Wie betaalt het vrijgezellenfeest? – Bruiloft Inspiratie


Gaat iemand uit jouw vriendengroep binnenkort trouwen? Dan is het tijd om een vrijgezellenfeest te organiseren. Dit is een leuke verrassing voor de bride to be. Tijdens deze dag kunnen jullie wat leuke activiteiten doen en natuurlijk lekker uit eten. Alleen wie betaalt er eigenlijk voor het vrijgezellenfeest? En hoe worden de kosten verdeeld? 

Een vrijgezellenfeest kan soms best wat geld kosten. De activiteiten moeten natuurlijk betaald worden, maar daarnaast zullen jullie ook wat moeten eten en worden er vaak de nodige drankjes genuttigd. Geen probleem natuurlijk, maar het is wel fijn als het budget voor het vrijgezellenfeest een beetje binnen de perken blijft. Met een grote groep kan dat nog wel eens lastig zijn. Wie houdt de financiën in de gaten? En hoe wordt er voor alle onderdelen van het vrijgezellenfeest betaald?

Wie betaalt het vrijgezellenfeest?

De meeste mensen zullen wel weten dat het vrijgezellenfeest niet betaald wordt door de bruid zelf. Zij wordt uitgenodigd en hoeft dus geen kosten te maken. Dat betekent automatisch ook dat de andere deelnemers voor zichzelf én voor de bruid moeten betalen. Als je het budget voor het vrijgezellenfeest gaat bepalen, zul je dus rekening moeten houden met deze extra kosten. Hoe meer mensen er op het vrijgezellenfeest zijn, hoe lager de uiteindelijke kosten per persoon zullen zijn.

Vrijgezellenfeest met vriendinnen

Fotograaf: Makenna Devey Photography via Ruffled

Duidelijkheid over het budget van het vrijgezellenfeest

Als je een vrijgezellenfeest organiseert, zul je vooraf goed na moeten denken over de kosten. Je berekent niet alleen het bedrag voor de activiteiten, maar je moet ook rekening houden met kosten voor vervoer, eten en drinken. Sommige bedragen staan vast, terwijl je andere bedragen pas op de dag zelf zult weten. Toch is het belangrijk een goede inschatting te maken zodat je de rest van de deelnemers kunt vertellen hoeveel het vrijgezellenfeest ongeveer gaat kosten. Voor iedereen is de financiële situatie anders. Hier zul je rekening mee moeten houden bij de voorbereidingen. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden zodat ook vriendinnen die het wat minder breed hebben toch mee kunnen doen.

Gemiddelde kosten voor een vrijgezellenfeest

Benieuwd naar de gemiddelde kosten voor een vrijgezellenfeest? Het schijnt zo te zijn dat Nederlanders gemiddeld 125 euro kwijt zijn voor een vrijgezellenfeest, een flink bedrag! Overigens is dit bedrag de afgelopen jaren door de inflatie sterk gestegen. Hierdoor kan een vrijgezellenfeest ook zomaar 150 tot 200 euro per persoon kosten. Dat een vrijgezellenfeest gemiddeld steeds duurder wordt, wil niet zeggen dat jullie dit geld er ook aan uit moeten geven. Wat een normaal bedrag voor het vrijgezellenfeest is, hangt natuurlijk ook af van wat jullie gewend zijn. Het is helemaal niet gek om een vrijgezellenfeest voor 70 of 80 euro per persoon te organiseren. Worden de kosten meer dan 100 euro? Check dan vooraf goed of iedereen dit bedrag wel kan betalen. Het zou jammer zijn wanneer bepaalde vrienden of vriendinnen moeten afhaken vanwege de kosten.

Rekeningen vooraf betalen

De kosten per persoon kunnen al flink hoog worden, maar deze kosten moeten ook nog eens voorgeschoten worden. En dan kan soms best even een organisatie zijn! De activiteiten van het vrijgezellenfeest zullen jullie vooraf al moeten betalen. Wel zo handig, want dan is dat maar vast gebeurd. Je kunt de rekeningen die je vooraf moet betalen voorschieten, maar dat kan flink wat geld kosten. Het is daarom ook mogelijk om de andere deelnemers meteen om een bijdrage te vragen. Geef hierbij wel aan dat er na het vrijgezellenfeest ook nog een rekening zal komen voor de overige kosten. Uiteraard delen jullie de kosten van de bruid met z’n allen.

Voorschieten via Tikkie of een potje maken

Er zijn ook altijd kosten die je pas tijdens het vrijgezellenfeest kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het eten en drinken of onverwachte uitgaven. Bedenk van tevoren wie deze kosten betaalt op het vrijgezellenfeest. Zo kan degene die het organiseert alle losse kosten voorschieten en achteraf een Tikkie sturen naar de andere deelnemers. Vind je het niet prettig om geld voor te schieten? Dan is het ook mogelijk om een pot te maken. Iedereen legt dan een bepaald bedrag in en hier worden de drankjes van betaald. Een andere optie is om een Groepie te maken. Dit is een functie van Tikkie waarbij jullie groepskosten kunnen bijhouden. Op deze manier kunnen verschillende mensen onderdelen van het vrijgezellenfeest betalen en kunnen jullie dit achteraf gemakkelijk met elkaar verrekenen.

Zorg dat je vooraf goede afspraken maakt over het geld dat jullie tijdens het vrijgezellenfeest uitgeven. Betalen jullie bijvoorbeeld allemaal evenveel voor de drankjes of betaal je minder als je geen alcohol drinkt? En kiezen jullie voor een vaste menuprijs of bestellen jullie gewoon waar jullie trek in hebben? Door hier vooraf duidelijk over te zijn, voorkom je dat mensen achteraf niet willen betalen omdat ze het niet eens zijn met de kosten. Zo houden jullie het gezellig, ook ná het vrijgezellenfeest.https://bruiloftinspiratie.nl/wie-betaalt-vrijgezellenfeest/