Golden hour als perfecte moment voor jullie fotoshoot


Trouwfoto’s zijn prachtig als herinnering aan jullie bruiloft, hier kunnen jullie nog jarenlang samen van genieten. Veel bruidsparen plannen een fotoshoot in voor wat mooie koppelfoto’s. Dit doen ze vaak vlak voor of na de ceremonie. Maar wist je dat het juiste licht heel wat verschil kan maken voor jullie foto’s? Het is daarom verstandig om ook nog een golden hour fotoshoot in te plannen. 

Wij zijn onlangs zelf getrouwd en hebben het geluk gehad een prachtige golden hour fotoshoot te kunnen doen. Een beetje geluk moet je echt wel hebben, want voor de mooiste foto’s moet het sowieso droog zijn, maar ook niet te bewolkt. In Nederland ben je hier helaas niet altijd zeker van. Maar als je dan alles mee hebt zitten, is het resultaat extra verbluffend. De golden hour foto’s zijn zonder twijfel onze favoriete trouwfoto’s! Maar hoe zorg je nou voor zulke perfecte gouden plaatjes?

Wat is golden hour?

Golden hour (ook wel gouden uur of magische uur genoemd) is een term uit de fotografie waarmee het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang worden bedoeld. Tijdens deze momenten is het licht extra mooi, er ontstaan namelijk geen harde schaduwen en de zonnestralen zorgen voor een gouden gloed. Hierdoor ziet jullie huid er extra mooi uit en krijgen de foto´s dat echte wauw-effect. Niet zo gek dus dat veel fotografen graag op dit tijdstip van de dag fotograferen!

Fotoshoot inplannen 

Wanneer jullie een goede trouwfotograaf hebben ingehuurd, zullen jullie je geen zorgen hoeven te maken over de foto´s. Wel is het slim om vooraf één of twee momenten in te plannen voor de fotoshoot. Hier moet je vast rekening mee houden bij het maken van de dagindeling. Zo weet je zeker dat jullie alle tijd hebben om de mooiste trouwfoto´s te laten maken. Veel bruidsparen hebben echter geen idee wanneer het beste moment is voor een fotoshoot. Het is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk om rekening te houden met het licht, omdat dit voor een enorm verschil kan zorgen. Golden hour is het perfecte moment voor het maken van de trouwfoto´s. Zorg er daarom sowieso voor dat je een fotoshoot tijdens golden hour inplant. Een kwartiertje of half uur kan al genoeg zijn voor wat mooie foto’s.

Fotoshoot verspreiden over twee momenten

Het gaat jullie waarschijnlijk niet lukken om vlak na zonsopkomst trouwfoto´s te laten maken. Het duurt immers wel even voor de trouwjurk aan is en je haar en make-up gedaan zijn. Daarom is het uur voor zonsondergang perfect voor jullie fotoshoot. Op deze manier kunnen jullie toch profiteren van golden hour. Je kunt overigens het beste twee momenten inplannen voor het maken van de foto´s. De eerste fotoshoot kan bijvoorbeeld al voor de ceremonie plaatsvinden, wanneer jullie er nog helemaal fris uitzien. Vervolgens kunnen jullie nog wat extra foto´s laten maken tijdens golden hour. Niet alleen zorgt dit voor prachtig licht, ook zullen jullie waarschijnlijk wat minder gespannen zijn tegen die tijd. Dit zal terug te zien zijn in de trouwfoto´s!

Golden hour: hoe laat gaat de zon onder?

Het moment waarop de zon ondergaat, verschilt dagelijks. Je kunt gebruik maken van de website zonsondergang.info om te kijken hoe laat de zon onder gaat op jullie bruiloft. Om je vast een beetje een indicatie te geven, kun je hieronder per maand zien wanneer golden hour ’s avonds ongeveer is.

 • Januari: 16.00-17.00 uur
 • Februari: 17.00-18.00 uur
 • Maart: 17.40-18.40 uur
 • April: 19.30-20.30 uur
 • Mei: 20.30-21.30 uur
 • Juni: 21.00-22.00 uur
 • Juli: 21.00-22.00 uur
 • Augustus: 20.10-21.10 uur
 • September: 19.00-20.00 uur
 • Oktober: 18.45-19.45 (zomertijd) 16.30-17.30 (wintertijd)
 • November: 16.00-17.00 uur
 • December: 15.30-16.30 uur

Deze tijden zijn gericht op ongeveer halverwege de maand. Er kunnen grote verschillen zijn tussen het begin en het einde van de maand, check de zonsondergang voor jullie specifieke trouwdatum dus zeker even.

Trouwen jullie in de zomer? Houd er dan rekening mee dat de zon nog lang blijft schijnen en dat golden hour daarom pas wat later op de avond is. Als jullie echt graag foto´s willen maken in dit mooie licht zullen jullie het programma hier op aan moeten passen. Ga bijvoorbeeld eerst uitgebreid dineren met alle gasten en knijp er daarna nog even samen tussenuit voor een mooie fotoshoot. Op deze manier hebben jullie ook nog even een romantisch momentje samen. Dit levert sowieso prachtige foto´s op!https://bruiloftinspiratie.nl/golden-hour-fotoshoot/