Wat kost een bruiloft? Dé complete lijst met kosten


Wat kost een bruiloft? Iedereen weet dat een bruiloft niet goedkoop is, maar de precieze kosten zijn soms lastig te berekenen. Elke bruiloft is namelijk anders en jullie kunnen het zo duur maken als jullie zelf willen. Om wel een beetje een idee te krijgen, hebben wij de gemiddelde kosten van een bruiloft in 2024/2025 voor je op een rijtje gezet. Zo is het gemakkelijker om de kosten voor jullie eigen bruiloft te berekenen!

Veel bruidsparen zijn best bereid een tijdje te sparen voor hun trouwdag. Het is namelijk ontzettend bijzonder om jullie eigen sprookjes bruiloft werkelijkheid te zien worden. Maar hoeveel moet er dan uiteindelijk op de spaarrekening staan? Uiteraard hangt dat helemaal af van jullie eigen wensen, maar het is wel handig om vast een beeld te hebben van de verschillende kostenposten op een bruiloft. Daarom hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt met de gemiddelde kosten en het verschil in kosten voor de verschillende onderdelen van jullie bruiloft.

Wat kost een bruiloft gemiddeld?

Om een goede inschatting te maken van de kosten op jullie bruiloft is het handig om te weten wat bruidsparen gemiddeld uitgeven aan hun trouwdag. Je leest in veel artikelen dat de gemiddelde kosten van een bruiloft €15.000,- zouden zijn. Dit bedrag is echter gebaseerd op een onderzoek van Theperfectwedding.nl uit 2019 en inmiddels niet meer realistisch. In de afgelopen vijf jaar is de inflatie enorm hoog geweest en dus ligt het gemiddelde bruiloft budget inmiddels een stuk hoger. Maar hoe hoog dan precies? Sinds 2019 is er geen landelijk onderzoek meer uitgevoerd naar de gemiddelde kosten van een bruiloft. Toch kunnen we je wel een globale inschatting geven van wat een bruiloft gemiddeld kost. Je kunt hierbij uitgaan van de volgende bedragen voor een bruiloft in 2024 of 2025 exclusief de huwelijksreis:

 • Minimaal budget: Een paar honderd euro tot €10.000,-
 • Beperkt budget: €10.000- tot €15.000,-
 • Gemiddelde bruiloft: €15.000.- tot €20.000,-
 • Ruim budget: €20.000,- tot €30.000,-
 • Zeer ruim budget: €30.000,- en meer

Hoeveel je precies met dit budget kunt doen, hangt helemaal af van jullie wensen en de manier waarop jullie het aanpakken. Zo kun je met een beetje creativiteit een fantastische bruiloft organiseren voor een budget van slechts 5000 euro, terwijl het ook zo kan zijn dat je met een budget van 20.000 euro nog steeds bepaalde afwegingen moet maken omdat niet alle opties binnen jullie budget vallen. Kortom: De hoogte van het bedrag dat jullie uiteindelijk voor de bruiloft betalen, hangt helemaal van jullie eigen keuzes af.

Mythe of feit: Alles waar je het woord ‘bruids’ voor zet is duurder

Je hoort vaak de gefrustreerde opmerking dat alles waar je het woord ‘bruids’ voor zet meteen een stuk duurder is. Zo zijn bruidsbloemen duurder dan een gewoon boeket en kost een bruidstaart veel meer dan een gewone taart. Dit is dus zeker een feit, maar het ligt iets genuanceerder dan de meeste mensen denken. Het is namelijk niet zo dat je voor die hogere prijs precies hetzelfde product krijgt. Bruidsbloemen worden speciaal voor jullie dag met veel tijd en aandacht uitgezocht en samengevoegd. Deze bloemen moeten de hele dag mooi blijven en precies bij jullie wensen aansluiten. Een bloemist heeft hier veel werk aan en dit kost nou eenmaal geld. Ook een bruidstaart maken is een stuk ingewikkelder dan een gewone taart.

Je kunt ervan uitgaan dat alle leveranciers in de trouwbranche ontzettend hard werken om er voor jullie een perfecte dag van te maken. Daarnaast zijn het vaak ZZP’ers die een uurloon rekenen, maar van dit bedrag ook hun belastingen, verzekeringen, pensioen en andere dingen moeten betalen. Ook maken ze vaak lange dagen, en dat allemaal in het drukke trouwseizoen. Betekent dit dat je dan maar gewoon akkoord moet gaan met de hoge prijzen? Nee, dat zeker niet. Als je liever wat geld bespaart en een beperkt budget hebt, kun je natuurlijk prima een mooie bos bloemen op de markt regelen of een lekkere taart bij de bakkerij halen. Met een beetje creativiteit kun je een net zo leuk resultaat bereiken, maar dat vraagt wel wat meer van jullie eigen organisatie.

