannen, maar wel veel lieve mensen die een beetje van jouw aandacht willen? Stel dan voor om zelf een diner of lunch te hosten. Zo kan je in één keer iedereen zien en houd je daarna tijd voor jezelf over.

Ga offline

Nu zijn de feestdagen sowieso al niet het beste moment om op je telefoon te zitten scrollen, maar als jij je hebt moeten verdelen, dan wil je waarschijnlijk niet zien wat er aan de andere kant gebeurt. Zo voorkom je dat jij je schuldig gaat voelen. Dus leg die telefoon weg en geniet van het moment.

Nog geen kerstplannen? Bij deze 9 restaurants in Amsterdam vier jij de feestdagen op z’n allerbest

https://www.nsmbl.nl/tijd-verdelen-tijdens-de-feestdagen/