Klein maar fijn: wat kost een tiny house?


Instagram, Pinterest, TikTok, je ziet ze overal. Tiny houses. Letterlijk vertaald kleine huizen. Op een vaste plek of on the road, tiny houses zijn immens populair. Dit omdat ze vaak een meer duurzamer en betaalbare alternatief zijn voor een normale woning. Ideaal dus voor starters die op de normale woningmarkt geen succes hebben. Maar wat kost een tiny house als je hem zelf bouwt, laat bouwen of koopt? En hoe groot is een tiny house nu eigenlijk? Alles wat je moet weten over tiny houses leggen we je hieronder uit!

Hoe groot is een tiny house nu eigenlijk?

Wist je dat pils altijd bier is, maar bier niet altijd pils? Zo werkt het dus ook met kleine woningen en tiny houses. Een tiny house is altijd een kleine woning, maar niet elke kleine woning is een tiny house. En dat ligt alles aan hoe groot een tiny house mag zijn. Een tiny house mag namelijk maximaal 50 m² groot zijn en moet permanent bewoond zijn. Een klein vakantiehuisje telt dus niet mee. Het kleinste tiny house heeft slechts oppervlakte van 7 m² en staat in de Duitse stad Bremen. Vind je dat toch iets té klein? Geen paniek wat gemiddeld gezien heeft een tiny house een woonoppervlak van zo’n 28 m².

En wil je het liefst er ook nog mee kunnen rondreizen? Een tiny house op wielen mag maximaal 13,6 meter lang, 2,6 meter breed en 4 meter hoog zijn en maximaal 3500 kg wegen.

Wil je een tiny house? Let op deze factoren!

Ben je helemaal enthousiast over het gaan wonen in een tiny house? Dan zijn er net als bij het kopen of bouwen van een ‘’normaal’’ huis een aantal factoren die de kosten van een tiny house kunnen beïnvloeden.

Grond of erfpacht. Je tiny house moet natuurlijk ergens staan en dan zijn er twee opties m.b.t. bouwgrond; kopen of erfpacht. De eerste optie, het kopen van een stuk grond, is niet goedkoop. Zo kun je afhankelijk van waar je woont, de prijzen verschillen sterk per gemeente, gemiddeld zo’n € 200 tot € 500 per vierkante meter moeten neerleggen. Erfpacht kan dan een goedkopere optie zijn, omdat je maar een percentage van de grondprijs per m2 aan de eigenaar van de grond betaald.

On the road again? Wanneer je zou willen rondreizen met je tiny house dan moet er natuurlijk ook een onderstel komen. Een nieuw onderstel van bijvoorbeeld een trailer kan al snel € 2000 tot € 4500 kosten en zelfs wanneer je goed zoekt voor een tweedehands exemplaar zal je alsnog rond de € 11.000 moeten aftikken. Ben je handig? Dan kun je ook overwegen om zelf een onderstel te maken.

Living in a material world! Zowel als voor de bouw van het skelet als de afwerking zal de keuze voor het soort materiaal de kosten beïnvloeden. Zo zal een houten tiny house goedkoper zijn dan een van steen. Ook zal je duurder uit zijn wanneer je kiest voor duurzame materialen. Denk aan een verf op basis van natuurlijke grondstoffen vs een latex buitenverf. Om de kosten te drukken kun je het beste voor zoveel mogelijk tweedehands materialen kiezen. Zo kun je niet alleen goedkoop wonen, maar ben je ook nog eens lekker duurzaam bezig.

Helemaal off-grid. Ook populair is om een off-grid tiny house te bouwen. Dit zijn compleet zelfvoorzienende tiny houses die niet aangesloten zijn op elektra, water of riolering. Goed voor het milieu, maar de investeringskosten zijn een stuk hoger dan bij een niet- of deels zelfvoorzienend huis. Zo zul je onder andere moeten investeren in zonnepanelen en accu’s voor elektra, een composttoilet met helofytenfilter ter vervanging van riolering en een regenopvangsysteem voor water. In tegenstelling ben je maandelijks wel minder kwijt aan water, elektra en gas.  

Wat kost een tiny house? Kopen vs bouwen!

tiny house

Heb je twee linkerhanden en wil je het liefst zo snel mogelijk in je tiny house trekken? Dan is de beste keuze om een kant-en-klaar tiny house te kopen. De prijzen hiervoor, zonder grond, beginnen bij € 30.000 en kunnen oplopen tot zo’n € 100.000. Gemiddeld gezien ben je dus ongeveer € 60.000 kwijt.

Heb je het liefst helemaal in eigen handen hoe je tiny house eruit gaat zien? Van de eerste spijker tot aan het laatste kussentje voor op de bank? Dan kun je ervoor kiezen om zelf een tiny house te (laten) bouwen. Afhankelijk van de grootte en kosten voor de grond moet je met het laten bouwen van een tiny house rekening houden met zo’n € 50.000 tot € 75.000. In tegenstelling kost het zelf bouwen van een tiny house gemiddeld € 25.000. Hier geldt natuurlijk: hoe groter en luxer, hoe duurder.

Wist je trouwens dat er ook kant-en-klare bouwpakketten te koop zijn? De kosten hiervoor beginnen bij ongeveer bij € 12.000, maar dit is dan alleen nog maar de buitenkant van het huis, het frame. Er zullen dus nog zeker kosten bijkomen voor het installeren van een keuken en badkamer, de inrichting en overige afwerkingskosten.https://www.woonlovers.nl/wat-kost-en-hoe-groot-is-een-tiny-house/