Wat kost een bruiloft? Alle kostenposten op een rijtje

Goed, je weet nu dus ongeveer wat je kunt verwachten, maar wat jullie uiteindelijk uitgeven hangt af van de keuzes die jullie maken per onderdeel. Om geld te besparen, is het belangrijk om kritisch naar de verschillende kostenposten te kijken en hier keuzes in te maken. Ook met een gemiddeld budget zul je prioriteiten moeten stellen. Zo kost een band bijvoorbeeld veel meer dan een DJ en ben je meer geld kwijt als jullie een zelfstandig trouwambtenaar inhuren dan wanneer jullie gaan voor een trouwambtenaar van de gemeente.

Elk onderdeel kun je dus zo duur maken als je zelf wilt. Op deze manier kun je zelf bepalen wat jullie bruiloft uiteindelijk kost. We hebben hieronder een lijst voor je gemaakt met de verschillende kostenposten. Het dikgedrukte bedrag is een gemiddelde gebaseerd op verschillende tarieven die we met elkaar vergeleken hebben en je kunt deze bedragen gebruiken als referentie voor een bruiloft in 2024 of 2025. Je kunt altijd ook een stuk meer of minder geld uitgeven.

 • Kleding bruid €1500,- tot €2000,-: De kosten van een trouwjurk liggen al snel rond de €1500,-. Daar komen de kosten van de accessoires nog bij. Denk aan een sluier, sieraden, bruidslingerie en trouwschoenen. Een kostenpost die vaak vergeten wordt, is het op maat laten maken van een trouwjurk. Afhankelijk van de aanpassingen die gedaan moeten worden, ben je hier €100,- tot €500,- voor kwijt. Denk er ook aan dat je trouwjurk na afloop van de bruiloft gereinigd moet worden. Ook hier moet je zo’n €100,- tot €300,- voor rekenen.
 • Kleding bruidegom €1000,- tot €1500,-: Voor een trouwpak ben je zo €1000,- kwijt en een compleet maatpak is zelfs nog iets duurder. De kosten van een trouwpak worden vooral bepaald door de stof die je kiest en of je voor een twee- of driedelig pak gaat. Vervolgens heb je als bruidegom nog een overhemd nodig, een strik of stropdas en een paar mooie trouwschoenen. Vergeet ook de kosten van accessoires zoals manchetknopen of een riem niet.
 • Kapster en visagiste €300,-: Als bruid huur je waarschijnlijk iemand in om je haar en make-up te doen op de trouwdag. Het is voordeliger wanneer je dit in één keer boekt als combinatiedeal. Je kunt meestal kiezen voor een compleet pakket inclusief proefsessie. Dit is absoluut aan te raden, omdat je op je bruiloft zelf niet voor verrassingen wilt komen te staan.
 • Trouwringen €1000,-: Trouwringen zijn zeker de investering waard, jullie dragen ze immers nog de rest van jullie leven. Een set trouwringen kost al snel 1000 euro. De kosten hangen vooral af van het materiaal. Zo is goud bijvoorbeeld duurder dan zilver. Goedkope trouwringen zijn vaak van goedkopere materialen gemaakt.
 • Trouwfotograaf €2000,-: De kosten van een trouwfotograaf kunnen ook erg uiteenlopen. Zo kun je al voor een paar honderd euro een fotograaf boeken, maar ben je dan lang niet altijd zeker van goede kwaliteit. Er zijn ook veel fotografen die meer dan 2000 euro vragen voor een dag. Overigens wordt het tarief bepaald aan de hand van het aantal uren dat jullie de trouwfotograaf boeken. Tot slot is ook de vraag of jullie een trouwalbum willen laten maken of niet. Dit kost vaak enkele honderden euro´s.
 • Videograaf €2000,-: Steeds meer bruidsparen kiezen naast een trouwfotograaf ook voor een videograaf. De kosten zijn ongeveer vergelijkbaar met de kosten van een fotograaf. Ook hierbij geldt dat hoe langer de videograaf aanwezig is, hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Bloemen €150,- tot €800,-: Een bruidsboeket kost gemiddeld zo’n €150,-. Naast de kosten voor het boeket zijn er waarschijnlijk nog andere bloemen die jullie willen bestellen voor de bruiloft. Wat dacht je bijvoorbeeld van corsages, bloemen voor bij de ceremonie, het diner of een bloemstuk voor de trouwauto of het welkomstbord? Dit alles bij elkaar kost een paar honderd euro. Laten jullie echt de hele bruiloft met bloemen decoreren? Dan ben je toch snel €1000,- tot €2000,- kwijt voor de complete styling. Dit zorgt wel voor een waanzinnig effect.
 • Decoratie €100,- tot €300,-: De verdere decoratie is natuurlijk helemaal afhankelijk van jullie wensen. Denk bijvoorbeeld aan ballonnen, pompons en slingers, maar ook aan een mooie katheder voor de trouwambtenaar en versiering van de stoelen bij de ceremonie. Natuurlijk is een welkomstbord ook onmisbaar. Je vindt hier een handige checklist voor alle decoratie op jullie bruiloft.
