Hoe vind je een goede trouwvideograaf?


Jullie bruiloft is een ontzettend bijzondere dag waar je nog heel lang aan terug wilt kunnen denken. Het is daarom mooi om zoveel mogelijk herinneringen vast te leggen voor later. Natuurlijk is het heerlijk om samen door het trouwalbum te kunnen bladeren, maar ook een video opname van de bruiloft is mooi om te bekijken. Alleen hoe vind je een goede trouwvideograaf die jullie huwelijk vast kan leggen op beeld? 

Foto’s zijn heel belangrijk als herinnering aan jullie trouwdag, maar het is ook erg leuk om bewegende beelden te hebben voor later. Steeds meer bruidsparen huren daarom een videograaf in voor hun bruiloft. Net als bij fotografen is het ook bij videografen belangrijk om iemand te kiezen die goed bij jullie past en die de juiste stijl van videografie heeft, er zijn namelijk grote verschillen. Ben je benieuwd waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een geschikte trouwvideograaf? Lees dan snel verder!

Wat doet de trouwvideograaf?

Wat jullie trouwvideograaf precies doet op jullie bruiloft hangt af van de afspraken die jullie hierover maken en het pakket dat jullie kiezen. Een videograaf maakt vaak een compilatie van bewegende beelden en voegt deze beelden op een mooie manier samen op muziek. Bij de ene videograaf mogen jullie hier zelf één of meerdere nummers voor aanleveren, terwijl andere videografen werken met muziek die ze zelf uitkiezen.

Vooraf spreek je met de trouwvideograaf af hoe lang de videoclip van jullie bruiloft ongeveer duurt. Sommige videografen leveren alleen een korte videoclip van een paar minuten, terwijl anderen alle beelden van de bruiloft met jullie delen. De hoeveelheid beelden hangt ook af van het aantal uren dat de videograaf op jullie bruiloft aanwezig is. Komt hij al filmen bij de voorbereidingen of is hij pas later op de dag aanwezig? En willen jullie dat er ook gefilmd wordt tijdens het trouwfeest of eindigt de film bij het diner? Hoe langer de trouwvideograaf aanwezig is, hoe uitgebreider de trouwfilm zal worden.

Video opname van de bruiloft of cinematografie

Net als bij trouwfotografie is ook bij trouwvideografie de stijl van de videograaf erg belangrijk. Elke trouwvideograaf heeft zijn eigen stijl en je zult daarom vooraf verschillende portfolio’s moeten bekijken om iemand te kiezen die echt bij jullie past. Zo is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen het maken van een gewone video opname van jullie bruiloft met mooie, bewegende beelden en echte cinematografie. Bij een video opname worden alle onderdelen van jullie bruiloft in beeld gebracht en op een mooie manier aan elkaar geplakt, vaak op bepaalde muziek. Cinematografie gaat een stapje verder. Hierbij worden de beelden van jullie bruiloft op een cinematografische manier gemonteerd. Dit geeft niet per se een chronologisch overzicht van de bruiloft, maar het zorgt wel voor een waanzinnig mooie film van jullie trouwdag.

Fotograaf en videograaf op jullie huwelijk combineren

Jullie zullen waarschijnlijk een fotograaf én een videograaf voor jullie huwelijk boeken. Dit zorgt voor een prachtige combinatie aan beelden, maar het is wel belangrijk dat de fotograaf en videograaf goed met elkaar samen kunnen werken. Echte professionals houden als het goed is rekening met elkaar, maar toch is het extra fijn om vooraf al zeker te weten dat het goed gaat komen. Als jullie een bepaalde fotograaf of videograaf op het oog hebben voor de bruiloft, is het daarom slim om te vragen of ze nog een aanbeveling hebben voor iemand met wie ze graag samenwerken. Wanneer de fotograaf en videograaf gewend zijn om samen te werken, zal alles extra soepel verlopen op de dag zelf.

Videoclip op de bruiloft tonen

Zoek je nog een originele opening van het trouwfeest? Dan is het een tof idee om de feestavond te starten met een korte videoclip van de bruiloft. Veel videografen bieden een same day edit aan. Dit betekent dat ze vast een korte compilatie aan beelden maken die ze kunnen tonen op de dag zelf. Een leuke manier om de avondgasten ook wat beelden te tonen van de rest van de dag. Als jullie dit graag willen, is het slim om vooraf even bij jullie trouwvideograaf te checken wat de mogelijkheden zijn.

Trouwfilm in het buitenland laten maken

Trouwen jullie in het buitenland? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om daar een trouwfilm van jullie bruiloft te laten maken. Je kunt een videograaf inhuren in het land waar jullie elkaar het jawoord geven, maar het kan soms prettiger zijn om een trouwvideograaf uit Nederland mee te nemen. Het is immers fijn om dezelfde taal te spreken en bovendien kunnen jullie de videograaf vooraf vast in Nederland een keer ontmoeten. Kiezen jullie toch voor een trouwvideograaf in het buitenland? Dan is het belangrijk om goed naar het portfolio van de videograaf te kijken en vast een online afspraak te maken om te kijken of er een klik is.

Extra opties voor de trouwvideografie

Tot slot is het slim om even te informeren naar extra opties voor de trouwvideografie. Zo kan het bijvoorbeeld leuk zijn om beelden te laten maken met een drone. Hiermee kun je prachtig filmen van bovenaf. Verder is het vaak mogelijk om naast een videoclip van een paar minuten ook een langere opname te laten maken op de bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan het compleet vastleggen van de ceremonie of speeches tijdens de trouwdag. Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van een extra camera op een statief. De extra opties zijn niet opgenomen in de standaard pakketten. Hier zul je waarschijnlijk dus extra geld voor moeten betalen.

Kosten van een videograaf op jullie bruiloft

Tot slot is het nog handig om te weten wat een videograaf voor een bruiloft ongeveer kost. Net als bij trouwfotografen lopen de prijzen enorm uiteen. Overigens zijn de kosten van een trouwvideograaf ook ongeveer vergelijkbaar met een fotograaf. Je kunt al voor ongeveer €1000,- een trouwfilm laten maken. Kom je een trouwvideograaf tegen die goedkoper is? Dan is het wel verstandig om even goed te checken hoe het kan dat de kosten zo laag zijn. Natuurlijk is het fijn om geld te besparen, maar de kwaliteit is ook erg belangrijk. De prijzen gaan bij de meeste videografen al snel richting de €2000,- en als je voor een iets uitgebreider pakket bij een goede trouwvideograaf gaat, is het ook niet gek als je uiteindelijk €3000,- betaalt.

Sommige videografen werken graag met z’n tweeën om zeker te weten dat ze alle bijzondere momenten op jullie bruiloft vast kunnen leggen. De kosten hiervan zijn vanzelfsprekend hoger dan wanneer er één videograaf op jullie bruiloft komt. Verder kunnen er nog bijkomende kosten zijn voor extra opties die jullie boeken. Zo kan het toevoegen van een drone of het volledig vastleggen van de ceremonie een paar honderd euro extra kosten. Ook een same day edit is vaak tegen een meerprijs beschikbaar. Check tot slot nog even of de reiskosten zijn inbegrepen bij de totaalprijs of dat je hier nog extra voor moet betalen.https://bruiloftinspiratie.nl/trouwvideograaf-bruiloft/