Een minimalistisch interieur creëert rust in je woonkamer


Ben je fan van een strak en eenvoudig interieur en moet je het totaal niet hebben van allemaal frutseltjes en tierelantijntjes? Dan zal een minimalistische inrichting in de woonkamer waarschijnlijk dé woonstijl zijn voor jou. Zoals de naam al zegt gaat het bij deze stijl juist om een minimale opvulling van de ruimte waarin enkele functionele en mooie meubelstukken dé blikvangers zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stevige industriële eettafel of een lichte strakke bank. Hoe jij zelf een minimalistisch interieur kan creëren leggen we je hieronder uit.

Wat is een minimalistisch interieur?

Basic, clean en strak. Dé drie kernwoorden van een minimalistisch interieur.  Door het gebruik van meubels met een praktisch nut, strakke lijnen en een monochroom kleurenpalet, met hier en daar een touch of colour, ontstaat er een ingetogen en elegant interieur. En dit lijkt misschien makkelijk; want hoe moeilijk kan het nou zijn om maar een paar meubels in je inrichting te gebruiken, maar waar bij een eclectisch of boho interieur het credo ‘meer is meer’ telt, komt het bij een minimalistische inrichting neer op kritisch kiezen en veel opruimen. En vooral dat eerste is nog niet altijd zo makkelijk. Want wat je wél neerzet, moet dan ook raak zijn.

Toch heeft een minimalistisch interieur ook zeker zo z’n voordelen:

  • Rust.  Door weinig spullen in je leefruimte neer te zetten ontstaat er een opgeruimde en overzichtelijke uitstraling. En meer overzicht betekent ook meer rust.
  • Easy cleaning. Over opruimen gesproken; minder spullen zorgen er natuurlijk ook voor dat het opruimen een stuk sneller gaat. Een strakke houten plank met een beperkt aantal accessoires schoonmaken gaat natuurlijk een stuk sneller dan hele planken vol prullaria afstoffen.
  • Optiek. Bij een minimalistisch interieur lijkt je woonkamer vaak een stuk groter. Dit omdat wanneer je er maar een paar meubels hebt staan er meer lege ruimte overblijft. Perfect dus wanneer je woonkamer niet al te groot is.

Een minimalistische inrichting begint met opruimen

wat is een minimalistisch interieur?

Ben je thuis? Kijk dan eens om je heen. Wat zie je? Waarschijnlijk zie je ergens een stapel papieren, rondslingerende sleutels en schoenen. Vooral het aanrecht en de eettafel zijn van die plekken waar willekeurig spullen zich makkelijk opstapelen. Wil je een minimalistische look creëren? Dan is een opgeruimde start essentieel. Gelukkig zijn er genoeg opruimtechnieken om je hierbij te helpen.

Ontwaak je innerlijke Marie Kondo

Grote kans dat je deze wereldwijde trend kent, maar mocht je er nog niet bekend mee zijn; volgens de Marie Kondo methode moet je de tijd nemen om al je spullen in één keer te sorteren. De gedachte hierachter is dat je door snel te beslissen alleen de spullen bewaart die nog functioneel of speciaal voor jou zijn. Radicaal, maar wel effectief. Twijfel je snel? Doe het dan samen met iemand. Zij kunnen dan voor jou de knoop wel doorhakken.

Stap voor stap!

Vind je bovenstaande methode misschien een beetje te veel van het goede en neem je liever de tijd? Ga dan stap voor stap aan de slag en bepaal voor jezelf hoeveel tijd je ervoor wilt uittrekken en hoe vaak. Plan bijvoorbeeld elke dag een uurtje in om die ene of ruimte onder handen te nemen. Breng hier regelmaat in en herhaal zo vaak als nodig. Zo zal je interieur beetje bij beetje opgeruimder worden. Een tip is om voordat je begint opbergdozen te verzamelen en elke doos een categorie te geven in de trend van: houden, verkopen, weggeven of weggooien.

Om de spullen die je na deze opruimfase ook netjes op te bergen heb je natuurlijk opbergruimte nodig. Kies dan voor een stijlvolle kast die niet alleen praktisch en functioneel is, maar ook een echte eyecatcher. Overlaad ook niet elke kamer met kasten, maar kies voor één statement piece. En bedenk je, maar zo; het mag chaos zijn aan de binnenkant, zolang de buitenkant er maar chic uit ziet.

De basis van een minimalistisch interieur is….Neutraal!

minimalistische woonkamer

Zodra je de opruimfase helemaal hebt afgerond, kun je beginnen met het neerzetten van de algemene sfeer in je minimalistische woonkamer. En dit doe je door het kiezen van een goed kleurenpalet bestaand uit neutrale kleuren. Je combineert één basiskleur, bijvoorbeeld wit, met twee of drie accentkleuren in een aardetint. Denk aan beige, taupe, ecru en alles ertussenin. Kleuren die goed met elkaar combineren zijn de kleuren die Moeder Natuur ook zo heeft bedacht. Een witte basis is bijvoorbeeld met cognac en duifgrijs. Hierdoor zal je interieur rust uitstralen en oogt het fris. Pas dit niet alleen toe op de muren, maar ook de meubels en accessoires.

Dit hoeft trouwens helemaal niet te betekenen dat het saai is. Wanneer je het goed uitvoert is een minimalistische inrichting juist het tegenovergestelde. Niet alle lichte kleuren zijn namelijk hetzelfde en een ruimte met veel natuurlijk licht oogt ook warmer. Een andere truc die je kunt toepassen om te voorkomen dat je interieur wat saai wordt is het toevoegen van texturen. Zo kun je de ruimte warmer maken met gebreide plaids, fluweel en schapenvachtjes. Ga los met materialen zo lang ze maar in dezelfde kleurenfamilie zitten.

Een minimalistische woonkamer vol kwaliteit

minimalistische inrichting

Niet alleen de kleuren spelen een grote rol in een minimalistisch interieur, maar ook het lage aantal meubelstukken en accessoires maken deze stijl wat het is. Dit betekent dan ook dat er voor kwaliteit niet kwantiteit moet worden gekozen. Helaas, wordt het doordat je minder hebt om mee te werken een lastigere keuzeproces dan normaal omdat je over alles wat je aanschaft goed moet nadenken.

Begin daarom ook eerst met de essentiële meubels als de bank, bijzettafel, eettafel en -stoelen en kast. Kies deze zorgvuldig zodat de meubels op zichzelf al echte blikvangers zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mooie industriële of echte designstoelen. Wanneer je deze basics hebt staan, kun je je interieur stylen met een paar sprekende woonaccessoires.

Houd het ook hier bij de essentiële elementen als een paar kussen, een vloerkleed of een unieke vaas. Het kan allemaal als je het aantal, maar beperkt houdt. Verstop je bankstel dus niet onder een stapel kussen en plaats maar één vaas op tafel en stop die dan niet vol bloemen, maar houd het simpel met een paar takjes. Bovendien springt een accessoire altijd meer in het oog wanneer het niet omringd is door een massa andere voorwerpen.https://www.woonlovers.nl/minimalistisch-interieur-minimalistische-woonkamer-inrichting/