 • Ceremonie €500,-: Voor de ceremonie moet een ruimte gehuurd worden en de trouwambtenaar moet betaald worden. Wanneer jullie bij de gemeente trouwen, zal dit een stuk goedkoper zijn dan wanneer jullie op een bijzondere locatie trouwen met een zelfstandige trouwambtenaar. Voor een ceremonie bij de gemeente kun je een paar honderd euro rekenen. De precieze kosten kun je terugvinden op de website van de gemeente. De kosten van een zelfstandig trouwambtenaar liggen een stuk hoger, meestal tussen de €1000,- en €2000,-. Hier komen nog kosten van de gemeente bovenop.
 • Trouwlocatie €5000,- tot €10.000,-: Volgens onderzoek van Toptrouwlocaties.nl gaven bruidsparen in 2022 gemiddeld €9600,- uit aan de trouwlocatie inclusief de catering en decoratie. Hier zit dus de receptie, het huwelijksdiner en het feest bij inbegrepen. De bedragen kunnen flink uiteenlopen, afhankelijk van de locatie die jullie kiezen en het aantal gasten dat jullie uitnodigen. Voor het diner rekenen de meeste trouwlocaties tussen de €40,- en €60,- per persoon. Een buffet is over het algemeen goedkoper dan een diner. Voor de feestavond kun je uitgaan van minimaal €30,- per persoon als jullie de drank afkopen. Verwachten jullie niet dat er veel gedronken zal worden? Dan zou je ook kunnen overwegen om de drankjes op nacalculatie te doen.
 • Bruidstaart €350,-: Bij een bruidstaart betaal je meestal ook een bedrag per persoon, aangezien het aantal personen bepaalt hoe groot de taart moet worden. Gemiddeld ben je hier zo´n €7,- per persoon voor kwijt. Bij 50 gasten kom je dan op een bedrag van €350,- uit.
 • Muziek €500,- tot €2500,-: Er zit een groot verschil in kosten tussen het inhuren van een DJ of een band voor jullie bruiloft. Niet zo gek, want een DJ komt vaak in z’n eentje terwijl een band al snel uit vier of vijf mensen bestaat. Voor een DJ ben je minimaal €500,- kwijt, maar de kosten kunnen ook zo maar boven de €1000,- oplopen afhankelijk van jullie wensen. Voor een band betaal je al snel minimaal €1500,-. Het verschilt per band hoeveel uur speeltijd ze hiervoor bieden, informeer daar dus goed naar. Willen jullie live muziek tijdens de ceremonie of de receptie? Dit kan voor ongeveer €500,- tot €1500,-.
 • Drukwerk €250,-: Vooraf sturen jullie trouwkaarten naar alle gasten toe en misschien laten jullie ook nog wel wat drukken voor de bruiloft zelf. Wat dacht je bijvoorbeeld van een programmaboekje of een menukaart? Trouwkaarten kosten zo’n €5,- per stuk (vergeet de postzegels niet) en ook voor het programmaboekje en de menukaarten kun je op dit soort bedragen rekenen. In plaats van de uitnodigingen te laten drukken, kunnen jullie ook voor een bruiloft website kiezen. Dit is over het algemeen een stuk goedkoper en je kunt hier meer informatie op kwijt.
 • Trouwvervoer €400,-: Veel bruidsparen kiezen voor een mooie auto als trouwvervoer. Ze gaan bijvoorbeeld voor een sportieve wagen of juist een schattige oldtimer. De kosten hiervan zijn geheel afhankelijk van de auto die jullie kiezen. Vaak maakt het ook uit hoeveel kilometer jullie er mee willen rijden en of jullie er een chauffeur bij krijgen of niet.
 • Bedankjes €250,-: Het is leuk om de gasten na afloop van de bruiloft een bedankje mee te geven. Dit hoeft niet veel geld te kosten, voor €2,- tot €5,- per persoon kun je al iets heel leuks regelen. Lees bijvoorbeeld deze 30 ideeën voor bruiloft bedankjes eens door!
 • Huwelijksnacht €250,-: Sluiten jullie de bruiloft af met een overnachting in een romantische bruidssuite? Afhankelijk van de luxe van het hotel ben je daar zo´n €150,- tot €300,- voor kwijt.
 • Huwelijksreis €2500,-: En tot slot de huwelijksreis; een heerlijk ontspannen reis waarbij jullie samen kunnen nagenieten van alle mooie momenten. De kosten van een huwelijksreis zijn natuurlijk afhankelijk van de bestemming die jullie kiezen, het aantal dagen dat jullie weg willen en de hoeveelheid luxe die jullie verwachten. Is er weinig geld over na de bruiloft? Dan kun je al voor een paar honderd euro een aantal dagen weg gaan in Nederland of België. Liever de reis van jullie dromen maken? Dan kan het ook zo maar zo zijn dat je meer dan €10.000,- kwijt bent aan de huwelijksreis.

