Zo plan je een sprookjeshuwelijk in een kasteel


Stiekem bestaat er niets zo romantisch als een bruiloft in een echt kasteel. Om ervoor te zorgen dat jullie kasteelbruiloft tot in de puntjes perfect verloopt, hebben we in dit artikel alles verzameld dat je moet weten plus tips voor de mooiste kastelen in Nederland.

Zo plan je een sprookjeshuwelijk in een kasteel

Foto: Kasteelfeesten | Trouwlocatie: Kasteel De Schaffelaar

De kosten van een kasteelbruiloft

Dromen jullie van een sprookjesachtig huwelijk in een kasteel? Superromantisch! Maar laten we het even hebben over de kosten. Het huren van een kasteel kan nogal verschillen in prijs. In Nederland praten we over een paar duizend euro tot zelfs een paar tienduizend, afhankelijk van waar en wanneer jullie willen trouwen. Een tip: trouwen in de lente of zomer is vaak duurder dan in de herfst of winter.

Naast het huren van de locatie, worden de kosten ook bepaald door de catering. Dit is een flinke hap uit het budget, en hangt er weer helemaal vanaf hoeveel gasten er komen en wat jullie willen serveren. En we mogen de decoratie niet vergeten! Bloemen, lichtjes, al die dingen die het kasteel nóg magischer maken, zorgen ook voor een stijging in de prijs.

Maar geen stress, er zijn manieren om slim te budgetteren. Trouwen buiten het hoogseizoen of op een doordeweekse dag kan schelen in de kosten. En bedenk wat echt belangrijk is voor jullie dag. Elk stel is anders, en dat geldt ook voor wat jullie droomdag gaat kosten. Hulp nodig met het budgetteren? Wij hebben een handige budgetplanner voor je klaarstaan! Deze kun je gratis downloaden.

Zo plan je een sprookjeshuwelijk in een kasteel

Foto: Kasteelfeesten | Trouwlocatie: Kasteel De Schaffelaar

Stap-voor-stap gids voor jullie droom kasteelbruiloft

Jullie visie en gastenlijst

Begin met het dromen van jullie perfecte dag. Sluit je ogen en beeld je in: hoe ziet het eruit? Voel de sfeer die je om je heen wilt hebben. Is het een intieme bijeenkomst of een groot feest? Wordt het een dag vol romantiek, een avond van elegantie of misschien een mix van beide? Zodra je een helder beeld hebt, start met het opstellen van een voorlopige gastenlijst. Denk aan familie, vrienden, en iedereen die deze speciale dag met jullie wil delen. Deze eerste stap is een must, want het geeft richting aan alles wat volgt – van het kiezen van het perfecte kasteel tot het bepalen van de omvang van jullie sprookjesachtige viering.

De zoektocht naar jullie kasteel

Nu is het tijd om op zoek te gaan naar dat ene, unieke kasteel waar jullie elkaar het jawoord gaan geven! Een geweldige plek om te beginnen is bij Kasteelfeesten. Met hun prachtige kastelen en landhuizen, zijn ze als geen ander bekend in de Nederlandse trouw- en evenementenbranche. Bekijk hun aanbod online en houd daarbij rekening met de bereikbaarheid voor jullie gasten. En dan, het leukste deel: ga op bezoek! Maak een afspraak om de locaties in het echt te zien, want hoe mooi de foto’s ook zijn, ze kunnen niet tippen aan het gevoel van echt rondlopen in jullie potentieel sprookjeskasteel. Voel de historie, bewonder de architectuur, en stel je voor hoe jullie dag daar zou kunnen zijn.

Jullie trouwdatum

Het kiezen van de datum is als het vinden van de laatste stukje van jullie huwelijkspuzzel. Check eerst de beschikbaarheid van jullie droomkasteel. Het kan zijn dat jullie flexibel moeten zijn met de datum om het perfecte kasteel te boeken. Denk ook na over welk seizoen jullie het meest aanspreekt. Elk seizoen brengt zijn eigen magie naar een bruiloft: een bloeiende lente, een zwoele zomeravond, de rijke kleuren van de herfst, of een knusse winterdag. Houd daarbij in gedachten dat elk seizoen niet alleen zijn eigen sfeer, maar ook zijn eigen prijskaartje heeft.

Budgetteren voor de bruiloft

Bij het plannen van jullie droombruiloft in een kasteel is een slim budgetplan belangrijk. Begin met een eerlijke blik op wat jullie kunnen en willen uitgeven. Vergeet daarbij niet alle onderdelen mee te nemen: van decor en catering tot aan kleding en entertainment. En een gouden tip: zorg altijd voor een reservepotje voor die onverwachte uitgaven – je weet maar nooit! Om jullie op weg te helpen, hebben we een handig Budgetplan op onze website gezet. Het is helemaal gratis en helpt jullie om alle uitgaven overzichtelijk bij te houden. Zo worden jullie echte budgetpro’s en zorgen jullie ervoor dat jullie grote dag niet alleen magisch wordt, maar ook financieel haalbaar blijft.

