Een pvc-vloer schoonmaken? Dit zijn de beste manieren!


Als ik thuis kom trap ik het liefst meteen mijn schoenen uit en loop ik op mijn blote voetjes verder.  Heb jij dit ook? Dan wil je natuurlijk niet dat wanneer je op de bank gaat zitten de onderkant van je voeten vies wordt. Hoe dan ook is het sowieso wel fijn om een schone vloer te hebben. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe pvc-vloer, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Ondanks dat een pvc-vloer niet veel onderhoud vergt en wel tegen een stootje kan zijn er toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het schoonmaken ervan. Wat dacht je bijvoorbeeld van groene zeep?

Hoe maak je een pvc-vloer schoon?

hoe pvc vloer schoonmaken

Stofzuigen en dweilen zijn misschien niet je favorietste huishoudelijke taken, maar ze horen er helaas wel bij als je je vloer schoon wilt houden. Het ligt natuurlijk aan je leefsituatie; heb je kinderen of huisdieren, maar het beste is om minimaal 1 keer per week je pvc-vloer te vegen of stofzuigen. Dit om al het vuil, stof en zand te verwijderen. Dit laatste werkt namelijk als een soort schuurpapier waardoor er krassen kunnen komen. En dat is toch wel zonde. Zuig hiernaast ook altijd met de borstels naar beden om krassen te voorkomen.

Ook bij het dweilen ligt de frequentie aan jezelf, maar minimaal 1 keer per week is toch wel de standaard. Ideaal aan PVC is dat het goed tegen water kan waardoor je zo vaak mag dweilen als je zelf wilt, zolang dit maar met lauwwarm water wordt gedaan. Heet water is namelijk echt niet goed voor PVC. Hierdoor is ook het gebruik van een stoomreiniger een echte no-go. De hoge temperatuur kan namelijk de vloer aantasten en vlekken en beschadigingen veroorzaken. Zo kan het ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt en gaat bollen.

Een pvc-vloer schoonmaken met groene zeep is een grote NO-GO!

Gelukkig kan een pvc-vloer wel tegen een stootje, maar wanneer je tijdens het schoonmaken het verkeerde middel gebruikt kan de beschermlaag van de vloer worden aangetast. Wil je wekelijks je vloer dweilen dan is alleen lauwwarm water prima. Is je vloer vies of plakkerig? Voeg er dan een scheutje schoonmaakazijn aan toe. Wil je toch graag een schoonmaakmiddel gebruiken? Ga dan voor een speciale pvc-vloer reiniger.

Schoonmaakmiddelen als afwasmiddel, groene zeep, allesreiniger en chloor en bleek bevatten een te hoge concentratie zeep waar je vloer niet zo blij van wordt. Zou je een pvc-vloer schoonmaken met groene zeep dan laat je strepen achter en ontstaan er glimmende of doffe plekken.

Zo voorkom je beschadigingen!

pvc vloer schoonmaken met groene zeep

Je weet nu precies hoe je het beste een pvc-vloer kan schoonmaken zonder het te beschadigen, maar helaas heeft elke vloer zo zijn gevoeligheden dus hebben we nog een paar extra tips om je vloer zo schadevrij mogelijk te houden.

Gebruik een deurmat. Zoals eerder gezegd werkt zand als een soort schuurpapier op je pvc-vloer en waar komt zand vandaan? Juist, van buiten. Leg daarom bij elke buitendeur een deurmat om zoveel mogelijk zand, vuil en steentjes buiten de deur te houden. Het scheelt je hiernaast ook nog schoonmaken.

Verwijder meteen vlekken. We knoeien allemaal wel eens en het is ook echt niet het einde van de wereld zolang je het, maar meteen even opruimt. Een vlek trekt namelijk snel in een pvc-vloer, vooral wanneer de zon erop schijnt.

Kijk uit met scherpe objecten. Pvc voelt heerlijk zacht, maar is ook gevoeliger voor deukjes. Scherpe objecten zijn dus een echte no-go. Vervang je naaldhakken dan ook voor lekkere sloffen wanneer je thuis komt en gebruik viltjes onder meubels, stoelpoten en plantenpotten om krassen te voorkomen.

Kun je niet genoeg krijgen van vloeren? Lees dan eens deze blog over een houten vloer wit verven!https://www.woonlovers.nl/hoe-pvc-vloer-schoonmaken/