Milieuvriendelijke gewoontes in huis – Woonlovers.nl


Wil jij je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden en bijdragen aan een gezonder milieu? Misschien let je al op je voeding en op je koopgedrag, goed bezig! Daarnaast zijn er een aantal simpele dingen die je bij jou in huis kan aanpassen om zo duurzaam mogelijk te kunnen wonen. We zetten er in dit artikel een paar voor je uiteen.

Ecologische schoonmaakmiddelen

Naast biologische voeding, kleding en verzorgingsproducten, kun je de aarde een plezier doen met het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen, zoals van Ecopods. Dit kun je in veel gevallen zonder al te veel schuldgevoel door de afvoer spoelen. De meest basale schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger, afwasmiddel en wasmiddel zijn makkelijk te krijgen in een biologische variant. Als je nog eens extra duurzaam wil doen: reduceer verpakkingsmateriaal van jouw schoonmaakmiddelen door te kiezen voor bijvoorbeeld hervulbare flessen of blokjes zeep in plaats van vloeibare zeep.

Reduceer wegwerpartikelen

Probeer bij jou in huis zo min mogelijk wegwerpartikelen te gebruiken. Doe afstand van boterhamzakjes en vrieszakken en investeer in plaats daarvan in voldoende vershoudbakjes. Investeer ook in een goede bidon, zodat je niet overal plastic flesjes aan het kopen bent. Wees daarnaast ook actief in het scheiden van je afval. Het afval dat bij jou in huis binnenkomt, moet op een verantwoorde manier weer verwerkt worden. Zorg daarom voor een handig systeem met meerdere pedaalemmers om groenafval, papier, plastic en restafval zo goed mogelijk gescheiden te houden.

Duurzaam energiegebruik

Tot slot kunnen we natuurlijk niet om duurzaam energiegebruik heen. Zet lichten uit als je een ruimte verlaat en trek stekkers uit het stopcontact. Maak optimaal gebruik van je radiator door hem vrij te houden en eventueel te beplakken met radiatorfolie. Zo kun je bij jou in huis echt wel met een graadje minder toe. Neem ook je huis eens goed onder handen. Misschien is het tijd voor zonnepanelen of een nieuwe duurzamere ketel, of kan jouw huis wel in z’n geheel van het gas af? Ook kan het geen kwaad om nog eens kritisch naar de isolatie bij jou in huis te kijken? Is die nog dik genoeg en nog van voldoende kwaliteit?https://www.woonlovers.nl/milieuvriendelijke-gewoontes-in-huis/