Zelf je bruidsmake-up doen: 11 handige tips


Ga je trouwen? Gefeliciteerd! Waarschijnlijk zijn jullie al druk met de voorbereidingen voor de grote dag. Misschien heb je ook al een jurk uitgezocht en ben je nu aan het bedenken wat je van plan bent met je make-up. Vraag je een visagiste, een vriendin of ga je toch liever zelf aan de slag? Dan zit je hier goed: wij geven je handige tips voor een flawless look voor je bruiloft die je zelf aanbrengt.

Zelf je bruidsmake-up doen is zeker mogelijk, maar je wil natuurlijk wel voor het beste resultaat gaan. Daarom hebben wij 11 handige tips voor je verzameld om zeker te weten dat je voor een perfecte bruidslook kunt zorgen op jullie trouwdag.

1. Doe inspiratie op

Zoek op Pinterest of in tijdschriften naar verschillende voorbeelden van vrouwen met dezelfde soort huid en huidskleur als jij. Zo kun je goed zien wat je aanspreekt en wat ook mooi bij jou kan passen.

2. Vraag advies

Ken je mensen die veel verstand hebben van make-up? Vraag hen eens om handige tips. Ook kun je soms advies vragen op trouwbeurzen of in winkels.

3. Kies voor zachte en subtiele kleuren

Smokey eyes zijn mooi, maar niet heel geschikt voor je bruiloft. In combinatie met je witte jurk wordt je make-up look met zwarte oogschaduw veel te zwaar. Kies dus liever voor zachte, subtiele kleuren. Per oogkleur kun je bijvoorbeeld de volgende oogschaduwtinten gebruiken:

  • Blauwe ogen: het is zonde om de aandacht weg te trekken van je blauwe ogen. Kies daarom voor neutrale, onopvallende kleuren, zoals (licht)bruin en beige. Op je lippen kun je eventueel een iets gewaagdere kleur doen, zoals warmroze of oranjerood.
  • Bruine ogen: als je bruine ogen hebt, kun je kiezen voor iets donkerdere kleuren, zoals bruine of grijze oogschaduw. Accentueer de natuurlijke kleuren van je ogen om ze er nog meer uit te laten spatten. Kies ook voor je lipstick voor warme, nude kleuren.
  • Groene ogen: bij groene ogen past lichtroze oogschaduw perfect. Voor je lipstick kun je kiezen voor een iets fellere kleur die goed aansluit bij je oogschaduw.

4. Bereid je huid goed voor

Zorg dat je je huid al goed verzorgt vanaf enkele weken van tevoren. Pas niet vlak voor de bruiloft je normale routine aan en gebruik geen nieuwe cosmeticaproducten. Het kan zijn dat je huid hieraan moet wennen, waardoor je bijvoorbeeld puistjes kunt krijgen.

Op de dag zelf is een goede voorbereiding ook het halve werk: reinig je huid goed, gebruik een milde cleanser en breng vervolgens een hydraterende crème (en eventueel zonnebrand) aan. Een primer onder je foundation is ook een must.

5. Vermijd té veel foundation en poeder

Op je bruiloft wil je geen oneffenheden op je gezicht zien. Met concealer en foundation kun je dit wegwerken, maar pas op dat je niet doorslaat. Want voor foundation geldt: less is more. Sla ook niet door met de poeder, je wilt niet dat het te veel opvalt dat je make-up op hebt, zeker als je gaat voor de natural look.

6. Hou niet op bij je kaak

Maak niet alleen je gezicht op, maar ook je hals, borst en rug. Anders zie je precies waar je make-up ophoudt.

7. Kies voor lipstick in plaats van lipgloss

Tijdens jullie eerste zoen als getrouwd koppel wil je natuurlijk niet dat je man onder de plak zit. Kies daarom voor lipstick in plaats van lipgloss. Ook heeft lipgloss nog andere nadelen: je sluier of haar kan eraan blijven plakken en op de foto’s zullen je lippen met lipgloss op te veel glimmen op de trouwfoto’s, en dat is natuurlijk zonde!

8. Vergeet je wenkbrauwen niet

Niet te vergeten:  ook je wenkbrauwen wil je on fleek hebben. Laat ze bijvoorbeeld waxen en verven. Doe dit minimaal 5 dagen voor de grote dag, zodat je geen rode plekjes of wondjes hebt. Probeer het ook al een paar maanden van tevoren een keer uit, zodat je weet hoe je huid erop reageert.

9. Zorg dat alles waterproof is

Op de grote dag is de kans groot dat je af en toe een traantje laat. Waterproof make-up is daarom een must. Denk hierbij niet alleen aan je mascara, maar ook aan je eyeliner en foundation.

10. Buitenbruiloft? Gebruik zonnebrandcrème

Je wil natuurlijk niet verbranden op de grote dag. Breng daarom zonnebrand aan onder je foundation. Er bestaat tegenwoordig ook foundation met zonbescherming. Dat scheelt weer een laagje crème op je huid!

11. Oefen, oefen, oefen!

Oefening baart kunst: ga dus niet pas op de dag van de bruiloft voor het eerst jezelf opmaken. Oefen je bruidsmake-up enkele keren voorafgaand aan de bruiloft. Op die manier kan je eventueel ook nog wat aanpassingen doen als dit nodig is en weet je precies hoeveel tijd je op je big day nodig hebt.

Vraag ook aan anderen wat zij van de look vinden. Doe daarnaast tijdens het oefenen witte kleding aan, zodat je ook goed weet hoe de make-up eruit ziet bij je bruidsjurk.

Klaar voor de grote dag

Een bruiloft kost vaak veel geld. Door zelf je bruidsmake-up te doen kun je een hoop besparen. Twijfel je of je het zelf wel goed kunt? Vraag dan je moeder, zus of een vriendin.

Als niemand in je omgeving er verstand van heeft, kun je misschien toch het beste een visagist inhuren. Op je grote dag wil je er natuurlijk wel op je mooist uitzien. Veel succes met de voorbereidingen!https://bruiloftinspiratie.nl/zelf-je-bruidsmake-up-doen/