Wat zijn de kosten van trouwkaarten?


De grote dag nadert en je wilt dat alles perfect is, inclusief de trouwkaarten. Deze kleine stukjes papier zijn meer dan alleen een uitnodiging; ze zijn een aankondiging van je bruiloft en geven je gasten een eerste sneak peak van de stijl en het thema van jullie speciale dag. Maar wat kost het nu eigenlijk om deze belangrijke aankondigingen te versturen? Laten we eens wat dieper duiken in de verschillende kosten die bij trouwkaarten komen kijken. 

Het drukwerk op jullie bruiloft kan best een kostenpost zijn, toch hangt dit vooral af van jullie wensen. Je kunt het uiteindelijk zo duur of goedkoop maken als jullie zelf willen. Benieuwd hoe de kosten van trouwkaarten zijn opgebouwd? De volgende onderdelen hebben allemaal invloed op de totaalprijs.

Ontwerp en personalisatie van trouwkaarten

Het ontwerp van je trouwkaarten kan zo eenvoudig of complex zijn als je zelf wilt. Je kunt kiezen voor een standaardontwerp uit een bestaand aanbod of iets unieks laten ontwerpen dat perfect bij jullie als stel past. Personalisatie kan variëren van het toevoegen van jullie namen en trouwdatum tot het volledig op maat maken van het ontwerp, inclusief kleuren, lettertypen en afbeeldingen. De kosten voor ontwerp en personalisatie kunnen behoorlijk uiteenlopen, afhankelijk van hoe gedetailleerd jullie wensen zijn. Voor een volledig op maat gemaakt ontwerp kun je rekenen op een hogere prijs dan voor een standaardontwerp. Je betaalt hierbij vaak een vast bedrag voor het ontwerp en daarnaast nog de drukkosten per trouwkaart.

Extra kosten voor papierkwaliteit en druktechnieken

De kwaliteit van het papier en de druktechniek die je kiest, hebben ook invloed op de prijs. Luxe papier, zoals dik karton of handgeschept papier, kost meer dan standaard papier. Ook speciale druktechnieken zoals letterpress, foliedruk of reliëfdruk kunnen zorgen voor een hogere prijs. Deze technieken geven je trouwkaarten een extra dimensie en een hoogwaardige uitstraling, maar ze vereisen gespecialiseerde apparatuur en vakmanschap, waardoor de drukkosten hoger zijn.

Aantal trouwkaarten en extra’s

Hoe meer trouwkaarten je bestelt, hoe lager de prijs per stuk zal zijn. Dit komt omdat een groot deel van de kosten in het opzetten van het drukproces zit, en deze kosten worden verspreid over het totaal aantal gedrukte kaarten. Als je de totale kosten wil berekenen, moet je ook denken aan extra’s zoals rsvp-kaarten, informatiekaartjes voor de route of het hotel, en bedankkaartjes voor na de bruiloft. Deze extra’s zijn handig en kunnen bijdragen aan een samenhangend geheel, maar ze verhogen de totale kosten natuurlijk wel.

Verzendkosten van de trouwkaarten

Tot slot is het belangrijk om niet te vergeten de verzendkosten mee te rekenen. Afhankelijk van het gewicht en de grootte van je trouwkaarten kunnen de kosten voor het versturen ervan variëren. Check dus vooraf even hoeveel postzegels je nodig hebt. Ook de keuze voor bijzondere enveloppen of extra versieringen kan invloed hebben op het gewicht en dus op de verzendkosten.https://bruiloftinspiratie.nl/kosten-trouwkaarten/