In welke volgorde verloopt de trouwceremonie?


Hoe een trouwceremonie verloopt, hangt helemaal af van jullie wensen. Zo kunnen jullie voor een korte of juist lange ceremonie gaan, bepaalde rituelen toepassen of juist ruimte geven voor muziek of speeches. Wat jullie ook kiezen, er is vaak wel een bepaalde volgorde waarin de trouwceremonie verloopt. 

Zijn jullie een draaiboek aan het maken voor jullie trouwceremonie? Dan is het handig om te weten welke onderdelen je daar allemaal in op moet nemen. Een ceremonie bestaat uit verschillende onderdelen die vaak in dezelfde volgorde aan bod komen. Het is dus heel handig om deze indeling als basis voor jullie draaiboek te gebruiken. Samen met de trouwambtenaar kun je vervolgens verdere plannen maken om jullie ceremonie extra uniek en persoonlijk te maken.

1. Binnenkomst gasten en bruidspaar

De eerste stap in het draaiboek is natuurlijk de binnenkomst bij de ceremonie. De meest logische volgorde is dat eerst de gasten een plekje zoeken en vervolgens de bruidegom en tot slot de bruid de locatie van de trouwceremonie binnen komen lopen. Voor de binnenkomst van het bruidspaar zijn er allerlei leuke ideeën te bedenken. Zo kan de bruidegom met zijn moeder binnenlopen en de bruid met haar vader, maar het kan ook een leuk idee zijn om iemand anders uit te kiezen om met je mee te lopen. Natuurlijk kun je ook gewoon alleen of juist als bruidspaar samen naar voren komen lopen. Het is maar net waar jullie je prettig bij voelen! Zorg er in ieder geval voor dat jullie een mooi nummer uitkiezen voor jullie binnenkomst. Dit kan een nummer zijn dat jullie af laten spelen, maar live muziek is helemaal bijzonder.

2. Verhaal trouwambtenaar

Zijn jullie eenmaal binnen en zitten jullie klaar voor de ceremonie, dan is het woord aan de trouwambtenaar. De trouwambtenaar zal eerst een kort welkomstwoordje houden en vervolgens jullie liefdesverhaal vertellen. Hoe meer informatie de trouwambtenaar heeft, hoe persoonlijker het verhaal zal worden. Het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar heeft daarom zeker onze voorkeur, omdat hij of zij uitgebreid de tijd kan nemen om jullie écht te leren kennen.

3. Geloften uitspreken

Vervolgens is het tijd voor de geloften. Een trouwceremonie wordt extra persoonlijk als jullie eigen geloften voor elkaar schrijven en uitspreken tijdens de ceremonie. Misschien best even spannend, maar ook ontzettend mooi om te kunnen doen. Heb je wat hulp nodig bij het schrijven van de geloften? Dan kan jullie trouwambtenaar hier vast wat begeleiding bij bieden.

4. Jawoord

Zijn de geloften uitgesproken? Dan is het tijd voor het belangrijkste gedeelte: het jawoord. De trouwambtenaar stelt jullie allebei dé vraag waarop jullie natuurlijk met ‘ja’ antwoorden. Overigens mag je ook een variant gebruiken, zoals ‘ja heel graag’ of ‘ja zeker’, als het woord ‘ja’ er maar duidelijk in zit. De trouwambtenaar zal vervolgens duidelijk maken dat jullie officieel getrouwd zijn en dan volgt natuurlijk de kus.

5. Ringen uitwisselen

Een ander belangrijk onderdeel van de ceremonie is het uitwisselen van de ringen. Dit doen jullie nadat het jawoord gegeven is. Je kunt de ringen op een leuke manier naar voren laten komen, bijvoorbeeld door een ringdrager, maar je kunt de ringen ook aan de trouwambtenaar geven of zelf bij je houden.

6. Ondertekenen van de trouwakte

Dan is het tijd om alles echt officieel te maken met een handtekening. Niet alleen jullie als bruidspaar ondertekenen de trouwakte, maar ook jullie getuigen en de trouwambtenaar. Omdat dit even kan duren, is het tekenen van de trouwakte een ideaal moment voor wat muziek.

7. Afsluiting trouwceremonie

Tot slot kunnen jullie de trouwceremonie op een leuke manier afsluiten. Ook hierbij is het mooi om een speciaal nummer uit te kiezen waarop jullie tussen de gasten doorlopen om de ceremonie te verlaten. Helemaal leuk is het om de gasten een haag te laten vormen en ze confetti of strooibloemen te geven. Dit zorgt voor prachtige foto’s!

Kun je ook voor een andere volgorde van de trouwceremonie kiezen?

Bovenstaande stappen staan in de meest logische volgorde voor een trouwceremonie. Hier wordt niet snel van afgeweken, het is immers niet logisch om elkaar eerst het jawoord te geven en vervolgens nog de geloften uit te spreken. Toch zijn er wel veel manieren om te variëren en jullie ceremonie echt uniek te maken. Zo kun je er zelf voor kiezen om bepaalde tradities of rituelen aan de ceremonie toe te voegen. Ook zou je speeches kunnen integreren of belangrijke gasten op een andere manier iets bij laten dragen. Wat jullie ook kiezen, zorg er in ieder geval voor dat het een ceremonie wordt die helemaal bij jullie past. Het draait immers allemaal om jullie liefde voor elkaar en dat moet natuurlijk zichtbaar zijn!https://bruiloftinspiratie.nl/volgorde-trouwceremonie/