Speechen op een bruiloft: alle tips


Wat leuk en spannend: je gaat een speech geven op de bruiloft van familie of vrienden. Maar hoe houd je een ijzersterke speech? Lees hier de belangrijkste tips en alle do’s en don’ts.

Eerste hulp bij speechen op een bruiloft: alle tips en trics

Foto: Thomas William

Do’s en don’ts bij het schrijven en geven van een bruiloftsspeech

Sommige dingen moet je altijd in gedachten houden als je een succesvolle en gedenkwaardige speech wil creëren. Je kan nog meer tips vinden op onze website, maar dit zijn de belangrijkste  do’s en don’ts op een rijtje:

Do’s voor een bruiloftsspeech:

 1. Wees oprecht: Laat je oprechte emoties en gevoelens zien in je speech. Dit helpt om een connectie te maken met het bruidspaar en de gasten.
 2. Oefen je speech: Oefenen van groot belang voor een succesvolle speech. Oefen hardop en voor een publiek om je zelfvertrouwen te vergroten.
 3. Blijf positief: Focus op de mooie aspecten van het bruidspaar en hun relatie. Het is een feestelijke gelegenheid, dus houd je speech luchtig en vrolijk.
 4. Pas je aan aan de doelgroep: Let erop dat je verhaal geschikt is voor de mensen die komen op het feest.
 5. Zie er goed uit: Zorg natuurlijk dat je er netjes uit ziet en dat je outfit past bij de dresscode van het bruidspaar.

Don’ts:

 1. Vermijd controversiële onderwerpen: Bruiloften zijn geen geschikte gelegenheid om gevoelige of controversiële onderwerpen aan te snijden. Houd je speech luchtig en positief.
 2. Ga niet te lang door: Het is het beste om je speech beknopt te houden. Een speech van 5 tot 7 minuten is meestal de ideale lengte.
 3. Overschrijd niet de grenzen van humor: Hoewel humor een belangrijk element is in een goede speech, is het belangrijk om smaakvolle grappen te maken en de grenzen van het bruidspaar en de gasten te respecteren.
 4. Lees je speech niet voor: Probeer je speech niet woord voor woord voor te lezen van een papier of scherm. Oefen je speech voldoende zodat je op een natuurlijke en vloeiende manier kunt spreken.

Door deze do’s en don’ts in gedachten te houden, kun je een prachtige bruiloftsspeech schrijven en geven die het bruidspaar en de gasten zullen koesteren.

Ken je publiek: afstemmen van je speech op het bruidspaar en gasten

Om een succesvolle bruiloftsspeech te schrijven, is het belangrijk om rekening te houden met je publiek. Je speech moet passen bij de persoonlijkheden van het bruidspaar en aansluiten bij de sfeer van de bruiloft. Als je het bruidspaar goed kent, is het natuurlijk geen probleem om je verhaal aan te laten sluiten bij het bruidspaar. Maar als je niet zo dicht bij hen staat, neem dan de tijd om hen beter te leren kennen. Vraag naar hun verhaal, hoe ze elkaar hebben ontmoet en wat hun wederzijdse interesses zijn. Dit zal je helpen om een persoonlijke en oprechte speech te schrijven.

Ook interessant: HOEVEEL GELD GEEF JE CADEAU ALS HUWELIJKSGAST?

Bedenk wie de andere gasten zijn en wat hun relatie is met het bruidspaar. Probeer je speech zo te schrijven dat hij aansluit bij de verschillende leeftijdsgroepen, culturele achtergronden en relaties met het bruidspaar. Hoewel je misschien geneigd bent om grappige of gênante verhalen te delen, is het belangrijk om te voorkomen dat je mensen beledigt of ongemakkelijk maakt. Vermijd controversiële of gevoelige onderwerpen die ongemak bij het bruidspaar of de gasten kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je speech toegankelijk is voor alle gasten. Vermijd jargon of verwijzingen naar gebeurtenissen waar slechts een klein deel van de aanwezigen bekend mee is. Probeer in plaats daarvan universele thema’s te kiezen, zoals liefde, vriendschap en verbinding. Door hiermee rekening te houden, zul je in staat zijn om een bruiloftsspeech te schrijven die aansluit bij de verwachtingen van het bruidspaar en de gasten, en die bijdraagt aan een onvergetelijke dag.

Eerste hulp bij speechen op een bruiloft: alle tips en trics

Foto: Alvaro Cvg / Unsplash

Zo onthoud je een speech

Een goed voorbereide en vloeiende speech kan een blijvende indruk achterlaten bij het bruidspaar en de bruiloftsgasten. Het onthouden van je speech kan lastig zijn, maar met de juiste technieken en oefening kun je dit doel bereiken. Hier zijn enkele effectieve manieren om je speech te onthouden en vloeiend te presenteren:

 1. Maak een structuur: Door je speech te verdelen in een duidelijke structuur met een inleiding, hoofdpunten en een afsluiting, kun je jezelf helpen de flow van je verhaal te onthouden. Door je te concentreren op de belangrijkste ideeën, wordt het makkelijker om de details in te vullen terwijl je spreekt.
 2. Herhaal, herhaal, herhaal: Oefening baart kunst. Hoe meer je je speech oefent, hoe beter je hem zult onthouden. Probeer je speech hardop te oefenen, zodat je niet alleen vertrouwd raakt met de inhoud, maar ook met de manier waarop de woorden klinken.
 3. Gebruik geheugensteuntjes: Het kan nuttig zijn om enkele geheugensteuntjes te bedenken, zoals korte zinnen of kernwoorden die je kunnen helpen de belangrijkste punten van je speech te onthouden. Noteer deze geheugensteuntjes op een kaartje dat je bij de hand kunt houden tijdens je speech.
 4. Maak mentale beelden: Door het visualiseren van scènes of gebeurtenissen die verband houden met je speech, kun je je geheugen versterken. Probeer je de mensen, plaatsen en gebeurtenissen voor te stellen die je in je speech noemt, en maak levendige mentale beelden om de details te onthouden.
 5. Oefen onder druk: Probeer je speech te oefenen in een situatie die vergelijkbaar is met de daadwerkelijke bruiloft, zoals voor een publiek van vrienden of familie. Dit kan je helpen om te wennen aan het gevoel van druk en je zelfvertrouwen op te bouwen.
 6. Wees flexibel: Houd er rekening mee dat het niet nodig is om je speech woord voor woord te onthouden. Het is belangrijker om de essentie van je boodschap over te brengen en een oprechte connectie met het publiek te maken. Als je een deel van je speech vergeet, improviseer dan en ga verder met het volgende punt.

Hopelijk heb je zo genoeg input voor jouw speech! Veel succes en vooral plezier met jouw bijdrage aan de bruiloft.https://www.bruidenbruidegom.nl/inspiration/huwelijksgasten/speechen-op-een-bruiloft/