Alles wat je moet weten over het maken van de trouwfoto’s


Goede trouwfoto’s zijn eigenlijk echt een must als herinnering aan jullie bruiloft. Het is best even een investering, maar jullie zullen nog jarenlang plezier beleven aan het terugkijken van deze foto’s. Een goede trouwfotograaf kan dan ook niet ontbreken op jullie bruiloft. Maar hoe vind je de beste fotograaf en met welke dingen moet je allemaal rekening houden? Wij hebben alle informatie over het maken van de trouwfoto’s voor je verzameld! 

Trouwfoto’s zijn heel waardevol als herinnering voor later. De trouwdag zelf vliegt waarschijnlijk voorbij, maar daarom is het juist zo fijn om foto’s te hebben van alle bijzondere momenten. En dan wil je natuurlijk wel de aller beste foto’s hebben. Hoe je daarvoor zorgt? Je leest het hier!

Goede trouwfotograaf uitkiezen

Voor goede trouwfoto’s is een goede fotograaf de eerste stap. Bijna ieder bruidspaar heeft wel een nicht, vriend of buurman die hobbyfotograaf is en het klinkt aanlokkelijk om op deze manier wat kosten te besparen, maar toch is dit een ongelooflijk slecht idee. Je kunt honderden euro’s besparen door een bekende te vragen om foto’s te maken, maar de kwaliteit zal nooit zo goed zijn als wanneer jullie een professionele trouwfotograaf inhuren. Daarnaast zitten er ook veel risico’s aan verbonden. Er zijn helaas maar al te veel verhalen over trouwfoto’s die mislukt zijn doordat de bestanden beschadigd raken of en iets mis blijkt te zijn met de apparatuur. Wanneer jullie een professionele trouwfotograaf inhuren, is dit risico een stuk kleiner. Bovendien heeft een trouwfotograaf veel ervaring en weet hij of zij de juiste momenten op een mooie manier vast te leggen. Het zou toch vervelend zijn als dé kus, jullie eerste blik naar elkaar of de emotie van jullie ouders net niet vastgelegd is.

Om een goede trouwfotograaf uit te kiezen, is het handig om de portfolio’s te bekijken. Zo krijgen jullie een beetje een idee van de stijl van de fotograaf. Hebben jullie een fotograaf gevonden waarvan de stijl jullie aanspreekt? Dan is het handig om een kennismakingsgesprek in te plannen om te kijken of de klik er ook is.

Aantal uur trouwfotografie

Als jullie eenmaal een goede fotograaf hebben uitgekozen, kunnen jullie gaan nadenken over het aantal uur fotografie dat jullie willen afnemen. Veel fotografen werken met standaard pakketten van bijvoorbeeld 6, 8, 10 of 12 uur. Vaak is het ook mogelijk om daarnaast nog extra uren af te nemen. Hebben jullie wat minder geld te besteden maar willen jullie wel graag goede foto’s? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een professionele fotograaf in te huren voor een paar uur en daarnaast eventueel nog aan vrienden en familieleden te vragen om wat foto’s te maken.

Locatie voor de fotoshoot bepalen

De volgende stap is nadenken over de locatie van de foto’s. Een groot deel van de trouwfoto’s wordt natuurlijk tijdens de bruiloft zelf gemaakt, maar het is ook leuk om een fotoshoot speciaal voor jullie samen in te plannen. Je kunt hier ongeveer één tot anderhalf uur de tijd voor nemen. Hoe lang jullie precies nodig hebben, hangt vooral af van de locatie van de fotoshoot. De reistijd kan immers veel tijd in beslag nemen. Het is slim om twee verschillende locaties uit te kiezen voor het maken van de foto’s. Bij goed weer wil je een mooie buiten locatie, maar als het regent is het ook fijn als je binnen foto’s kunt maken. De beste fotoshootlocaties binnen zijn locaties met grote ramen waardoor er veel natuurlijk licht is. Anders loop je namelijk het risico dat de trouwfoto’s erg donker zullen worden en dat is natuurlijk jammer.

