Hoe kom jij de koude winter door?


Zodra de herfst definitief zijn intrede doet gaat de kachel weer aan om de gure kou van buiten het hoofd te bieden. Maar met de hoge gasprijzen van vandaag de dag zijn steeds meer mensen terughoudend om de thermostaat van de centrale verwarming omhoog te draaien. Waar we vroeger zonder schroom de temperatuur in huis overal aangenaam wilden hebben, zijn de tijden nu veranderd. Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven om hun huis te verwarmen. Omdat stroom goedkoper is dan gas kiezen meer huishoudens voor een elektrische kachel of voor infraroodpanelen. Ook houtkachels zijn weer een stuk populairder geworden, waardoor ook de vraag naar hout toeneemt.

Een mooie haard is een aanwinst voor je interieur

Een haard is er niet alleen voor de warmte in huis. Bekijk het aanbod bij Haardenstore.nl en je ontdekt dat een haard ook gewoon heel mooi is. Ze zijn te koop in alle soorten en maten. Als je geen houtkachel kunt plaatsen, bijvoorbeeld omdat je geen schoorsteen hebt of deze niet geschikt is voor het stoken van een houtkachel, dan kun je kiezen voor een elektrische haard. En er zijn fraaie voorzethaarden die geen of slechts beperkte warmte geven maar die wel een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer in je huis.

Bewust stoken bespaart veel geld

Het loont met de hogere energieprijzen nog meer de moeite om je huis bewust te verwarmen. Moderne thermostaten kun je vaak via een app op je smartphone bedienen. Zo kun je de kachel inschakelen vlak voordat je van je werk naar huis gaat. Dan is het lekker warm als je thuis komt maar heb je geen energie verspild. Het is ook verstandig om de thermostaat een uur voordat je gaat slapen lager te zetten. Het blijft dan nog lang genoeg warm. In de slaapkamer heb je in principe geen verwarming nodig. Je slaapt het beste als het in een slaapkamer rond de 16 graden is. Als je last hebt van koude voeten dan kun je eventueel een elektrische deken gebruiken, maar zorg er dan voor dat die uitschakelt na bijvoorbeeld 30 of 60 minuten. Ook een extra deken kan uitkomst bieden of een ouderwetse kruik of een vergelijkbaar alternatief.

Pas op met helemaal niet stoken

Er zijn mensen die besluiten om de kachel helemaal niet meer aan te zetten. Ze trekken lagen kleding over elkaar aan en proberen zo de winter door te komen. Maar als je je Faber haard helemaal niet gebruikt geeft dat wel risico’s. De kans is dan groot dat er schimmel in huis ontstaat doordat het te vochtig wordt. Schimmel is zeer ongezond en een serieus risico, zeker voor jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid. Zet om te bezuinigen de thermostaat dus gerust een graadje lager maar vermijd het stoken niet helemaal. Dat komt je op de lange termijn duur te staan. Uiteraard scheelt het flink in de stookkosten als je je huis goed isoleert. Dit houdt ook vocht en schimmel tegen.https://www.woonlovers.nl/hoe-kom-jij-de-koude-winter-door/