Alles wat je wil weten over (zelf) je keuken wrappen


Is je keuken echt toe aan een update, maar nog in een prima staat? Wrap it! Je hoeft namelijk echt niet diep in de buidel te tasten of je oude keuken er helemaal uit te laten slopen om een nieuwe ‘look & feel’ te creëren. Door je keuken te laten wrappen is de voor en na een wereld van verschil. En wij vertellen je er alles over. En wil je nu zelf je keuken gaan wrappen? Ga dan lekker aan de slag met het stappenplan!

Wrap it!

Het is echt hot om je keuken te wrappen, maar wat houdt het nu precies in? Kort gezegd is het het beplakken van je keukenkasten en ladefronten met plakfolie. En dit heeft diverse voordelen. Ten eerste en de reden om te gaan wrappen is dat je je keuken gemakkelijk dé kleur en uitstraling kan geven die past bij je persoonlijke smaak en de rest van je (nieuwe) interieur. Plakfolie is namelijk in diverse kleuren en patronen beschikbaar. Zo kun je zelfs een marmer keukenblad faken met een marmerlook folie.

Naast dat het een goede oplossig is voor een interieur update, is het ook nog eens goedkope en duurzame oplossing. Een nieuwe keuken laten installeren kan namelijk een redelijke deuk in je bankrekening opleveren. Hiernaast, geef je het bestaande interieur een nieuw leven in plaats van het te vervangen waardoor je meer dan alleen geld bespaart.

Tenslotte, kan deze methode bij bijna iedere keuken worden toegepast. Heeft je keuken voor het wrappen een paar kleine vlekjes en krasjes dan zullen deze na het geklus uit het zicht zijn verdwenen. Zijn er wat grotere beschadigingen of zit er een barst in? Dan zul je deze eerst moeten opvullen. Beschadigingen maken dus eigenlijk niets uit, zolang de keuken in de basis nog van goede kwaliteit is en nog een paar jaar mee kan.

Zelf je keuken wrappen? Zo doe je het!

keuken wrappen voor en na

Ben je een beetje handig dan kun je gemakkelijk zelf aan de slag, als je de juiste soort wrap folie gebruikt. Zo moet de folie goed bestand zijn tegen hitte, vocht, vuil en schimmels. Ook moet het sterk zijn zodat er niet gemakkelijk beschadigingen en krasjes ontstaan. Wanneer je de juiste folie hebt gevonden kun je beginnen met het wrappen van je keuken.

Benodigdheden

Stappenplan voor het keuken wrappen en erna

Voordat je kan beginnen, moet je eerst al je keukendeurtjes en keukenlades uit het keukenblok halen. Kijk hierbij even goed hoe dit werkt. Sommige keukens hebben namelijk een kliksysteem en bij anderen heb je een schroevendraaier nodig. Om ervoor te zorgen dat je na het wrappen alles weer op de juiste plek terugplaatst, is het slim om alles even te nummeren. Plak daarom een klein stukje tape op de binnenkant en schrijf hier een nummer op. Verwijder hierna ook de handgrepen.

Nu je alles uit keukenblok hebt, moet je de oppervlaktes klaar maken om gewrapt te worden. Pak een microvezeldoekje en boen stevig met een ontvetter over de deurtjes en lades. Vergeet ook de randjes niet! Kom je oneffenheden als verfspetters tegen? Schuur deze dan niet weg, maar gebruik een schraper om stof te voorkomen. Nu ben je klaar om te gaan wrappen.

Leg een keukendeurtje op een tafel neer en meet de lengte en breedte. Tel hier vervolgens 8 tot 10 cm bij op voor de randen en teken dit af op het folie. Daarna kun je de folie op maat knippen met een schaar. Kan je niet zo goed recht knippen? Geen zorgen, want de overvallende randjes snijd je later weg met een afbreekmesje.

Zodra je de folie mooi op maat hebt geknipt, leg je deze over het deurtje neer. Om ervoor te zorgen dat het folie goed blijft liggen, is het handig om een zijkant vast te plakken met wat tape. Trek daarna aan de andere zijkant de beschermlaag een klein stukje weg en vouw het onderlangs om. Nu kun je het begin van de folie vastplakken. Strijk daarna met een rakel het folie glad om belletjes te voorkomen. Maak het deurtje af door met de rakel van de ene zijkant naar de andere te strijken, terwijl je tegelijkertijd rustig de beschermlaag eronder weg trekt.

Om de randen glad te strijken gebruik je een heteluchtpistool door deze op de randen van de folie te richten. Zet hem niet op de heetste stand, want dan wordt de folie te flexibel. Snijdt hierna de hoeken in en klap één hoek om, zodat de hoekjes elkaar niet in de weg zitten tijdens het afwerken. Föhn nu het andere hoekje, vouw die om de rand heen en snijdt het overtollige folie weg. Het omgeklapte hoekje maak je nu los en vervolgens volg je dezelfde stappen. Strijk hierna van het midden van de rand naar buiten en werk de andere hoeken af. Tenslotte snijd je de overtollige folie die nog over de randen hangen weg.

Nadat je je gehele keuken hebt gewrapt kun je alles weer netjes terug monteren. Wil je de keuken na het wrappen nog zo lang mogelijk mooi houden, gebruik dan voor het schoonmaken geen bijtende schoonmaakmiddelen.https://www.woonlovers.nl/zelf-keuken-wrappen-voor-en-na/