Gras of kunstgras in de tuin?


Wil je ergens kunstgras aanleggen en twijfel je? Is gras beter of kunstgras? Je kan kunstgras aan laten leggen om je tuin compleet te maken. Hierbij een aantal factoren waar je rekening mee kan houden bij het aanleggen van bijvoorbeeld een gazon.

Voordelen kunstgras

Het voordeel van kunstgras is dat het geen kostbaar drinkwater kost. En je hebt geen hooikoorts of allergie klachten bij kunstgras, want er zitten geen pollen in het gras zoals bij normaal gras wel het geval is. Je kunt zonder moeite een mooi gazon creëren, ook op kleigrond. Kunstgras blijft ook altijd mooi, bij natte perioden en bij droogte. En je hoeft het niet te maaien en bemesten zoals bij normaal zand. Kunstgras gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee, normaal gras moet je telkens onderhouden om ‘lang mee’ te kunnen gaan (altijd groen te zijn).

Aanleggen en onderhouden

Maar wat is nou de ideale ondergrond om kunstgras op te plaatsen? De ondergrond van kunstgras is idealiter brekerzand. Het is stevig, zorgt ervoor dat onkruid niet kan groeien en is waterdoorlatend. Je kan echter kunstgras ook op aarde plaatsen, echter gaat het kunstgras dan wel iets golven. Bij het aanleggen kun je het op maat snijden en knippen beter laten doen dan het zelf te proberen, en veranker de kunstgrasmat met grondpennen. Het moet verder mooi egaal blijven. Kunstgras onderhouden is niet zo moeilijk. Je kan het af en toe met een bezem schoonmaken. En om het echt schoon te houden kun je lauw water met een reinigingsmiddel gebruiken. Op deze manier blijft het kunstgras langer mooi.

Nadelen kunstgras

Je kunt bij bedrijven zoals mastergrass.nl terecht om je kunstgras aan te laten leggen. Je kan kunstgras voor de tuin gebruiken, maar ook op een balkon. En ook op een terras en bij een zwembad kan kunstgras mooi zijn. Bij een zwembad is het voordeel dat het gras niet nat wordt zoals bij normaal gras. Je vraagt je misschien af, zijn er ook nadelen aan kunstgras? Die zijn er wel. Je kan bijvoorbeeld geen bloemen planten bij kunstgras, de hele grond hoort egaal te zijn. In de schaduw kan nog steeds een beetje onkruid, algen en mos groeien. En normaal gras vinden sommige mensen veel fijner om op te lopen, maar dit is afhankelijk van je voorkeur. Als laatste kun je misschien niet onbezorgd barbecueën in de tuin met kunstgras, de mat kan gaan smeulen door het vuur. Ook met sigaretten moet je dus oppassen. Toch wegen de voordelen veel zwaarder dan de nadelen. Heb jij al kunstgras?https://www.woonlovers.nl/gras-of-kunstgras-in-de-tuin/