Alles wat je moet weten over een Turkse bruiloft


Een Turkse bruiloft is een feest vol tradities en rituelen. Het is een gebeurtenis waarbij de families van de bruid en bruidegom bij elkaar komen om de liefde en het huwelijk te vieren. Benieuwd welke tradities er allemaal op een Turkse bruiloft voorbij komen? Je leest er hier alles over! 

De voorbereidingen voor een Turkse bruiloft beginnen vaak al maanden van tevoren. Er worden verschillende zaken geregeld, zoals de locatie, de muziek, het eten en de kleding. Het is belangrijk dat alles tot in de puntjes geregeld is, omdat een Turkse bruiloft een groots en belangrijk evenement is.

De verlovingsceremonie bij een Turkse bruiloft

Bij een Turkse bruiloft begint de verlovingsceremonie meestal met het vragen van de hand van de bruid door de bruidegom en zijn familie. Dit gebeurt in het huis van de bruid, waarbij de familie van de bruidegom traditionele Turkse lekkernijen en cadeaus meebrengt als blijk van respect. Als de familie van de bruid instemt met het huwelijk, wordt er een verlovingsfeest georganiseerd. Tijdens het feest worden de ringen uitgewisseld en wordt de verloving officieel bekendgemaakt aan de gasten.

Vervolgens wordt er traditionele Turkse muziek gespeeld en wordt er gedanst. De bruid en bruidegom maken hun entree en worden toegejuicht door de gasten. Na het dansen volgt er vaak een diner en speeches om het koppel te feliciteren. Aan het einde van de verlovingsceremonie worden er doorgaans kleine cadeaus uitgedeeld aan de gasten als bedankje voor hun aanwezigheid.

Hennafeest voor de Turkse bruid

Een ander belangrijk onderdeel van een Turkse bruiloft is het hennafeest. Dit is een avond waarbij de bruid samen met haar vriendinnen en familieleden bij elkaar komt om henna op haar handen te laten zetten. De henna staat symbool voor liefde en voorspoed in het huwelijk.

De dresscode voor een hennafeest is meestal traditioneel en feestelijk. Vrouwen kunnen een elegante en kleurrijke outfit dragen, zoals een kaftan, een salwar kameez of een abaya. De outfit kan versierd zijn met borduursels, pailletten of kralen. Ook wordt er vaak gekozen voor een outfit in de favoriete kleur van de bruid. Daarnaast is het voor vrouwen natuurlijk leuk om hun make-up mooi te verzorgen en bijpassende accessoires te dragen, zoals sieraden, een clutch en hoge hakken.

De dag van de bruiloft

Op de dag van de Turkse bruiloft begint alles vroeg in de ochtend. De bruid en bruidegom worden thuis opgehaald en gaan naar de trouwlocatie. De bruid draagt een traditionele jurk, genaamd de “gelinlik”. Deze jurk is vaak versierd met gouden details en kant. De bruidegom draagt een kostuum, vaak in de kleur zwart of grijs.

Een Turkse trouwceremonie

De ceremonie bij een Turkse bruiloft begint met het tekenen van de huwelijksakte. Daarna vindt de huwelijksceremonie plaats, waarbij de imam een gebed uitspreekt en de huwelijksgeloften van de bruid en bruidegom aan bod komen. Na de ceremonie vindt de traditionele bruidsdans plaats, waarbij het bruidspaar voor het eerst als getrouwd stel danst.

Het feest op een Turkse bruiloft

Vervolgens is het tijd voor het feest. Bij een Turks bruiloft feest is eten en muziek erg belangrijk. De muziek bestaat vaak uit traditionele Turkse muziek, maar het draaien van moderne muziek kan natuurlijk ook. Tijdens het feest wordt er veel gedanst, waarbij er traditionele dansen worden uitgevoerd.

Cadeau Turkse bruiloft

Natuurlijk horen er ook cadeaus bij een Turkse bruiloft. Wat je het bruidspaar cadeau geeft, hangt af van je band met het bruidspaar en de tradities van de familie. Typische Turkse bruiloft cadeaus zijn bijvoorbeeld:

  • Geld: Het geven van geld is een veel voorkomend cadeau op Turkse bruiloften. De gasten geven geld als een bijdrage aan de kosten van de bruiloft en als een manier om het bruidspaar financieel te ondersteunen bij het opstarten van hun nieuwe leven samen.
  • Gouden sieraden: Het geven van gouden sieraden is een andere populaire traditie op Turkse bruiloften. Familieleden van het bruidspaar geven vaak gouden sieraden, zoals armbanden, kettingen, ringen en oorbellen als een symbool van hun liefde en steun.
  • Huishoudelijke artikelen: Het geven van huishoudelijke artikelen is ook een populaire traditie op Turkse bruiloften. Gasten geven vaak cadeaus zoals huishoudelijke apparaten, servies, beddengoed en handdoeken als een praktisch cadeau dat het bruidspaar kan gebruiken in hun nieuwe huis.
  • Kunstwerken: Het geven van kunstwerken is een minder voorkomende traditie, maar het kan een uniek en waardevol cadeau zijn. Gasten geven soms schilderijen, sculpturen of andere kunstwerken als een decoratief element voor het nieuwe huis van het bruidspaar.
  • Reizen: In sommige gevallen geven familieleden of vrienden van het bruidspaar cadeaus zoals een huwelijksreis of een weekendje weg als een manier om het bruidspaar te helpen ontspannen en genieten van hun nieuwe leven samen. Een leuk alternatief is een cadeaubon voor een weekendje weg waarmee het bruidspaar zelf een moment kan uitkiezen om er samen gezellig tussenuit te gaan.

Dit blog bevat affiliate links. https://bruiloftinspiratie.nl/turkse-bruiloft/