Hoe werkt vloerverwarming nu precies?


In alle nieuwbouw woningen wordt er gebruik gemaakt van vloerverwarming. Ook wanneer mensen hun huis opknappen, kiezen ze in bijna alle gevallen voor dit systeem. Maar hoe werkt vloerverwarming nu precies? En is vloerverwarming zuiniger dan traditionele radiatoren? Wij leggen het voor je uit.

Wat is vloerverwarming eigenlijk?

Vloerverwarming is een innovatief systeem dat je huis verwarmt. Dit doet het systeem door warm water door buizen onder je vloer te pompen. Deze buizen zijn strategisch geplaatst. Hierdoor is een gelijkmatige warmteverdeling gegarandeerd.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming is een groot netwerk van buizen, verborgen onder de vloer. Deze buizen zijn gevuld met water dat wordt verwarmd door een cv-ketel. Een pomp zorgt ervoor dat dit warme water door de buizen wordt rondgepompt. Een verdeler zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld, zodat elke hoek van je kamer lekker warm wordt. En maak je geen zorgen over oververhitting; thermostaten zorgen ervoor dat de temperatuur van het water binnen de veilige grenzen blijft.

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen:

Energiezuinig: Vloerverwarming is tot wel 15% zuiniger dan traditionele radiatoren. Dit komt omdat het water in een vloerverwarmingssysteem op een lagere temperatuur wordt verwarmd dan het water in radiatoren.

Gelijkmatige warmteverdeling: In tegenstelling tot radiatoren, die warme lucht produceren die snel opstijgt en afkoelt, produceert vloerverwarming een gelijkmatige warmte die van de vloer opstijgt. Dit zorgt voor een aangenamere en gelijkmatigere warmte in de kamer.

Schoonheid: Geen lelijke radiatoren meer aan de muur! Vloerverwarming is volledig verborgen, wat betekent dat je meer vrijheid hebt bij het ontwerpen van je interieur.

Minder onderhoud: Vloerverwarming vereist minder onderhoud dan radiatoren. Geen luchtbellen, geen roest en geen lekkages!

Is vloerverwarming zuiniger dan traditionele radiatoren?

Ja, dat is het zeker! Traditionele radiatoren verwarmen je huis niet zo efficiënt. Ze zijn vaak ongelijk verdeeld in je huis, wat betekent dat sommige delen warmer zijn dan andere. Vloerverwarming daarentegen verdeelt de warmte gelijkmatig over de hele vloer. Bovendien warmt vloerverwarming je huis geleidelijk op, wat betekent dat je ketel minder hard hoeft te werken. Dit alles kan leiden tot lagere stookkosten en een besparing van wel 15% op je energierekening.

Hoe stook je het zuinigst met vloerverwarming?

Vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. Maar hoe stook je het zuinigst met vloerverwarming? Je stookt het zuinigst als je zorgt voor een gelijkmatige temperatuur. Probeer altijd een constante temperatuur aan te houden. De vloerverwarming moet namelijk harder werken wanneer er grote schommelingen zijn in de temperatuur. Wanneer je ervoor zorgt dat de vloerverwarming minder hard hoeft te werken, gebruikt deze minder energie. Daarnaast is het een slimme keuze om een pompschakelaar te gebruiken. Met een pompschakelaar kan je het systeem efficiënter laten werken.

Vloerverwarming is dus efficiënter, zuiniger en biedt een gelijkmatige warmteverdeling in je hele huis. Het is een waardevolle versterking voor je woning. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw huis? Vraag een expert voor persoonlijk advies. https://www.woonlovers.nl/hoe-werkt-vloerverwarming/