4 tips om energie te besparen


Niet alleen op Wereldmilieudag (5 juni) willen we stilstaan bij het dagelijkse energieverbruik van apparaten en digitale technologieën. Uit het onderzoek van ExpressVPN blijkt dat verwarmingssystemen, koelsystemen, apparaten en verlichting tot de grootste energievreters in onze huizen behoren. Laten we eens kijken naar enkele snelle bespaartips en ontdekken hoe kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben op ons energieverbruik.

Ken de kosten van je energieverbruik

Het is belangrijk om bewust te zijn van de kosten en impact van ons energieverbruik. Apparaten zoals elektrische waterverwarmers en airconditioners zijn grote energievreters. Een airconditioner verbruikt bijvoorbeeld gemiddeld 216 kWh per maand, wat overeenkomt met ongeveer 30 euro aan energiekosten. Het is goed om te weten welke apparaten de meeste elektriciteit verbruiken en hoeveel ze je kosten, zodat je bewuste keuzes kunt maken.

Let ook op sluipverbruikers

Wist je dat ook kleine apparaten een heleboel energie kunnen verbruiken? Een nachtlampje dat elke nacht brandt, verbruikt bijvoorbeeld 36 kWh per maand, wat overeenkomt met ongeveer 5 euro aan energiekosten. Ook apparaten die op stand-by mode staan, verbruiken energie zonder dat je ze actief gebruikt. Door ongebruikte apparaten uit te schakelen en opladers los te koppelen, kun je onnodig energieverbruik verminderen. Het vergt slechts een minimale inspanning om apparaten die je niet gebruikt uit te schakelen en de stekkers uit het stopcontact te halen. Als je dit als onderdeel van je dagelijkse routine integreert, zul je merken dat je aanzienlijke kosten kunt besparen.

Investeer in energie-efficiëntie

Om je energieverbruik te verminderen, moet je goed kijken naar de grote energievreters in huis, zoals wasmachines en boilers. Moderne apparaten zijn veel energiezuiniger geworden, dus het kan lonen om oude apparaten te vervangen door energiezuinige modellen. Ook gedragsverandering kan een groot verschil maken. Was je kleding ook eens zonder warm water. Wanneer je koud water gebruikt kun je al meer dan 150 euro per jaar besparen. Het kan een investering zijn om oude apparaten te vervangen door nieuwe, energiezuinige apparaten, maar op de lange termijn ga je hier alleen maar profijt van hebben. Probeer dus ook eens om met koud water te wassen indien dat mogelijk is. Proberen kan geen kwaad!

Verlichting

Verlichting is een ander onderwerp waar je veel  energie mee kunt besparen. Ledlampen zijn de meest energiezuinige optie. Traditionele gloeilampen verbruiken meer energie en genereren meer warmte. Door 10 gloeilampen te vervangen door ledlampen zou je al ongeveer 200 euro per jaar besparen. Bovendien gaan ledlampen langer mee en dragen ze bij aan het verminderen van het energieverbruik voor koeling. Hoewel individuele gedragsveranderingen misschien klein lijken, tellen ze wel degelijk mee voor het verminderen van ons energieverbruik. Hoe ga jij energie besparen?https://www.woonlovers.nl/4-tips-om-energie-te-besparen/