Een budgetproof badkamer of keuken met plaktegels!


Wordt het nu echt eens tijd om de badkamer aan te pakken of zijn de tegels in je keuken niet helemaal je van het, maar moet je rekening houden met een relatief laag budget? Dan is de oplossing vaak om zelf aan de slag te gaan. Iets waar velen onder ons dan tegenop kijken zijn de tegels. Zo is het laten betegelen van je ruimte zeker niet goedkoop. Bovendien wordt deze klus toch vaak uitbesteed aan een professional. Een goed en goedkoper alternatief en misschien wel de oplossing voor je badkamer of keuken zijn plaktegels.

Wat zijn plaktegels?

Ook wel bekend als zelfklevende tegels, zijn plaktegels zoals de naam al doet vermoeden kunststof panelen die je aan de muur kunt plakken of lijmen. Niet te verwarren met tegelstickers. Want in tegenstelling tot tegelstickers zijn plaktegels échte tegels die je ook op een gestuukte of houten muur kunt plaatsen. Je kunt ze daarom ook in iedere ruimte gebruiken. Denk dus niet alleen aan de badkamer, keuken en het toilet, maar ook aan de woonkamer en slaapkamer. Heb je een inbouwhaard? Bekleed deze wand dan met prachtige plaktegels.

De voor- en nadelen van plaktegels.

plaktegels keuken

Om voor jezelf goed te kunnen beslissen of plaktegels echt iets voor je zijn, is het belangrijk om naast de voordelen ook te weten wat de nadelen zijn. We hebben ze daarom hieronder voor je op een rijtje gezet.

De voordelen

Dit is waarom je plaktegels zou moeten nemen.

De keuze is reuze

Van industrieel tot een retro interieur het maakt niet uit welke smaak je hebt, plaktegels zijn er net als echte tegels in heel veel geuren en kleuren. Metaal, vinyl, glas en zelfs steen dat bijna niet te onderscheiden is van het echt, er is van alles mogelijk. Ga je voor een moderne egale tegel of houd je van een lekkere print?

Doe het zelf

Ze zijn niet alleen goedkoper dan echte tegels, maar ook nog eens een gemakkelijk DIY-project. Dus geen gedoe met dure apparatuur, voegen en cement. Ze kunnen namelijk gewoon worden aangebracht op de al bestaande tegels. Je kunt de oude tegels dus gewoon laten zitten wat je enorm veel tijd, moeite en geld gaat besparen. Het belangrijkste is dat de ondergrond wel egaal is. Hoe je plaktegels kan aanbrengen, leggen we je later uit.

Waterdicht

Afhankelijk van het materiaal kunnen plaktegels ook in natte en vochtige ruimtes als de badkamer gebruikt worden. Let er dan wel op dat de naden tussen de tegels niet waterdicht zijn. Om dit op te lossen moet je een siliconenlijm gebruiken voor de naden. Iets anders om rekening mee te houden is dat plaktegels door temperatuurverschillen kunnen gaan ‘werken’, waardoor er kleine bobbeltjes of lichte kromtrekkingen kunnen ontstaan. Geen paniek, want dit komt pas voor bij meer dan 10 graden verschil en is het makkelijk te voorkomen. Leg de tegels eerst 48 uur in de gekozen ruimte zonder te plakken, zodat de tegels kunnen wennen aan de temperatuur.

Geluiddempend

Het is je vast wel opgevallen, maar een badkamer klinkt vaak nogal hol. Dat komt door alle harde materialen die gebruikt worden. Bij plaktegels zul je daar minder last van hebben. Kunststof heeft namelijk een geluiddempend effect. Je hoeft dus niet meer bang te zijn dat iemand het snel door heeft aan de telefoon of je in de badkamer bent.

Easy to clean

Doordat plaktegels vaak geen voegen hebben zijn ze makkelijk schoon te maken. Want tja als iets er niet is kan het natuurlijk ook niet vies worden. Bovendien zijn de tegels glad en kunnen ze goed tegen water waardoor je gewoon simpel aan de slag kan met een sopje. In het algemeen, is het het beste om een sopje te maken van water en schoonmaakazijn, vooral wanneer je plaktegels hebt gebruikt op de vloer. Wordt het namelijk een stuk minder glad van.

