Alles over de catering op jullie bruiloft


De catering is een belangrijk onderdeel van jullie bruiloft. Goed eten is immers essentieel voor een feestelijke sfeer. Bij sommige trouwlocaties zit de catering inbegrepen, terwijl je bij andere locaties vrij bent om een eigen cateraar te kiezen. Hoe dan ook zullen er bepaalde keuzes gemaakt worden. We leggen je hier alles uit wat je moet weten over de catering. 

Gaan jullie voor een klassiek sit-down diner, een informele barbecue of misschien zelfs een foodtruck-festival? Er is van alles mogelijk! En dan zijn er natuurlijk ook nog verschillende soorten keukens om uit te kiezen. Houden jullie bijvoorbeeld van Italiaanse gerechten, serveren jullie graag Franse hapjes of gaan jullie voor een combinatie vanuit verschillende delen van de wereld?

Waar regel je catering voor op jullie bruiloft?

Afhankelijk van de indeling van jullie trouwdag zul je op verschillende momenten de hulp nodig hebben van een cateraar. Misschien ontvangen jullie de gasten bijvoorbeeld wel met een lekkere lunch. Vervolgens hebben jullie hapjes nodig voor bij de receptie, een lekker diner en daarna misschien weer hapjes voor het trouwfeest. Ook kan het natuurlijk leuk zijn om de gasten nog met iets extra’s te verrassen, zoals een lekkere cocktail, een bijzonder dessert of een midnight snack. Dit zijn allemaal dingen die jullie via één of meerdere cateraars kunnen regelen. Op basis van jullie wensen kunnen jullie een geschikte cateraar uitkiezen.

Verschillende opties voor de catering

Voor het laten cateren van het diner op jullie bruiloft zijn er veel verschillende soorten opties. Jullie kunnen het zo chic of informeel maken als jullie zelf willen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende mogelijkheden:

  • Opgediend diner: Wanneer jullie het fijn vinden om lang te tafelen met alle gasten dan zouden jullie kunnen kiezen voor een opgediend diner van meerdere gangen. Natuurlijk hoeft het niet per se super uitgebreid te zijn, een driegangendiner is ook al heerlijk. Laat de gasten vooraf vast gerechten kiezen die je vervolgens tijdens het diner laat uitserveren. Zo weet je zeker dat iedereen iets lekkers kan eten en is het ook makkelijk om rekening te houden met allergieën.
  • Buffet: Een iets informelere en goedkopere optie is om een buffet te regelen voor jullie gasten. Ook dit kan heel leuk zijn omdat de gasten zelf lekkere gerechten op hun bord kunnen scheppen. Het kan leuk zijn om een bepaald thema voor jullie buffet te kiezen, zoals bijvoorbeeld Italiaanse gerechten, maar het is ook prima om verschillende keukens met elkaar te combineren.
  • Shared dining: Een andere leuke optie is om te gaan voor shared dining. In dat geval kunnen alle gasten gewoon lekker aan tafel blijven zitten, maar delen ze de gerechten wel met elkaar. Er worden verschillende schalen op tafel gezet waar iedereen wat van kan pakken. Een gezellige manier van dineren!
  • Foodtrucks: Gaan jullie voor een bruiloft in festivalsfeer? Dan kunnen foodtrucks natuurlijk niet ontbreken! Dit is een heel gezellige, informele manier van eten. Je kunt meerdere foodtrucks met elkaar combineren zodat de gasten wat te kiezen hebben.
  • Kleine hapjes: In plaats van een compleet diner zou je ook een uitgebreide borrel kunnen organiseren met verschillende hapjes. Het kan natuurlijk ook leuk zijn om tijdens het trouwfeest of de receptie chique kleine hapjes te laten cateren om de gasten extra te verwennen.

Mag je zelf een cateraar kiezen?

Of je zelf een cateraar mag kiezen, hangt af van jullie trouwlocatie. Bij veel trouwlocaties is de catering namelijk inbegrepen. Hoe uitgebreid dit cateringpakket is, verschilt ook per locatie. Zo zijn er locaties die alles inclusief aanbieden, denk bijvoorbeeld aan de bruidstaart, lunch en hapjes tussendoor. Andere trouwlocaties zorgen alleen voor het diner, jullie hebben dan zelf nog de keuze om andere cateraars in te huren. Ben je vrij om je eigen catering te regelen voor de bruiloft? Dan kunnen jullie zelf per onderdeel van de bruiloft kiezen hoe jullie de catering inrichten. Maken jullie bijvoorbeeld gebruik van één cateraar of maken jullie een combinatie van verschillende aanbieders?

Wat kost catering op een bruiloft?

Wat catering op een bruiloft precies kost, is lastig te zeggen. De kosten hangen namelijk af van het aantal gasten, de hoeveelheid eten en de wensen die jullie hebben. Een opgediend diner is bijvoorbeeld duurder dan een buffet en foodtrucks zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan uitgebreide gerechten. Wanneer de catering bij de trouwlocatie inbegrepen zit, kun je vaak gebruikmaken van een pakketdeal met gunstige tarieven. Ook wanneer jullie meerdere onderdelen van de bruiloft door dezelfde cateraar laten verzorgen, kun je vaak wel wat korting regelen.

Om je toch een idee te geven van de kosten, kunnen we wel wat algemene bedragen noemen. Voor de lunch ben je ongeveer 10 tot 20 euro per persoon kwijt. Een bruidstaart kost 7 of 8 euro per persoon en voor een sweet table moet je op ongeveer 2 of 3 euro per hapje rekenen. De kosten van het diner liggen tussen de 25 en 60 euro per persoon. Huren jullie foodtrucks in? Dan kun je rekenen op zo’n 10 tot 15 euro per portie. Hartige hapjes kosten ook ongeveer 2 tot 3 euro per stuk en als je nog een midnight snack voor je gasten wil regelen, ben je hier zo’n 3 tot 5 euro per persoon voor kwijt. Voor leuke extra’s zoals een ijskraampje, cocktailbar of koffiespecialist ben je ook een paar euro per persoon kwijt.

Tips voor de bruiloft catering

Zijn jullie je aan het verdiepen in de mogelijkheden voor catering op jullie eigen bruiloft? Dan hebben we nog wat handige tips voor je:

  • Begin op tijd met het plannen van de catering om voldoende tijd te hebben om verschillende opties te verkennen en offertes op te vragen.
  • Probeer verschillende gerechten uit tijdens een proeverij zodat je weet wat jullie tijdens de bruiloft geserveerd krijgen.
  • Maken jullie gebruik van verschillende cateraars? Zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken met ze maakt zodat alles goed op elkaar aansluit. Het is sowieso handig om jullie cateraar goed op te hoogte te brengen van de details van jullie trouwdag, inclusief de dagplanning, opstelling van de ruimte en eventuele speciale verzoeken.
  • Houd rekening met eventuele dieetwensen van jullie gasten en zorg voor voldoende vegetarische, veganistische en glutenvrije opties.https://bruiloftinspiratie.nl/bruiloft-catering/