Het idee om een moestuin te beginnen? Zo doe je dat!


Heb je groene vingers of juist totaal niet, maar er wel altijd al van gedroomd om een moestuin te beginnen? Lekker bezig te zijn in de tuin en te koken met heerlijke groenten uit eigen tuin? Dan ben je echt niet de enige, want het is nog nooit zo in trend geweest als nu. Heb je er nu ook nog eens de plek voor in je tuin of kun je een plekje bemachtigen in een volkstuin, maar heb je geen idee hoe je een moestuin aanleggen werkt? Lees dan hieronder het stappenplan voor beginners!

Neem niet te veel hooi op je vork!

Ben je nog aan het twijfelen of een moestuin echt iets voor jou is? Of zie je op tegen het vele werk dat je in een grote lap grond moet steken? Begin dan gewoon met een paar potten of wat eetbare planten zoals radijsjes in je borders of ga kruiden kweken binnen. Het is namelijk veel beter om klein te beginnen en later uit te breiden, dan je moestuin laten overwoekeren door onkruid.  Ben je uiteindelijk zover dat je wil uitbreiden? Volg dan onderstaande stappen.

Kies de perfecte plek om je moestuin te beginnen

moestuin beginnen

Zon, licht, lucht, water en een goede grond zijn noodzakelijk om je gewassen te laten groeien. Het kiezen van de juiste plek is dus essentieel. Ga dan ook voor een plek in je tuin waar er minimaal tussen de en 8 uur zon schijnt. Heb je geen zonnige tuin? Geen paniek want sommige groenten doen het juist goed met 3 tot 6 uur per dag zon. Hiernaast, is het belangrijk om aan beschutting te denken. Kleine, lage hagen of lossen struiken bieden een goede bescherming tegen de koude wind uit het noorden zonder ze volledig in te sluiten. Laat de zuidkant open om zo veel mogelijk zon en warme lucht te krijgen.

Ook belangrijk is om te weten wat voor soort grond je in je tuin hebt. In Nederland zijn de belangrijkste grondsoorten zand, klei en veengrond. Om erachter te komen welk type je tuin heeft pak je een handvol grond en knijp je erin. Valt het makkelijk uit elkaar, dan heb je zanderige grond. Klontert het en kun je er een rolletje van maken, dan is het klei. Veengrond zit ertussenin en heeft een zwart/bruine kleur. Tenslotte, planten hebben water nodig, dus is het ook wel een handig idee om een kraan dichtbij je moestuin te hebben.

Bepaal de indeling en kies je groenten

moestuin idee

Wanneer je de perfecte plek voor je moestuintje hebt gevonden is het tijd om te kiezen wat je gaat planten. Maak het jezelf niet meteen te moeilijk en begin met wat makkelijke gewassen zoals sla, tomaten, radijsjes, prei, kruidenplanten en aardbeien. Houd ook rekening met het feit dat sommige planten meer ruimte nodig hebben dan anderen en dat niet alle groenten makkelijk zijn te bewaren na het oogsten. Zonde als je het weg moet gooien. Om geld te besparen is het ook handig om voor groenten en fruit te kiezen die relatief duur zijn in de winkel. Tenslotte, is het is natuurlijk wel belangrijk om te kiezen voor wat je ook zelf lekker vindt. Je bent namelijk wel degene die het moet eten.

Om een optimaal resultaat te behalen is het het beste idee om je moestuin in minimaal vier vlakken te verdelen. Per vlak plant je dan soorten uit één gewassengroep bij elkaar. Zo krijg je dus aparte vakken met peulgewassen, bladgroenten, vruchtengroenten, koolsoorten, wortels en knollen. Dit omdat elke groep zo zijn eigen voedingsstoffen gebruikt en door deze verdeling en wisselteelt voorkom je dat de grond uitput.

Zo leg je een moestuin aan als beginner

moestuin aanleggen beginners

Wanneer je de juiste plek hebt gevonden en een mooie indeling hebt gemaakt kun je dan toch echt beginnen met het aanleggen van je eigen moestuin idee. In principe kan dit in elke periode van het jaar, maar beter niet wanneer het te warm is of kans op vorst. De ideale periode is daarom ook van februari tot maart.

Voordat je kan beginnen met het aanleggen van je moestuin moet je de grond eerst voorbereiden. Dit doe je door de grond vlak te maken en de grond goed om te spitten. Komt je groentetuin op het gazon? Dan moet je eerst het gras optillen en de grond eronder los maken voordat je kan omspitten. Verwijder onkruid en begroeiing zoveel mogelijk als het kan. Bedek hierna de bovenste 10 cm van je moestuin met een laagje compost of moestuingrond. Dit zorgt ervoor dat je planten genoeg voeding krijgen om te groeien.

Heb je nu een matige kwaliteit grond of is die erg zwaar? Plaats dan moestuinbakken en vul die vervolgens met goede grond en voldoende voeding. Zo zal je geen last hebben van water dat blijft staan en heb je de vruchtbaarheid van de grond zelf in de hand. En dan is het tijd om te zaaien.

Hark eerst de grond wat los en span daarna een lijntje tussen twee stokjes om in een nette, rechte lijn te kunnen zaaien. Houd minimaal 30 à 40 cm tussen elke rij zodat de volwassen grootte van de planten elkaar niet in de weg zullen groeien. Maak daarna langs je gezette lijn een ondiepe geul en strooi hier de zaadjes in. Dek de zaadjes daarna af met een klein laagje aarde en druk het lichtjes aan. Geef tenslotte de zaadjes wat water. Wanneer je wat moet zaaien en of je ze misschien nog moet voorzaaien kun je terugvinden in een zaaikalender.

Een moestuin beginnen kost onderhoud

moestuin onderhouden

Nu dat je je zaadjes hebt geplant kan het laten groeien en verzorgen van je eigen moestuin echt beginnen. Om er voor te zorgen dat je groenten gezond blijven zijn er enkele dingen waar je rekening moet houden. Ten eerste is het belangrijk om je moestuin te bemesten. Hier zitten namelijk alle voedingsstoffen in die goed zijn voor de groei en ontwikkeling van je gewassen.

Ten tweede, is het belangrijk om je moestuin onkruidvrij te houden. Hoe minder onkruid, hoe beter. Het idee is daarom ook om elke dag een ‘rondje’ moestuin te lopen. Om een evenwichtige tuin te creëren, een tuin waar alles groeit zonder dat er gif of kunstmest wordt gebruikt, kun je gebruik maken van combinatieteelt. Plant bijvoorbeeld afrikaantjes bij de tomaten, de geur helpt namelijk tegen vliegen en aaltjes.

Vergeet tenslotte ook niet om je tuin winterklaar te maken. Dit doe je door aan het einde van het seizoen alle plantenresten op te ruimen en op een composthoop te gooien. Is het een paar dagen droog geweest? Spit je moestuin dan voordat het gaat vriezen flink om. Zo blijven de voedingsstoffen bewaard en wordt de grond vruchtbaarder.https://www.woonlovers.nl/idee-moestuin-beginnen-en-aanleggen-voor-beginners/