Column: speeches tijdens de trouwceremonie


Hoe tof is het dat er een aantal mensen op jullie grote dag een woordje tot jullie willen richten? Het is vaak oprecht leuk, nog vaker fantastisch maar soms ook levensgevaarlijk. Je beste vrienden of liefste familieleden gaan een woordje tot jullie richten en jij hebt geen idee welke kant het op zal gaan. Wordt het leuk? Of wordt het een grote opstapeling van slechte grappen en anekdotes?

Begrijp me goed: ik ben echt fan van persoonlijke speeches, zeker ook tijdens de ceremonie. Echter, als trouwambtenaar ben ik niet alleen de spreker, maar ook de regisseur van dit belangrijke moment. Ik wil zeker weten dat de ceremonie het absolute hoogtepunt van de dag wordt, dus geldt voor mij: vertrouwen is goed, controleren is beter.

Vraag de juiste personen om te getuigen op jullie bruiloft

Denk goed na welk persoon je wanneer laat spreken. Mijn tip: getuigen tijdens de ceremonie. Ouders (en evt nog enkele andere vrienden of familieleden) tijdens het diner. Mochten je ouders je getuigen zijn, kies dan op welk moment je ze het liefst wilt zien spreken.

Voorbereiding voordat je gaat speechen is alles

Velen kunnen zonder grondige voorbereiding wel een kort praatje houden, maar… raak je echt de kern als je dit ter plekke uit je mouw schudt? Geloof me: voorbereiding is alles. Als trouwambtenaar bereid ik mijn ceremonies altijd extreem zorgvuldig voor. Het zal mij niet gebeuren dat er iemand onverwacht een speech geeft, of met inhoud komt die mijn bruidspaar niet leuk vindt. Het bruidspaar heeft mij gevraagd om dit belangrijke moment tot een hoogtepunt te maken, die verantwoordelijkheid neem ik superserieus. En dus heb ik van tevoren met iedereen die gaat spreken contact. We bespreken wat de bedoeling is, ik geef richtlijnen, tips en tricks en ik vraag ze om de speech van tevoren naar mij toe te sturen. Soms kan ik nog wat bijsturen en extra tips geven. Iedereen werkt altijd mee en samen komen we altijd tot geweldige speeches.

Afspraken maken over jullie bruidsceremonie

Sommige mensen vinden het geweldig om te spreken, en nemen echt hun moment. Voor je het weet duurt een speech 20 minuten. Superleuk, maar niet altijd gepast. Spreek je verwachtingen uit, dan weet iedereen wat de bedoeling is. Een ceremonie die van begin tot eind klopt is het mooiste wat er is. Dompel je heerlijk onder in alle verhalen. Jullie gasten leren jullie allebei nog beter kennen en er worden herinneringen opgehaald die iedereen alweer vergeten was. De ceremonie is hiermee de absolute kickstart van je dag!

Kiezen voor een originele ceremonie?: Misschien is een avondceremonie iets voor jullie!

Over Carina Roemers

X Sinds 12 jaar is Carina een veelgevraagd trouwambtenaar en ceremoniespreker, waarvan 5 jaar als zelfstandige babs in binnen- en buitenland.

X in 2020 startte ze haar CR Academy, waarmee ze vakinhoudelijke trainingen geeft aan weddingprofessionals.

X www.carinaroemers.nl

Liefs, Carinahttps://www.bruidenbruidegom.nl/inspiration/planning/column-speeches-tijdens-de-trouwceremonie/