De leukste ideeën voor de ceremonie opstelling


De trouwceremonie is waarschijnlijk het meest bijzondere onderdeel van jullie bruiloft. Dit is namelijk hét moment waar alles om draait: jullie gaan elkaar het jawoord geven. Hoe je invulling geeft aan de ceremonie is heel persoonlijk en hangt af van jullie wensen. Het is leuk om goed na te denken over de opstelling van de stoelen tijdens de ceremonie, daar zijn namelijk verschillende mogelijkheden voor. 

Natuurlijk wil je dat al jullie gasten de ceremonie zo goed mogelijk kunnen volgen. Daarom is het belangrijk om voor een logische indeling bij jullie ceremonie te kiezen. Jullie kunnen voor een traditionele indeling kiezen, maar er zijn tegenwoordig ook veel andere mogelijkheden!

Traditionele opstelling voor de bruiloft ceremonie

Een traditionele bruiloft ceremonie is zo ingedeeld dat het bruidspaar en de trouwambtenaar voorin staan of zitten en de gasten in twee blokken met rijen verdeeld worden over de rest van de ruimte. In het midden is een gangpad waardoor het bruidspaar naar binnen kan komen lopen. Aan de ene kant van het gangpad zit de ene familie, aan de andere kant de andere familie.

Wie zit waar tijdens de ceremonie?

Als jullie voor een traditionele opstelling voor de ceremonie kiezen, zouden jullie de gasten ook op een traditionele manier in kunnen delen. Dit hoeft echter niet. Tegenwoordig is het namelijk ook heel gebruikelijk om de gasten zelf een plekje te laten kiezen en de families lekker door elkaar heen te laten zitten. Niet voor niets zie je borden met de tekst pick a seat, not a side regelmatig voorbijkomen op Pinterest. Gaan jullie toch liever voor traditioneel? Als jullie bij de gemeente trouwen, zit de bruid rechts en de bruidegom links. Achter de bruid zit haar familie, achter de bruidegom zijn familie. Trouwen jullie in de kerk? Dan zitten jullie juist precies andersom. Ook hierbij geldt weer dat de familie van de bruid achter haar zit en de familie van de bruidegom achter hem.

Alternatieve ideeën voor de ceremonie opstelling

In plaats van een traditionele indeling waarbij langs beide kanten van het middenpad rijen met stoelen worden geplaatst, zijn er ook alternatieven te bedenken. Zo zijn er steeds meer bruidsparen die de stoelen bij de ceremonie in een ronde vorm neerzetten. Je kunt de gasten bijvoorbeeld in twee halve cirkels om jullie heen plaatsen, maar het is ook mogelijk om een spiraalvorm te maken. Jullie zijn dan letterlijk het middelpunt van de belangstelling. Een groot voordeel van deze opstelling is dat er veel meer gasten dichtbij jullie kunnen zitten. Dit voelt heel intiem. Een nadeel is dat er altijd gasten zijn die tegen je rug aankijken. In plaats van helemaal rondom zou je daarom ook kunnen kiezen voor een grote halve cirkel.

Leuke stoelen huren voor de ceremonie

Niet alleen de opstelling is belangrijk, ook het soort stoelen dat jullie neerzetten bij de ceremonie kan veel verschil maken. Je kunt witte klapstoeltjes huren, maar het kan ook leuk zijn om juist voor opvallende stoelen te gaan of een combinatie te maken van stoelen, poefs en krukjes. Als bruidspaar zitten jullie natuurlijk op een paar extra bijzondere stoelen, zoals peacock stoelen. Een bankje kan ook heel leuk en romantisch zijn.

Plaatsen reserveren

Wat jullie indeling ook wordt, het is sowieso aan te raden om wat plaatsen te reserveren voor belangrijke gasten. Jullie kunnen de ceremoniemeester vragen om de gasten naar hun plek te begeleiden zodat iedereen weet waar hij of zij kan gaan zitten. Het is ook mogelijk om met naamkaartjes op de stoelen te werken. Zo weet je in ieder geval zeker dat jullie belangrijkste gasten op de eerste rij zullen zitten.https://bruiloftinspiratie.nl/ceremonie-opstelling/