Voor je persoonlijke geloftes, je trouwuitnodigingen of voor het gastenboek – handlettering is hip! Wij testen deze nieuwe trend tijdens een workshop handlettering en kunnen je verklappen: wij zijn verslaafd!

Foto: Estee Janssens
De tafel ligt bomvol stiften, gekleurd papier en mooie voorbeelden van sierletters en de grote vraag die door onze hoofden schiet is ‘Hoe ga ik dit zo mooi krijgen’? “Geen probleem”, verzekert Nele Jamin, handlettering expert én onze workshopleider. “Met de juiste techniek en een beetje oefening kan iedereen geweldige letters op papier zetten!”
Ook leuk: ONTDEK HIER ZELF HOE JE MET HANDLETTERING START
De kunst van het schone schrijven
Handlettering vindt z’n oorsprong in kalligrafie, de kunst van het schone schrijven. Kalligrafie werkt volgens duidelijk omschreven regels, bij handlettering ben je vrijer. Er is maar één gouden regel van toepassing: alle lijnen die naar beneden worden getrokken zijn dik en alle lijnen die naar boven worden getrokken zijn dun. Het is superleuk om deze schrijftechniek toe te passen voor jullie wedding: denk aan het maken van themaborden, placeringskaartjes of bedankkaartjes.
Beginnen met handlettering: schetsen met potlood
De vloeiende lijnen worden vooraf getekend met een potlood. “Zelfs handlettering-queens tekenen voor”, lacht Nele. Daarna gaan we voor het ‘echie’ en mogen we ze overtrekken met een pen. We beginnen met de brush pen. Deze heeft een penseelpunt die gevoelig is voor druk en waarmee je eenvoudige dikke of juist dunne lijnen kunt tekenen. Dit maakt het een ingenieus hulpmiddel voor handlettering. En een fineliner is je geheime wapen voor de dunne lijnen én voor kleine touch-ups achteraf.
Lees ook: DIY JE EIGEN TAFELSCHIKKING
Oefening baart kunst voor de mooiste schrijfsels
Geduld is een schone zaak en dat blijkt hier ook maar weer. Om een uitblinker te worden in handlettering moet je oefenen, oefenen en nog meer oefenen. We startten met het oefenen van ons lijnenwerk bij verschillende lettertypes op voorbeeldvellen. En terwijl de pennen krassen, klinkt het mantra ‘naar beneden dik, naar boven dun’ door ons hoofd. “Vergeet niet te ademen”, zegt Nele. Als je zo geconcentreerd werkt, moet je er soms even aan herinnerd worden.” Deze oefeningen lijken bijna meditatief!

De redactie van Bruid & Bruidegom tijdens de workshop.
Het handgeschreven eindresultaat
Na de schrijfoefeningen is het tijd om kaarten te ontwerpen. Het hoeven overigens niet alleen maar kaarten te zijn, alles wat je kunt labelen leent zich voor handlettering. Door met potlood te tekenen – we accepteren onze fouten – kunnen we dingen uitproberen en tot slot ons favoriete lettertype op papier zetten. Na vier uur creatief bezig te zijn geweest presenteren we onze resultaten: we hebben echte kunstwerken gemaakt! Geweldige, kleurrijke ontwerpen en diverse lettertypen maken de kaarten gevarieerd en uniek.
Onze conclusie over de workshop
Met deze workshop maak je herinneringen! Letterlijk en figuurlijk, want het is een creatieve activiteit waarbij je tastbare kunstwerken mee naar huis kunt nemen. En het mooiste: je legt de basis voor het ontwerpen van je eigen huwelijksdecoratie. Wij zijn fan!
“Ik vind dit zo leuk, dat ik me meteen heb opgegeven voor een volledige cursus handlettering!” – Elli
https://www.bruidenbruidegom.nl/inspiration/handlettering-voor-je-bruiloft/