Betalen voor fotoshoot in de natuur

Hebben jullie een mooi natuurgebied gevonden voor jullie fotoshoot? Dan moet je wel even goed naar de regels kijken. Natuurmonumenten verplicht professionele fotografen namelijk om minimaal 6 weken van tevoren een vergunning aan te vragen om foto’s te mogen maken in het gebied. Daarnaast moet je een bedrag betalen voor de vergunning, meestal 50 euro per keer. Het geld gebruikt Natuurmonumenten voor het beheren van de gebieden. Deze kosten zitten niet bij je fotoshoot inbegrepen en zul je dus zelf extra moeten betalen. Natuurlijk zijn er ook veel mooie plekken in Nederland die niet onder Natuurmonumenten vallen. Denk hier dus vooraf even goed over na.

First look foto’s

Hebben jullie al nagedacht over de first look? Het eerste moment waarop jullie elkaar zien op de bruiloft? Dat kan zijn als de bruidegom de bruid op komt halen, bijvoorbeeld bij haar ouderlijk huis, maar jullie kunnen hier ook een andere mooie locatie voor uitkiezen. Foto’s van jullie eerste blikken als jullie elkaar zien, zijn natuurlijk een prachtige herinnering. Je wilt hier dus een mooi plaatje van maken!

Poseren voor de trouwfoto’s

Het poseren voor de trouwfoto’s kan in het begin best even ongemakkelijk zijn. Jullie zijn vast niet gewend om de hele tijd een camera op je gericht te hebben. Juist daarom is het zo belangrijk dat jullie een goede klik met de fotograaf hebben, dan zal het namelijk al snel een stuk relaxter aanvoelen. Het kan slim zijn om vooraf al een verlovingsshoot te boeken. Op deze manier kunnen jullie vast wennen aan het maken van de foto’s en zullen jullie op de bruiloft een stuk meer kunnen ontspannen. Wel zo fijn, want dat zie je terug in de foto’s! Ga vooral niet te veel oefenen met bepaalde poses, want dat komt heel onnatuurlijk over. Het fijnst is het als jullie een fotograaf hebben die juist de spontane momenten goed weet vast te leggen. Toch benieuwd hoe je goed kunt poseren? Dan hebben wij nog wel wat handige tips voor je.

Groepsfoto’s laten maken

Naast foto’s van jullie samen is het ook leuk om een aantal groepsfoto’s te laten maken. Dit kan met al jullie gasten tegelijk, maar bijvoorbeeld ook met jullie ouders of beste vrienden. Probeer je wel te beperken tot een lijst met maximaal 10 verschillende combinaties. Het is jammer als het maken van de groepsfoto’s lang duurt en uiteindelijk zijn dit vaak niet de leukste foto’s als herinnering aan jullie bruiloft. Je kunt dus best voor een paar geposeerde foto’s gaan in verschillende samenstellingen, maar laat de rest van de foto’s vooral lekker spontaan maken.

Fotoshoot met golden hour

Hebben jullie overdag foto’s gemaakt van jullie samen, bijvoorbeeld voor of na de ceremonie? Dan is het leuk om ook met golden hour nog een kort momentje in te plannen. Golden hour is het uur voor zonsondergang en het uur net daarna. In deze periode is het licht extra mooi, wat voor bijzondere plaatjes zorgt. Overigens hoeft dit fotomoment helemaal niet lang te duren. Jullie zouden bijvoorbeeld na het diner nog even een kwartiertje met de fotograaf naar buiten kunnen lopen.

Trouwfoto’s in een album

Zijn er veel mooie foto’s van jullie bruiloft gemaakt? Bij vrijwel alle fotografen kun je ook een mooi trouwalbum bijbestellen. Dit is een flinke investering, de kosten lopen vaak op tot een paar honderd euro, maar zeker het geld waard. Trouwfoto’s komen namelijk het best tot zijn recht in een mooi, luxe album. Natuurlijk kunnen jullie ook zelf een album maken en dit is een handige manier om wat kosten te besparen, maar het resultaat zal uiteindelijk wel minder zijn. Als jullie een pakket boeken bij de trouwfotograaf zit het trouwalbum vaak al bij de prijs inbegrepen.https://bruiloftinspiratie.nl/trouwfotos/