Een kleine studentenkamer inrichten? Volg deze ideeën!


Ga je voor het eerst op kamers of verhuis je naar een ander studentenhuis dan heb je met veel geluk een mooie grote kamer waar je een bed én bureau én kledingkast én bank én eethoekje kwijt kan. Realistisch gezien zal dit vaak niet het geval zijn en moet je dus slim omgaan met de ruimte die je hebt. Om je te helpen met het inrichten van je kleine studentenkamer, hebben we hieronder wat praktische tips en ideeën voor je op een rijtje gezet om er alles uit te halen wat er inzit.

Het begint allemaal op papier

Voordat je straks met al je meubels en spullen in je kamer staat te slepen en er achter komt dat het toch niet allemaal past, is het wel zo handig om vooraf je studentenkamer eens goed op te meten. Dit zal je een hoop heleboel gedoe, gesjouw en gesleep besparen. Maak na het meten een simpele schets, zodat je voor jezelf een goed overzicht hebt van waar je alle meubels kan plaatsen. Heb je al meubels? Vergeet deze dan ook niet te meten. Je zou eventueel ook je (nieuwe) meubels op schaal kunnen tekenen en uitknippen zodat je ze gemakkelijk kan schuiven in je schets. En dit hoeven echt geen Picasso’s te zijn. Een simpele rechthoek op schaal met daarop het woord bureau doet al wonderen.

Studentenkamer inrichten? De beste kleur ideeën

studentenkamer ideeën

De basis voor het inrichten van iedere ruimte is het kleurgebruik. Een kleur kan namelijk heel bepalend zijn voor de sfeer en in een kleinere ruimte kun je dan ook beter lichtere tinten gebruiken. Ze weerkaatsen namelijk meer licht, waardoor je kamer ruimer lijkt. Denk hierbij dan ook aan kleuren als wit, beige, lichtgrijs en pasteltinten. En dit geldt niet alleen voor je vloer en muren, maar ook voor andere grote objecten in je kamer zoals het bed, de gordijnen en kledingkast. Wil je toch liever felle of donkere kleuren in je kamer? Laat deze kleuren dan als accenten terugkomen in je dekens, kussens, vazen en andere accessoires.

Laat het licht maar binnen

Naast dat je in je studentenkamer het beste voor ideeën met lichte kleuren kan gaan is ook licht belangrijk. Hoe meer licht er namelijk je kamer binnenkomt, hoe groter de ruimte ook gaat lijken. Belangrijk dus bij het inrichten van een kleine studentenkamer is dat je zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen laat komen. Overdag kan dit natuurlijk gemakkelijk door je gordijnen of rolluiken zoveel en zover mogelijk open te laten. Wil je toch iets meer privacy? Kies dan naast je normale gordijnen of rolluik voor lichte vitrages. Dit zijn gordijnen met een (semi)transparante gordijnstof die daglicht doorlaten, maar ook wat privacy bieden. Zet hiernaast ook geen grote decoratiestukken als een vaas voor het raam die het licht kunnen blokkeren.

En waar je bij daglicht afhankelijk bent van het weer en de natuur, heb je voor het grootste deel wel zelf invloed op de verlichting in je studentenkamer. Probeer dan ook tot in hoeverre het kan plafond- of wandverlichting te gebruiken. Een grote hanglamp bij een hoog plafond of een klein wandlampje bij je bed. En vergeet die bureaulamp niet! Dit zodat je geen ruimte op de grond kwijt bent aan een vloerlamp. Je hebt er namelijk niet zo veel van. En om er voor te zorgen dat er een fijne sfeer in je kamer komt, combineer je deze basisverlichting met sfeerverlichting.

Een kleine studentenkamer inrichten? Kies je meubels slim!

inrichten studentenkamer

Doordat je al zo weinig ruimte hebt in je studentenkamer kun je je ideeën voor een groot tweepersoonsbed, een driezitsbank, bureau en eettafel wel in de prullenbak gooien. Kies in plaats hiervan voor multifunctionele meubels zoals een slaapbank. Een lekkere chillhoek voor wanneer je vrienden over de vloer hebt en ’s avonds in een handomdraai een comfortabel bed. Of wat dacht je van een uitschuifbare tafel die je zowel als bureau als eettafel kan gebruiken.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het bed de grootste gedeelte van je kamer in beslag nemen en dan is één van de beste ideeën om de hoogte in te gaan door middel van een hoogslaper. Hierdoor bespaar je veel vloerruimte en creëer je de mogelijkheid om onder je bed nog een apart hoekje te creëren. Denk aan een gezellig hoekje met een bank, gebruik deze ruimte voor een bureau of een kledingkast.

Side note is natuurlijk wel dat je kamer een hoog genoeg plafond moet hebben. Heb je dit nu niet? Ga dan voor een bed met opbergruimte, een slaapbank of een eenpersoonsbed die je kunt uitklappen naar een tweepersoonsbed. Handig voor wanneer je iemand over de vloer hebt. Ook je bed opmaken zal een ruimere look geven.

Een ander meubelstuk dat waarschijnlijk veel ruimte zal innemen, is een kledingkast. Heb je er eigenlijk geen ruimte voor, denk dan eens aan een kledingrek, een kast die rondom je bed loopt of alleen kasten boven je bed. Heb je genoeg ruimte? Kies dan voor een kast met schuifdeuren, scheelt ook weer ruimt.

Naast dat je, wanneer mogelijk, het beste de hoogte in kan gaan in je met je ideeën, is het ook zeker een tip om de wanden in je studentenkamer goed te benutten. Monteer wat wandplanken boven andere meubels voor bijvoorbeeld al je boeken, planten en andere accessoires en bespaar vloeroppervlakte. Of wat dacht je van een wat ondiepere plank over de gehele breedte die je als bureau kan gebruiken. Hang tenslotte ook een grote spiegel aan de muur. Zo kun je niet alleen je outfit checken, maar je kamer ook nog eens optisch groter laten lijken.

Vind echte parels bij de kringloop!

kleine studentenkamer inrichten

Helaas komt als student ome DUO maar één keer per maand langs en dan is het ook echt niet genoeg geld voor een compleet nieuw interieur. Gelukkig kun je met een paar handige tips je studentenkamer inrichten met ieder budget en al je ideeën. Denk ten eerste eens goed na over welke meubels je allemaal nieuw nodig hebt en welke je mee kan nemen van huis uit. Wanneer je dit duidelijk hebt, is het tijd om eens rond te vragen bij familie, vrienden, buren, etc. Je zult namelijk versteld staan wat mensen allemaal nog op de zolder of in de kelder hebben staan. Dat oude nachtkastje van oma is trouwens ook nog eens hartstikke vintage!

Hiernaast zijn er Nederland genoeg mensen die na een paar jaar hun complete interieur vervangen waardoor je ze vaak voor een goedkoop prijsje kan overnemen. Neem dus vooral eens kijkje op sites als Marktplaats of social media. Let dan natuurlijk wel goed op de betrouwbaarheid. Een andere plek waar je lekker kan snuffelen en speuren naar mooie meubels is de kringloopwinkel. Voordeel is dat je deze meubels ook meteen kan zien en voelen.https://www.woonlovers.nl/kleine-studentenkamer-inrichten-ideeen/