Hoe ga jij je tuinafscheiding maken?


Als je in een huis met een tuin woont waar de tuin nog helemaal moet worden aangelegd dan is waarschijnlijk je eerste project het maken van een deugdelijke schutting om de tuin af te schermen. Je wilt immers niet dat mensen die langslopen vrij zicht hebben op je tuin en ook maar meteen door je huis heen kunnen kijken. Een beetje privacy is toch wel fijn. Ook inbrekers hoeven niet in één oogopslag te zien wat er bij jou eventueel te halen valt. Dus er moet een schutting komen, of een natuurlijke afscheiding. Wat het gaat worden hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur.

Een mooie houten schutting

De simpelste en snelste oplossing is het plaatsen van een mooie houten schutting met een poortdeur, het liefst voorzien van een deugdelijk slot. Je kunt een schutting zelf plaatsen als je een beetje handig bent. Op internet vind je tal van instructievideo’s waarin wordt uitgelegd hoe je een schutting plaatst. Zorg ervoor dat je alle materialen in huis hebt voordat je aan de slag gaat. Niets is zo ergerlijk als halverwege de klus ontdekken dat je materiaal tekort komt dat eerst besteld moet worden.

Een groene tuinafscheiding

Je kunt ook kiezen voor een groene tuinafscheiding. Die bestaat uit struiken of bomen die samen de tuinafscheiding vormen. Kies bij voorkeur voor een haag, struik, plant of boom die snel groeit. Dan nog moet je soms wel een paar jaar geduld hebben voordat je tuinafscheiding de gewenste hoogte heeft bereikt. Het is natuurlijk het handigst als je de tuinafscheiding samen met je naaste buren koopt, zeker als je in een rijtjeshuis woont of in een twee-onder-een-kap. Dan kan de tuinafscheiding, op de erfgrens worden geplaatst en zijn jullie er beiden verantwoordelijk voor. Als je met de buren goede afspraken maakt over het snoeien, dan wordt het een mooie haag waarmee je ook nog eens bijdraagt aan de biodiversiteit.

Waar moet de tuinafscheiding aan voldoen?

Er is eigenlijk maar één regel waaraan schuttingen en schuttingdeuren moeten voldoen. Ze mogen niet hoger zijn dan de door de gemeente voorgeschreven maximale hoogte. Meestal is dat 200 cm. Als je je daaraan houdt dan is de kans klein dat je problemen krijgt. Zorg er wel voor dat je schutting in de steeg of de openbare weg waar hij aan grenst volledig op eigen grond staat. Als je tuinafscheiding deels op openbaar terrein staat dan kan de gemeente of eventueel een woningstichting als het om een huurwoning gaat eisen dat je de schutting verplaatst.

Het onderhoud van een houten schutting

Een houten schutting vraagt niet heel veel onderhoud. Het is belangrijk om het hout meteen nadat je het hebt geplaatst te bewerken met beschermende beits. Je kunt een schutting ook verven als je dat wilt. Daarna breng je dan een laag kleurloze beits aan om het hout tegen weer en wind te beschermen. Als je deze behandeling om de paar jaar herhaalt, kan een schutting makkelijk een levensduur van tien tot twintig jaar halen.https://www.woonlovers.nl/hoe-ga-jij-je-tuinafscheiding-maken/