Trouwen op het strand: 6 Tips voor een strand bruiloft


Het geluid van de golven op de achtergrond, een zacht zeebriesje door je haar en de zon die langzaam ondergaat terwijl jullie elkaar het jawoord geven. Klinkt als een sprookje toch? Trouwen op het strand is niet voor niets een droom van veel bruidsparen. Niet alleen op een bounty eiland is dat enorm romantisch, ook in Nederland zijn er prachtige trouwlocaties aan het strand te vinden. Benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden bij het plannen? Wij hebben 6 handige tips voor jullie strand bruiloft verzameld! 

Het strand is een fijne plek die veel mensen aan vakantie doet denken. Dankzij de romantische omgeving en het vakantiegevoel is dit dan ook een populaire locatie om te trouwen. Zie je het al voor je, heerlijk met je voeten in het zand en uitzicht op de zee tijdens jullie ceremonie? Een droomlocatie natuurlijk! Alleen hoe zorg je er voor dat jullie strand bruiloft ook stijlvol genoeg is en het de gasten aan niets ontbreekt? En met welke regels moet je rekening houden wanneer jullie willen trouwen op het strand? Wij hebben alle benodigde informatie voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Check bij de gemeente of je officieel kunt trouwen op het strand

Er zijn heel wat bijzondere plekken om elkaar het jawoord te geven, maar in Nederland mag je niet zomaar overal trouwen. De gemeente bepaalt uiteindelijk wat een officiële trouwlocatie is en waar jullie jawoord dus ook wetsgeldig is. Gemeenten hebben een aantal regels voor het aanwijzen van trouwlocaties. Zo moet de locatie bijvoorbeeld vaker gebruikt worden om huwelijken te voltrekken en moet de ruimte voor iedereen toegankelijk zijn. Willen jullie op het strand trouwen? Sommige strandtenten zijn aangewezen als officiële trouwlocatie. Handig, want als het weer toch iets slechter is dan jullie gehoopt hadden, kunnen jullie altijd nog binnen trouwen. Check vooraf even bij de gemeente hoe het zit met de plek waar jullie graag willen trouwen. Als jullie een BABS inhuren, kan hij of zij jullie hier vast ook meer over vertellen. Trouwen jullie in het buitenland? Informeer dan daar wat de regels zijn omtrent de trouwlocatie en check of jullie huwelijk ook in Nederland wordt erkend.

Tip 2: Zorg voor een trouwjurk die geschikt is voor het strand

Is de locatie geregeld? Dan is het tijd om geschikte trouwkleding uit te zoeken. Wanneer jullie op het strand trouwen, is het niet handig om een enorme trouwjurk te kopen met een lange sleep. Gelukkig zijn er heel wat mooie trouwjurken die wel geschikt zijn voor een warme, zomerse bruiloft in het zand. Kies bijvoorbeeld voor een korte variant of ga voor een mooie bohemian trouwjurk. Belangrijk is vooral dat je trouwjurk lekker luchtig is. Het kan ook handig zijn om de sluier achterwegen te laten. Wanneer het waait, zal hij je alleen maar in de weg zitten. Tot slot is het niet handig om hoge hakken te dragen. Kies in plaats daarvan voor mooie sandaaltjes of trouw met je blote voeten in het zand. Dit geeft een heerlijk vrij gevoel en loopt een stuk beter dan een paar torenhoge hakken!

Tip 3: Is er voldoende privacy?

Het klinkt natuurlijk heerlijk romantisch, een strand bruiloft met een intiem gezelschap. Alleen zouden jullie het ook nog zo romantisch vinden als er honderden badgasten meekijken? Het strand is in principe openbaar, waardoor het vaak lastig is om een echt intiem plekje alleen voor jullie gezelschap te creëren. Denk daarom vooraf even goed na over jullie privacy. Trouwen jullie op een openbaar strand, dan mogen daar ook andere mensen rondlopen. Op een zomerse dag betekent dit veel publiek. Liever wat meer privacy? Boek dan een privé strand dat bijvoorbeeld bij een hotel hoort. Ook in het buitenland moeten jullie hier rekening mee houden. Er zijn genoeg mooie hotels te vinden waar jullie in alle rust kunnen trouwen, het is dus slim om hier vooraf even naar te informeren.

