Deze schaduwplanten zijn perfect voor binnen!


De een houdt ervan om in de schijnwerpers te staan waar de ander juist het beste functioneert op de achtergrond.  En zo werkt het ook voor planten. Je zou in principe denken bij planten hoe meer licht hoe beter, maar schaduwplanten beginnen pas echt te shinen wanneer ze hun plekje binnen hebben gevonden. Het blijven natuurlijk wel planten dus af en toe een shotje zonlicht is wel echt nodig om te overleven. Om je (niet) groene vingers een handje te helpen hebben we onze 4 favoriete schaduwplanten voor binnen voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn schaduwplanten voor binnen?

Elke kamerplant heeft zonlicht nodig om te overleven. Ontvangt een binnenplant te weinig licht dan zal het geen nieuw blad vormen en langzaam afsterven. Toch zijn er een aantal planten die het goed blijven doen binnen bij weinig licht of in de schaduw, de zogenaamde schaduwplanten. Deze kamerplanten houden wel van een beetje licht, maar staan liever niet in de volle zon. Een herkenbaar gevoel. Ze krijgen het liefst maximaal 3 uur per dag indirect zonlicht. Dit betekent dan ook dat je de planten een paar meter van het raam moet zetten. Heb je een raam op het noorden? Dan is 1 à 2 meter meer dan genoeg. Bij een raam op het zuiden, oosten of westen moet je rekening houden met 4 tot 6 meter.

Deze 4 planten stralen in de schaduw!

Afhankelijk van waar je de planten neer wilt zetten en natuurlijk je eigen smaak zijn er verschillende schaduwplanten die aan je wensen kunnen voldoen. Wij hebben hieronder in ieder geval onze 4 favorieten neergezet!

De Sansevieria

kamerplant schaduw

Totaal geen groene vingers? Dan is de Sansevieria de perfecte plant voor jou! Het is niet alleen een van de makkelijkste, misschien wel de makkelijkste, maar ook nog een van de sterkste kamerplanten. De Sansevieria, ook wel bekend als de Vrouwentong, komt van nature uit droge streken in Afrika en heeft naast weinig licht ook bijna geen water nodig. Een keer vergeten je planten water te geven is dus niet zo erg. Hiernaast, heeft het ook nog eens een luchtzuiverende werking.

Calathea

schaduwplanten binnen

Waar de Sansevieria eigenlijk geen eisen had, is de Calathea wel een schaduwplant met een gebruiksaanwijzing. Toch is, ondanks al deze eisen, zonlicht er niet één van. Een plek in de (half)schaduw is namelijk meer dan genoeg. Hiernaast doet deze tropische schaduwplant het ook prima in vochtige ruimtes. Ideaal voor de badkamer dus! Maar het leukste aan de Calathea is dat de plant in de avond haar blad sluit en bij het eerste ochtendlicht weer opent.

Kentia Palm

schaduw kamerplant

Of je nu zo min mogelijk verzorging wilt of er wel wat extra tijd in wil steken, het kan allemaal met de Kentia palm. Deze plant heeft namelijk weinig verzorging nodig en doet het prima in de schaduw, maar functioneert ook goed op een plek met meer zon. Hier geldt wel dat hoe dichter de Kentia bij het raam staat, hoe meer water hij nodig heeft. Vergeet je net als ik regelmatig water te geven? Dan is mijn advies om de plant zover mogelijk van het raam te zetten!

Monstera

schaduwplanten binnen

De laatste plant, herkenbaar aan de groene, grote glanzende bladeren met gaten is de Monstera aka, de Gatenplant. Deze kruipende klimplant komt van nature voor in de tropische regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika en doet het uitstekend op een plekje met wat minder licht. In totaal zijn er veel verschillende soorten waardoor bijna alle planten uniek zijn, je kunt dus met gemak een schaduwplek vullen met gatenplanten zonder dat het saai wordt.https://www.woonlovers.nl/schaduwplanten-binnen/