Makkelijk te verwijderen

Zo gemakkelijk het is om de plaktegels aan te brengen, net zo gemakkelijk het is om ze weer uit je keuken te verwijderen. Ideaal dus voor wanneer je in een huurwoning of appartement woont die je op het einde weer in de originele staat moet opleveren. Bovendien bescherm je zo ook nog eens de muren of originele tegels.

Nadelen

Helaas zijn er ook wat nadelen als je voor plaktegels kiest.

Goedkope look

Net als normale tegels zijn plaktegels verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. En dan kan het verleidelijk zijn om de goedkoopste optie te kiezen, maar dan heb je wel het risico dat het er erg goedkoop uit kan gaan zien. Let dus op de kwaliteitprijs verhouding wanneer je plaktegels gaat kiezen voor je badkamer of keuken.

Het kan net zo duur zijn als normale tegels

Zoals we hierboven al benoemde zijn er verschillende prijsklassen, waardoor kwalitatieve plaktegels misschien bijna net zo duur als normale tegels zijn. En dan is de vraag of het wel de moeite waard is. Naast dat het een ideale oplossing voor huurwoningen, kun je ook kosten besparen op het inhuren van een tegelzetter.  

Schade

De meeste plaktegels worden met een speciale lijn aangebracht en, helaas, net als bij andere producten bestaat er ook lijm van mindere kwaliteit, die een muur of een vloer juist kunnen beschadigen. Let hier dus altijd goed op. Het kan je later heel wat kosten schelen.

Zo ga je aan de slag met plaktegels in de badkamer of keuken!

plaktegels badkamer

Plaktegels kunnen op verschillende manieren geplaatst worden en de beste methode kan per merk of leverancier verschillen, maar om je een idee te geven hoe eenvoudig het is hebben we hieronder een korte handleiding.

Stap 1. Acclimatiseren

Zoals al eerder benoemd kunnen plaktegels bij temperatuurverschillen gaan ‘werken’. Om dit te voorkomen leg je ze 48 uur lang in de ruimte waar ze gebruikt gaan worden voordat je gaat plakken. Controleer de tegels ook altijd goed op eventuele beschadigingen.

Stap 2. Bereid het oppervlak

Naast egaal, moeten de vloer of wand ook schoon zijn. Het is belangrijk om het oppervlak vrij te maken van stof, vet, vocht, etc. Dit kan eenvoudig met een schone doek. Is je muur of vloer niet egaal? Dan is het belangrijk om dit eerst te egaliseren.

Stap 3. Plaktegels leggen

Na het acclimatiseren kun je beginnen met het leggen van de plaktegels in de badkamer of keuken. Vergeet niet om de tegels op maat te snijden zodat ze bij de hoeken van de muren passen en om gaten te maken voor kranen en leidingen. Afhankelijk van het type plaktegel zijn er verschillende manieren om ze te leggen. Gebruik je plaktegels met een al plakkende achterkant? Trek dan voor het leggen eerst een waterpas verticale lijn op de wand langs de zijkant van een tegel en leg de tegels via deze lijn omhoog. Werk van rechts naar links.

Gebruik je lijm? Smeer dan eerst de lijm van beneden naar boven en daarna van links naar rechts op het oppervlak. Begin in de hoek, en plaats de eerste tegel met uitstekende kant naar buiten. Werk hierna van rechts naar links en druk de tegels goed aan.

Stap 4. Afwerken

Heb je alle plaktegels gezet? Dan kun je beginnen met het kitten van de randen. Hiervoor, kun je 5 mm ruimte tussen de vloer en wandtegel houden. Gaat het om een vochtige ruimte? Zorg dan voor 100% waterdichtheid tussen de naden met siliconenlijm. Verwijder tenslotte de lijmresten met een vochtige doek. Gebruik geen schuurmiddel of chloor. Hiermee kun je de plaktegels namelijk beschadigen.https://www.woonlovers.nl/plaktegels-badkamer-keuken/