‘Ik heb het droomhuis van mijn beste vriendin gekocht’


In de rubriek Bizarre Bekentenis doet een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op de verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Vandaag lees je het verhaal van Eve* (32).

‘Ik heb het droomhuis van mijn beste vriendin gekocht’

De huizenmarkt laat op dit moment te wensen over. Hoeveel geld je ook hebt: een huis kunnen kopen is niet vanzelfsprekend. En wat als jij en je beste vriendin allebei een huis zoeken in dezelfde regio? Dan kan dat voor wat onhandige situaties zorgen.

Hi Eve, vertel. Jij en je beste vriendin waren allebei op zoek naar een huis?

”Dat klopt. Althans, ik niet meer. Mijn beste vriendin, Sanna, nog wel. Onze zoektocht liep erg gelijk op; we zochten allebei een grote eengezinswoning onder de rook van de grote stad. Eigen zo’n beetje de natte droom van iedere dertiger.

Sanna was al iets langer op zoek, nu al anderhalf jaar. Doordat ik bij haar zag hoe moeizaam de zoektocht ging, besloten mijn vriend en ik toch ook vast naar een huis te gaan zoeken. We wilden eigenlijk een jaar later pas zoeken, maar besloten alvast onze ogen open te houden. Gewoon, voor het geval dat. En dat nam Sanna ons niet in dank af. In het dorp waar wij zoeken kon zij er geen concurrentie bij gebruiken, dat waren haar woorden.”

Is ze daar nog steeds boos over?

”Nee, allang niet meer. Toen ik het haar vertelde was ze geïrriteerd. Ik denk omdat het lange zoeken haar allemaal teveel wordt. En dat wij een groter budget hebben zit haar misschien ook niet lekker. Ze weet dat wij meer kunnen overbieden en dus meer kans maken.

Dat is laatst ook gebleken. Want wij hebben door overbieden een huis kunnen kopen. Het huis was zij en haar vriend zo weg van waren. Ze weten wel dat het verkocht is, maar nog niet dat het aan ons verkocht.”

Weet zij dat jullie ook interesse hadden in dat huis?

”Nee, want het is allemaal heel onhandig gegaan. Toen ik met haar een drankje deed liet ze heel blij en huis zien dat ze had bezichtigd een uur ervoor. En ik moet toegeven: ik was een beetje jaloers. Het huis had letterlijk alles waar wij beide zo lang naar zochten – en de prijs was oké.

Ik had het helemaal niet op Funda zien staan, maar ik ben ook niet zo fanatiek aan het zoeken als mijn vriend. Ik baalde stiekem wel dat wij deze niet in het zicht hadden. Tot ik die avond thuiskwam. Mijn vriend had via de aankoopmakelaar een huis doorgekregen en die is snel gaan bezichtigen. Met het vertrouwen dat ik het huis ook mooi zou vinden, hebben ze snel een flink bod uitgebracht dat twee dagen gelding.

Het ging om dus om de woning die mijn vriendin ook bezichtigd had. Ik heb er die avond nog fikse ruzie met mijn vriend over gehad. Uit schuldgevoel wilde ik het bod intrekken, maar dat vond hij belachelijk. Hij wilde deze kans niet aan ons voorbij laten gaan. En daar heeft hij ook een punt, maar toen ik hoorde dat ons bod geaccepteerd was had ik een enorme knoop in mijn maag.”

Wanneer ben je van plan het nieuws te brengen?

”Ik denk snel. Ik kan namelijk ook niet de hele tijd voor haar verborgen houden dat we een huis hebben gekocht. Ze is er alleen zo kapot van dat haar droomhuis is verkocht, dat ik niet durf te zeggen dat wij de kopers zijn.

Dat ik niet meteen heb gezegd dat wij ook een bod hebben uitgebracht, helpt ook niet mee. Ik besef me goed dat ik me in een hele onhandige positie heb gewerkt. Dus ik denk dat het een kwestie is van snel de pleister eraf trekken.”

*Eve en Sanna hun namen zijn gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

https://www.nsmbl.nl/eva-droomhuis-vriendin-gekocht/