We lopen er elke dag een paar keer overheen, van boven naar beneden en van beneden naar boven. De trap. Niet zo gek dus dat op den duur de trap een beetje versleten raakt en wel een opknapbeurt kan gebruiken. Nu kun je het natuurlijk uitbesteden, maar als je een beetje handig bent kun je ook goedkoop zelf je trap renoveren. Twee opties bijvoorbeeld zijn het plaatsen van overzettreden en verven. Hoe je dit kunt aanpakken, dat leggen we je uit!
Zet je erover heen en ga de trap zelf renoveren met overzettreden

De eerste optie is om gebruik te maken van overzettreden. De voordelen hiervan zijn dat je snel klaar bent, het is antislip, geluiddempend en je hebt veel keuze uit verschillende kleuren en materialen. Een nadeel is wel dat het alleen geschikt is voor een gesloten trap; een waar er stootborden tussen de traptreden zijn geplaatst.
Benodigdheden (klik en vind)
Voordat je kan gaan beginnen met het renoveren van de trap zijn er nog een paar dingen om voor te bereiden. Ten eerste is het belangrijk dat de traptreden en stootborden goed schoon zijn. Dit betekent dat wanneer er nog tapijt op je trap ligt dat dit eerst netjes moet worden verwijderd en dat je de trap moet ontvetten. Dit laatste kan gewoon met lauw water en ontvetter. Nadat het gedroogd is moet je het als laatste nog even schuren.
Stap 1. Bepaal de maat van de overzettreden
Wanneer je de trap zelf gaat renoveren is er een vaste volgorde die je volgt per trede: meten, aftekenen, zagen, passen en eventueel bijzagen. Om de juiste maten te bepalen zijn er vier onderdelen die gemeten moeten worden; de afwerklijst, de stootborden, de rechte en schuine treden. De eerste twee kun je gewoon met de rolmaat opmeten, maar voor de treden zal je een trapspin nodig hebben.
Plaats de traptrede en druk de trapspin stevig tegen de voorkant van de trede aan. Bepaal eerst met de naalden aan de buitenkant de breedte en daarna bepaal je de hoeken door de naalden in de hoeken te plaatsen. Bij schuine traptreden gebruik je alle pinnen van de trapspin, bij rechte treden kun je de eventuele overgebleven naalden tegen het stootboord aan zetten.
Controleer ten slotte of alle naalden stevig vastgedraaid zijn en haal de trapspin vervolgens voorzichtig weg van de trede. Nummer de treden en overzettreden zodat je makkelijk weet welke overzettrede bij welke trede hoort.
Stap 2. Aftekenen, zagen en lijmen
Nu dat de maat bepaald is, plaats je de trapspin op de overzettrede. Zorg dat het stabiel ligt en markeer de plaatsen van de naalden en verbind deze punten met een liniaal. Hierna, kun je met een cirkelzaag de overzettrede op maat zagen Controleer of het past en zaag wanneer nodig nog bij. Schuur voor een mooie afwerking nog even de randen met een fijne korrel.
Voordat je ze nu kan gaan vastlijmen is het belangrijk om nog voor de laatste keer de trap goed af te stoffen. Daarna kun je bovenaan beginnen met het vastzetten van de overzettreden. Controleer goed de nummers die je er van tevoren op hebt geschreven. Verdeel de kit en druk de overzettrede stevig aan. Komt er overtollige kit uit de hoeken? Haal dit dan weg voordat het opdroogt.
Stap 3. Stootborden en afwerklijsten
Zodra de lijm is opgedroogd kun je de stootborden en afwerklijsten op maat zagen. Om de hoogte te meten van het stootborden meet je beide kanten op. Dit omdat de vloer en/of trap wat scheef kan lopen. Werk net als bij de overzettreden, stootbord voor stootbord. Nadat ze allemaal mooi op maat zijn, kun je de stootborden tegelijk plaatsen met kit. Ook de afwerklijsten maak je op maat en zet je vast met kit. Tenslotte, kit je de naden af en spray je zin in met een plantenspuit met groene zeep. Zo blijft het niet plakken. En maak je het af met de antislip strips.
Geef het een likkie verf!

De tweede optie om goedkoop zelf je trap te renoveren is het om het te verven. De voordelen hiervan zijn dat het budgetvriendelijk is en je een snel resultaat hebt, maar dit kost dan ook best wel wat arbeidsuren en het zal ook relatief snel beschadigen.
Benodigdheden (klik en vind)
Stap 1. Afdekken, afplakken en ontvetten
Voordat je lekker kan gaan verven is het belangrijk om ook de muur en vloer goed te beschermen tegen verf. Zorg ervoor dat de vloer goed stofvrij is zodat de tape goed kan hechten en dek het af met een stucloper. De muren langs de randen van de trap tape je gemakkelijk af met Frogtape. Heb je stopcontacten in de buurt? Plak deze dan ook voor de zekerheid af.
Wanneer je alles goed hebt beschermd kun je je trap gaan ontvetten. Vul een emmer met lauw water en voeg hier ontvetter aan toe. Neem van boven naar beneden de hele trap af met een spons en let vooral op de trapleuning. Ga niet te nat aan het werk want dat kan later weer problemen veroorzaken. Wanneer je de hele trap hebt ontvet, neem je de trap nogmaals af met schoon water. Laat het vervolgens eerst goed drogen voordat je verder gaat.
Stap 2. Repareren
Heb je een beschadiging in je trap? Vul deze dan met een houtreparatie en strijk dit na het aanbrengen glad met een plamuurmes. Is het goed droog? Dan kun je beginnen met het schuren van de trap. Hierna, is het belangrijk om de trap helemaal stofvrij te maken en nog voor een laatste keer de trap te ontvetten om voor een goede hechting van de verf te zorgen. Tenslotte, kit je de open voegen van de trap af.
Stap 3. Verven
Nu je alle voorbereidingen hebt gedaan kun je toch eindelijk beginnen met het geven van het perfecte likje verf aan je trap. Hierbij is de volgorde erg belangrijk. Zo ga je van de trapleuning en smetplank naar de spil, trapboom, achterkant, stootbord en de onderkant van de treden. Op deze manier verf je eerst alle delen waar je niet op loopt en daarna pas de boven- en voorkant van de treden.
Is je trap onbehandeld? Gebruik dan eerst een grondverf. Begin met een kwast langs de randen en in de hoeken en gebruik voor de grotere vlakken een verfroller. Als je op het laatst de boven- en voorkanten van de treden gaat schilderen moet je steeds een trede overslaan, zodat je de trede nog kan blijven gebruiken. Wil je de volgende dag verder met de andere treden of een tweede laag? Stop de natte rollers en het verfbakje dan een plastic zak en bindt deze luchtdicht vast met tape, zodat ze niet hard worden.
Wil je nog meer zelf aan de slag met je huis? Check dan ook eens ons blog over je keuken wrappen!