Catering en decoratie

Een van de leukste onderdelen van het plannen van jullie kasteelbruiloft is het kiezen van de catering en decoratie. Via Kasteelfeesten wordt dit een fluitje van een cent. Zij bieden heerlijke cateringopties en prachtige decoratiepakketten die perfect aansluiten bij de sfeer van een kasteelbruiloft. Geen stress dus over het vinden van externe leveranciers. Maar, vinden jullie het leuk om zelf de touwtjes in handen te hebben? Geen probleem! We hebben een handige Wedding Guide op de website staan vol tips en contacten voor cateraars en decorateurs.

Tijd voor de details

Als de basis staat, is het tijd voor de details! Denk aan jullie wedding stationary, de bruidsjurk, het boeket, de ringen en ga zo maar door. Onze Trouwdag XXL-planner leidt je overal doorheen zodat jullie niets over het hoofd zien.

De mooiste kastelen van Kasteelfeesten

Het vinden van een kasteel voor jullie kasteelbruiloft hoeft niet moeilijk te zijn! Bij Kasteelfeesten staan de mooiste kastelen (en een prachtig landhuis) voor je klaar.

Trouwen in Kasteel Duurstede

Stel je voor: jullie trouwdag in het historische Kasteel Duurstede, een van de oudste en meest schilderachtige kastelen van Nederland. Met zijn majestueuze torens, charmante slotgracht en een echte ophaalbrug, is het net een scène uit een romantisch verhaal. Binnen wacht een warm welkom met elegante gewelven, oude haarden en een gezellig interieur.

Het kasteel ligt afgelegen op een rustig eiland, helemaal voor jullie. Perfect voor een ceremonie in de buitenlucht op de binnenplaats, gevolgd door een borrel op het gezellige, deels overdekte terras. Ook binnen biedt het kasteel prachtige, ruime zalen met een moderne touch.

Jullie bruiloft in Kasteel De Schaffelaar

Stap binnen bij Kasteel De Schaffelaar en je voelt meteen dat je in een hele andere, superromantische wereld bent. Denk aan schattige torentjes, glanzende marmeren vloeren en een gigantisch landgoed dat gewoon ademt met sfeer.

Trouwen in een kasteel? Ja, dat kan hier! Kasteel De Schaffelaar ligt midden in een prachtige tuin, omringd door een park en een bos. Prachtig en midden in de natuur. Hoe mooi kan het zijn om elkaar het jawoord te geven in de kasteeltuin, proosten op het bordes en daarna? Tijd voor een te gek feest in de trendy kasteelkelder. Altijd al gedroomd van een bruiloft in een kasteel? Dit is dé plek!

Alles in één

Wat het plannen nog aangenamer maakt, is dat jullie via Kasteelfeesten alles op één plek kunnen regelen. Of jullie nu dromen van een informele BBQ met een live-cooking chef of een meer formeel driegangendiner, het kan allemaal. En maak je geen zorgen, tijdens het feest wordt er goed voor jullie en alle gasten gezorgd. Tijdens een locatiebezoek kunnen jullie alle mogelijkheden bespreken en zien hoe deze kastelen de perfecte setting kan zijn voor jullie trouwdag.

Zo plan je een sprookjeshuwelijk in een kasteel

Foto: Kasteelfeesten | Trouwlocatie: Kasteel Duurstede

Duurzaam trouwen

We zien dat meer bruidsparen kiezen voor groenere opties voor hun grote dag. Denk aan bloemen die lokaal en seizoensgebonden zijn, wat niet alleen beter is voor de planeet, maar ook een prachtige, natuurlijke uitstraling geeft. Ook het hergebruiken van decoratie en het kiezen voor natuurlijke materialen is helemaal in. Dit geeft jullie bruiloft niet alleen een authentieke vibe, maar is ook nog eens superduurzaam. Deze trends laten zien dat bruidsparen steeds bewuster kiezen voor een bruiloft die niet alleen mooi is, maar ook lief is voor onze aarde.

Persoonlijke bruiloften

Denk aan thema’s die jullie eigen liefdesverhaal vertellen en weerspiegelen wat jullie als koppel bijzonder maakt. Of het nu gaat om decoraties die iets zeggen over jullie interesses of een menu samengesteld met jullie lievelingsgerechten, het zijn deze kleine, persoonlijke details die jullie bruiloft echt uniek maken. Deze trend van maatwerk in elk aspect van de bruiloft zorgt ervoor dat jullie dag niet alleen onvergetelijk wordt voor jullie zelf, maar ook voor jullie gasten. Jullie bruiloft wordt een prachtige reflectie van wie jullie zijn, vol met momenten die helemaal van jullie zijn.

Entertainment en activiteiten

Live bands en DJ’s zorgen nog steeds voor een geweldige sfeer op de dansvloer, maar hoe leuk is het om ook eens iets anders te proberen? Denk bijvoorbeeld aan een illusionist die jullie gasten verbaast met zijn trucs, of een vuurkunstenaar die voor een spectaculaire show zorgt. En voor een vleugje nostalgie, wat dachten jullie van een historische rondleiding door het kasteel? Ook interactieve activiteiten, zoals workshops of speurtochten op het terrein. Dit soort unieke en interactieve ervaringen maken jullie dag niet alleen superleuk, maar zorgen ook voor mooie gesprekken en herinneringen bij jullie gasten.

Zo plan je een sprookjeshuwelijk in een kasteel

Foto: Kasteelfeestenhttps://www.bruidenbruidegom.nl/inspiratie/trouwlocaties/sprookjeshuwelijk-kasteel-kasteelbruiloft/