Je (oude) meubels verven? Zo geef je ze een nieuwe look!


Ben je eigenlijk wel helemaal klaar met die oude kast en wil je hem eigenlijk vervangen om zo je interieur een verse twist te geven? Niet doen! Je kan je oude meubels namelijk gemakkelijk een tweede leven geven door ze te verven. Bovendien is het ook nog een stuk goedkoper dan een nieuw meubelstuk te kopen. Valt het meubelstuk nu echt bijna uit elkaar? Neem dan eens kijkje bij een tweedehandswinkel en geef vintage meubelen een frisse wind door ze te verven..

Ga aan de slag met je meubelen verven!

Upcyclen is helemaal hot en gelukkig ook geschikt voor mensen met twee linkerhanden. Door een paar simpele stappen te volgen tover je je meubels weer helemaal om tot nieuw.

Benodigdheden

Creëer een fijne werkplek

meubelen verven

Voordat je kan beginnen is het belangrijk om een fijne werkomgeving te creëren voor jezelf. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te werken en dat de ruimte niet al te vochtig is. Leg daarna een zeil of een paar oude kranten op de vloer en zet dit eventueel vast met tape, zodat je niet op je snoet valt.

Zo bereid je je oude meubels voor op het verven

Om voor een goede hechting van de verf te zorgen is het belangrijk om je meubelstuk vet- en stofvrij te maken. Reinig ten eerste goed je meubels en ontvet ze met een verfreiniger. Vooral bij hout dat is behandeld met een olie- of waslaag is ontvetten zeer belangrijk. Je kunt hierachter komen door een druppel terpentine aan te brengen, en wanneer het hout blank wordt, is het hout dus behandeld met was of olie.

Was daarna alles nog even na met lauwwarm water. Wanneer alles goed droog is, kun je gaan opschuren. Is de verflaag van je oude meubel nog intact? Gebruik dan fijn schuurpapier (korrel 220 – 280). Heb je te maken met kaal hout? Dan ga je schuren met een middelgrof schuurpapier.  Maak tenslotte, de meubels stofvrij met een zachte borstel en plak de delen af waar geen verf op mag komen zoals scharnieren of handgrepen.

Laat het lekker gronden

oude meubels verven

Voordat je kan beginnen met het verven van je meubelen in de uiteindelijk gewilde kleur, moet je ze eerst even in de grondverf zetten. Gebruik een witte grondverf voor lichte kleuren en grijs bij donkere tinten. Begin door de grondverf goed door te roeren en een kleine hoeveelheid over te gieten in een apart blikje en het verfblik weer dicht te doen. Dit om verfontreininging en -verdikking te voorkomen. Doop vervolgens een kwast meerdere malen tot ongeveer de helft in de verf en strijk hem af.  Zo zorg je ervoor dat de verf egaal over de kwast verdeeld wordt, zonder dat het gaat druipen.

Verf vervolgens bij een stoel vanuit het midden naar de hoeken toe om ook zo druipers te voorkomen en strijk de verf goed door voor een strak resultaat. Bij grote meubels als een tafel kun je in tegenstelling het beste beginnen met een kwast bij de randen. Ga daarna verder met een verfroller om er een mooi, dekkende geheel van te maken.

Tijd om je meubels te verven!

Klassiek wit of een uitgesproken roze, het kan allemaal, zolang jij het, maar mooi vindt! Voordat je aan de slag gaat met de lak is het wel verstandig om je meubel nog even licht op te schuren en daarna natuurlijk weer stofvrij te maken. Ga vervolgens aan de slag zoals hierboven en verwijder de afplaktape. Laat het tenslotte zo’n 16 uur drogen en breng daarna nog een tweede laag aan. Je zou voor een vintage look, je meubel nog heel grof op kunnen schuren na het drogen zodat de onderste laag weer een klein beetje zichtbaar wordt.

Wil je die mooie houten meubelen niet verven, maar in ere herstellen? Volg dan onze tips voor meubels opknappen!https://www.woonlovers.nl/nieuwe-of-oude-meubels-en-meubelen-verven/