Hoeveel kan je besparen met een energielabel A koelkast?


We hebben allemaal die momenten waarop we naar onze energierekening staren en denken: “Hoe kan dit lager?” Een van de grootste stroomvreters in huis is de koelkast. Maar wist je dat de keuze van je koelkast een aanzienlijk verschil kan maken in je energieverbruik? Vooral als je nog een ouder model hebt staan. Maar hoeveel kan je besparen met een energielabel A koelkast? Wij leggen het uit.

Wat betekent energielabel A eigenlijk?

Energielabels geven ons een duidelijk beeld over het energieverbruik van apparaten. Van wasmachines, lampen tot koelkasten. Label A is het crème de la crème onder de energielabels voor koelkasten. Het betekent simpelweg dat de koelkast zeer energiezuinig is. Maar hoe zit dat nu precies? Een koelkast met dit label verbruikt aanzienlijk minder stroom dan oudere modellen of modellen met een lager energielabel.

Hoeveel kan je besparen met een energielabel A koelkast: cijfers en feiten

Stel je voor, je hebt een oude koelkast die jaarlijks 360 kWh verbruikt. Als je deze vervangt door een koelkast met energielabel A, vermindert dit verbruik naar ongeveer 110 kWh. Met de huidige stroomprijzen betekent dit een jaarlijkse besparing van tussen de 45 en 150 euro. En dat is alleen maar voor de koelkast! Over een periode van 10 jaar kan dit oplopen tot wel 1500 euro. Een slimme investering, toch?

Waarom een nieuwe koelkast een slimme investering is

Je vraagt je misschien af: “Is het de moeite waard om mijn oude koelkast te vervangen?” Het antwoord is ja! Oude koelkasten, vooral die bijna 15 jaar oud zijn, verbruiken veel meer energie. Dit kan komen door slijtage, gebrek aan onderhoud of tussentijdse problemen. Door te kiezen voor een nieuw model, niet alleen bespaar je op je energierekening, maar je draagt ook bij aan een beter milieu. Bovendien bieden nieuwere modellen vaak extra functies en technologieën die het leven net een beetje gemakkelijker maken.

Tips om het energieverbruik van je koelkast te verminderen

Of je nu een gloednieuwe koelkast hebt of vasthoudt aan je oude vertrouwde model, er zijn altijd manieren om het energieverbruik te verminderen. Plaats je koelkast bijvoorbeeld niet naast een warmtebron zoals een oven of in direct zonlicht. Zorg ervoor dat de achterkant, waar het rooster zit, stofvrij is. Hierdoor werkt de koelkast efficiënter. Laat warm eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. En een simpele, maar effectieve tip: houd de deur zo kort mogelijk open. Elk beetje helpt om die energierekening omlaag te krijgen!

Een koelkast met energielabel A, Een win-win keuze

Het is duidelijk: de keuze voor een koelkast met energielabel A is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook het milieu. Door bewust te kiezen voor energiezuinige apparaten, draag jij je steentje bij aan een duurzamere toekomst. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu geen extra geld overhouden aan het einde van de maand?

Maar het gaat niet alleen om het kiezen van de juiste koelkast. Het gaat ook om hoe we deze gebruiken. Door eenvoudige gewoonten aan te nemen, zoals het regelmatig controleren van de deurrubbers en het plaatsen van de koelkast op een koele plek, kunnen we het energieverbruik verder verminderen.

Wil je graag meer duurzame tips voor je huis? Lees onze blog.https://www.woonlovers.nl/hoeveel-kan-je-besparen-met-een-energielabel-a-koelkast/