Tip 4: Trouwlocaties aan het strand met overkapping

Dat jullie graag buiten willen trouwen, wil niet zeggen dat jullie de hele bruiloft alleen maar in de buitenlucht moeten zijn. Of de zon nu fel schijnt of er juist een frisse wind staat, het is altijd fijn als de gasten ergens beschut kunnen staan. Bovendien weet je nooit zeker wat het weer gaat doen. Huur daarom een grote tent of boek een strandtent als trouwlocatie om jullie bruiloft te vieren. Het is fijn wanneer de gasten hier planken onder hun voeten hebben, in plaats van alleen maar zand. Dit loopt toch net even wat gemakkelijker. Binnen kun je het mooi versieren zodat jullie bruiloft tent er feestelijk uit ziet!

Tip 5: Kijk uit met decoratie op jullie strand bruiloft

Decoratie is belangrijk op een bruiloft, het is bepalend voor de sfeer van jullie trouwdag. Het voordeel aan een strand bruiloft is dat jullie trouwen op een waanzinnig mooie locatie, ook zonder decoratie ziet het er al prachtig uit. Toch is het ook bij een strand bruiloft leuk om decoratie toe te voegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooi prieeltje, kleine bloemstukjes of linten voor aan de stoelen en wat gezellige lichtjes of pompons om op te hangen? Het is hierbij alleen wel belangrijk dat je rekening houdt met jullie trouwlocatie. Je bent midden in de natuur, dus ga hier respectvol mee om. Ballonnen zijn bijvoorbeeld altijd leuk als decoratie, maar het is wel belangrijk dat ze goed vastzitten en niet in de zee terecht kunnen komen. Maak zoveel mogelijk gebruik van biologisch afbreekbare producten. Check na afloop ook altijd goed of er niets van jullie decoratie op het strand is blijven liggen.

Tip 6: Zorg goed voor de gasten

Tijdens een bruiloft is het sowieso belangrijk om goed voor de gasten te zorgen, maar op een strand bruiloft is dit extra belangrijk. De omstandigheden kunnen hier namelijk wat extremer zijn dan bij andere trouwlocaties. Zo heb je bijvoorbeeld kans dat de zon de hele dag fel schijnt, in dat geval zul je voor een flinke hoeveelheid drinken moeten zorgen. Het is verder fijn als de gasten zich goed kunnen ontspannen. Maak bijvoorbeeld een plek waar iedereen zijn schoenen uit kan doen, zodat jullie gasten het zand tussen hun tenen kunnen voelen.

Laat alle gasten van tevoren weten dat jullie op het strand trouwen, zodat de gasten zich gepast kunnen kleden. Zo kan het door de wind wat koeler zijn aan het strand. Het is daarom handig als de gasten een extra vestje of jasje meenemen voor als het kouder wordt. Bovendien weten ze zo dat het niet handig is om hoge hakken aan te trekken naar jullie bruiloft. In plaats hiervan kunnen ze beter kiezen voor een paar mooie sandaaltjes of slippers.

Ideeën en inspiratie voor jullie eigen strand bruiloft

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor jullie eigen bruiloft op het strand? Wij hebben een aantal prachtige foto´s en leuke ideeën voor je verzameld!

Trouwen in het buitenland

Zoals gezegd kun je natuurlijk ook in het buitenland elkaar het jawoord geven. Hier heb je vaak meer zekerheid omtrent het weer. En het strand is in sommige andere landen ook nog eens paradijselijk mooi, ideaal voor een bruiloft dus! Ben je bang dat trouwen in het buitenland te duur voor jullie is? Dat hoeft het niet te zijn! Door slim met de kosten om te gaan en bijvoorbeeld de huwelijksreis met de bruiloft te combineren, kun je flink wat geld besparen en kan een bruiloft in het buitenland dus ook met een klein budget.https://bruiloftinspiratie.nl/trouwen-op-het-strand/