Als je van al deze kostenposten het hoogste gemiddelde bedrag neemt, dan zit je exclusief de huwelijksreis al op bijna €25.000,-. Zo zie je dat er altijd kosten zijn waarop je zult moeten besparen als jullie een gemiddeld trouwbudget hebben.

Verborgen bruiloft kosten waar je misschien niet aan denkt

Naast deze kosten zijn er ook altijd veel verborgen kosten waar je misschien niet zo snel aan denkt. In dit blog hebben wij een deel van deze verborgen kosten voor je op een rijtje gezet. Denk bijvoorbeeld aan het op maat laten maken van de trouwkleding of de postzegels voor de trouwkaarten. Naast de kostenposten die je vooraf kunt berekenen, zijn er natuurlijk ook altijd kosten die jullie niet kunnen voorzien. Het is sowieso slim om 10-20% van jullie totale budget opzij te zetten voor onvoorziene kosten. Er zijn altijd wat tegenvallers en het zou vervelend zijn als jullie hierdoor in de financiële problemen komen. Hoe duur een bruiloft is hangt dus ook af van alle extra kosten.

Bepaal het budget voor jullie bruiloft

Wat een bruiloft kost, hangt af van jullie budget. Om te voorkomen dat jullie het overzicht kwijt raken, is het heel belangrijk om meteen in het begin een duidelijk budget op te stellen. Bepaal wat jullie in totaal aan de bruiloft uit willen geven, maar bereken ook vast de kosten van de verschillende onderdelen. Zo kunnen jullie tussendoor gemakkelijk zien of jullie goed op weg zijn of juist teveel uitgeven. In dat laatste geval zullen jullie dus moeten kijken hoe jullie op andere kostenposten geld kunnen besparen.

Op welke bruiloft kosten kun je op besparen?

Je hoeft niet veel moeite te doen om ruim boven de gemiddelde kosten van een bruiloft uit te komen. Trouwen kost nou eenmaal veel geld en het is een kwestie van prioriteiten stellen. Bepaal dus samen welke onderdelen voor jullie erg belangrijk zijn. Zo is voor veel bruidsparen een goede trouwfotograaf van groot belang, omdat hij alle herinneringen vastlegt voor later. Op andere onderdelen kun je juist makkelijk geld besparen. Het scheelt bijvoorbeeld veel geld wanneer jullie de decoratie zelf regelen en hierbij gebruik maken van DIY. In plaats van een bruidstaart kunnen jullie ook een lekkere sweet table regelen voor de gasten. En als jullie een chic diner niet belangrijk vinden, zouden jullie ook foodtrucks in kunnen huren. Tot slot kunnen jullie veel geld besparen door onderdelen zoals het trouwvervoer en de huwelijksnacht in een hotel over te slaan.

Nog wat handige tips om de kosten op jullie bruiloft te beperken

En tot slot nog wat handige tips om de kosten op jullie bruiloft binnen de perken te houden:

 • Wat een bruiloft kost hangt grotendeels af van het aantal gasten. Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten. Zorg dus dat jullie de gastenlijst beperkt houden. Dit scheelt niet alleen veel geld, maar zorgt ook voor een meer intieme sfeer.
 • Zorg voor een duidelijk overzicht met alle kosten die jullie maken. Vermeld hierbij ook meteen welke facturen al betaald zijn en welke kosten jullie na afloop van de bruiloft kunnen betalen.
 • Ga niet zomaar over het budget heen. Als je bijvoorbeeld de trouwjurk van je dromen tegenkomt die een veel te hoog prijskaartje heeft, zal je misschien toch geneigd zijn dit bedrag te betalen. Natuurlijk is dat prima als je er echt heel blij van wordt en het financieel mogelijk is, maar denk er wel eerst even goed over na.
 • Gaan jullie echt voor een budget bruiloft? Probeer het woord bruiloft dan toch zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld vriendschapsringen kopen in plaats van trouwringen en een mooi boeket met bloemen op de markt halen. Als je niet dezelfde kwaliteit verwacht en genoegen kunt nemen met wat minder, is dit een prima oplossing.

Bron: AD.nlhttps://bruiloftinspiratie.nl/kosten-bruiloft/