Zo breng je de liefde terug in je relatie na een dikke ruzie


In elke relatie, of het nu met je partner, een vriend of vriendin of familielid is, zijn conflicten onvermijdelijk. Maar hoe we met deze conflicten omgaan, kan een grote impact hebben op de gezondheid en flexibiliteit van je relatie. Gelukkig is het mogelijk om na een ruzie of conflict weer dicht tot elkaar te komen en de band te herstellen. Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen bij je relatie herstellen.

Ruzies herstellen, in welke relatie dan ook

Af en toe een ruzie of conflict hebben in je relatie is hartstikke normaal en je hoeft hiervoor dus ook absoluut niet aan je relatie te gaan twijfelen. Het gaat er echter meer om hoe jij en de ander met deze ruzie omgaan en deze verwerken. Ruzies ontstaan door verschillende factoren. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door stress of communicatieproblemen. Het is belangrijk om deze factoren te herkennen en te begrijpen, zodat ze effectief kunnen worden aangepakt om de relatie te versterken en conflicten te verminderen.

Verantwoordelijkheid nemen

Hoe koppig jij of de ander wel niet kan zijn, het is belangrijk om je eigen verantwoordelijkheid te nemen als jij een aandeel hebt in de ruzie. Als jij ook fouten hebt gemaakt, erken deze dan. Hierdoor laat je zien dat je bereid bent toe te geven en verantwoordelijkheid te nemen. Bied je verontschuldiging aan en wellicht helpt dit de ander om dit ook te doen.

Goede communicatie

Wat vaak een aanleiding kan zijn tot een ruzie kan vaak ook de uitweg zijn van een ruzie, namelijk communicatie. Het is tijdens een ruzie erg belangrijk dat je open bent en zegt wat je op dat moment voelt. Luister naar elkaar en neem hier goed de tijd voor. Probeer in zo’n moment kritiek of verontschuldiging te vermijden, hier schiet je namelijk niks mee op.

Vergeven

Vergeving is krachtig en helpt bij het herstellen van de relatie en het loslaten van negatieve gevoelens. Probeer de ander te vergeven voor wat er is gebeurd, maar onthoud dat vergeven niet betekent dat je het gedrag goedkeurt. Onthoud wat er is gebeurd, maar laat het verleden niet de toekomst van de relatie bepalen.

Vertrouwen

Misschien wel het allerbelangrijkste in een relatie is vertrouwen, het is de basis voor elke relatie. Vaak na een ruzie of conflict kan het vertrouwen beschadigd zijn, bijvoorbeeld als je partner is vreemdgegaan. Het is essentieel dat dit weer terug opgebouwd wordt. Dit kan tijd kosten. Wees stabiel in je acties en laat zien dat je betrouwbaar bent. Wees geduldig en begripvol als de ander tijd nodig heeft om dat vertrouwen weer op te bouwen.

Investeer in je relatie

Het herstellen van je relatie na een conflict vereist toewijding en inspanning van beide kanten. Neem bijvoorbeeld de tijd om samen leuke dingen te doen en positieve herinneringen te maken. Werk samen aan het opbouwen van weer een sterke en gezonde relatie die bestand is tegen aankomende uitdagingen in de toekomst.

https://www.nsmbl.nl/relatie-herstellen-na-ruzie/