Wat kost een trouwambtenaar? – Bruiloft Inspiratie


De ceremonie is het onderdeel van jullie bruiloft waar alles om draait. Hét moment waarop jullie elkaar eindelijk het jawoord mogen geven. Hoe jullie huwelijksceremonie precies wordt ingevuld, hangt vooral af van de trouwambtenaar die jullie kiezen. Dit kan een ambtenaar van de gemeente zijn, maar jullie kunnen ook een zelfstandige BABS inhuren. Alleen wat kost een trouwambtenaar eigenlijk? 

De trouwambtenaar is niet zomaar een spreker op jullie bruiloft, hij of zij moet ervoor zorgen dat jullie liefdesverhaal omgetoverd wordt tot een onvergetelijke ceremonie. De woorden, emoties en sfeer die de trouwambtenaar neerzet, is alles bepalend voor jullie trouwdag. Een belangrijke taak dus!

Hoeveel kost een trouwambtenaar?

Let’s get down to business: wat kost zo’n trouwambtenaar eigenlijk? In Nederland hebben jullie grofweg twee opties: een gemeentelijke trouwambtenaar of een zelfstandig trouwambtenaar. Als jullie voor een ambtenaar van de gemeente kiezen, is het prijskaartje meestal inbegrepen bij de totale kosten van jullie ceremonie. Dit varieert, maar reken op zo’n €500 tot €700, afhankelijk van waar jullie trouwen.

Kiezen jullie in plaats hiervan voor een zelfstandig trouwambtenaar? Hier zitten veel voordelen aan verbonden, maar ook een hoger prijskaartje. De prijzen van een zelfstandig trouwambtenaar variëren enorm, maar je kunt gemiddeld rekenen op zo’n €800,- tot €2000,-. Willen jullie officieel voor de wet trouwen? De regels voor zelfstandig trouwambtenaren verschillen per gemeente, soms moet er bijvoorbeeld ook iemand van de gemeente bij jullie ceremonie aanwezig zijn om te controleren of alles volgens de regels verloopt. Hiervoor moet je bijkomende kosten aan de gemeente betalen, variërend van een paar honderd tot wel duizend euro. In plaats hiervan kunnen jullie er ook voor kiezen om alleen ceremonieel te trouwen.

Factoren die de kosten van de BABS bepalen

Willen jullie een zelfstandig trouwambtenaar vragen voor jullie bruiloft? De kosten die de BABS rekent, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn trouwambtenaren met meer ervaring natuurlijk duurder dan wanneer ze minder ervaring hebben. De locatie waar je de trouwambtenaar boekt kan ook van invloed zijn op de prijs. In de Randstad liggen de prijzen bijvoorbeeld hoger dan in andere delen van Nederland. Meestal duurt een ceremonie ongeveer 45 minuten of een uur. Hoe uitgebreider jullie de ceremonie willen, hoe hoger de kosten zullen liggen. Daarnaast kunnen er nog extra kosten worden gerekend voor bijkomende services van jullie trouwambtenaar. Willen jullie bijvoorbeeld dat hij of zij ook helpt met het schrijven van jullie geloften? Of extra interviews afneemt met jullie getuigen of familieleden? Vaak wordt hier een meerprijs voor gerekend. Tot slot zal je rekening moeten houden met de reiskosten om tot de totaalprijs te komen.

De juiste trouwambtenaar uitkiezen

Bij de gemeente weet je precies welke tarieven ze hanteren, maar een zelfstandig trouwambtenaar heeft niet altijd alle kosten op de website staan. Het is in eerste instantie ook vooral belangrijk om een trouwambtenaar uit te kiezen die goed bij jullie past en waar jullie een fijn gevoel bij krijgen. Recensies kunnen jullie een goed beeld geven van de ervaringen van andere bruidsparen. Hebben jullie een aantal mogelijke trouwambtenaren uitgekozen? Dan is het tijd om offertes op te vragen. Je kunt verschillende offertes verzamelen om een goede vergelijking te kunnen maken. Zorg dat je vooraf duidelijkheid hebt over alle verschillende kosten, vraag bijvoorbeeld ook hoeveel de reiskosten bedragen en of er nog andere extra kosten in rekening worden gebracht.

Hebben jullie een trouwambtenaar gevonden die binnen jullie budget valt? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Alleen zo kunnen jullie ontdekken of die klik er ook echt is. Een goede trouwambtenaar is immers zo ontzettend belangrijk voor een geslaagde bruiloft!https://bruiloftinspiratie.nl/wat-kost-een-trouwambtenaar/